Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2019.08.25.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
A pécsi Vasarely Múzeum homlokzati felújítása Mapei termékekkel

Gyártói hírek - 2010-10-27 11:38:16


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A Kulturális Főváros cím hatalmas fejlesztéseket indított el Pécsett.
A Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt keretében újult meg többek között a helyi Vasarely Múzeum. A projekt 4 kulturális beruházásból áll, mely érinti a pécsi konferencia- és koncertközpontot, Dél-Dunántúli Regionális Könyvtárat és Tudásközpontot, Múzeumok utcáját és a Zsolnay Kulturális Negyedet. Ezeket még kiegészítette a közterek és parkok újjáélesztése. Mindegyik projektet az Európai Unió társfinanszírozásában valósították meg.


A Vasarely Múzeum épületének felújítása Pécsett a Laki Zrt. generál kivitelezésében bonyolódott le. A homlokzati felújítást alvállalkozóként az F Plusz Mérnöki Iroda Kft. végezte.

A Vasarely Múzeum esetében is, ahogy gyakran előfordul műemlék jellegű épületek esetében, a falazatba felszivárgó talajnedvesség problémáját a vakolással kellett megoldani. A régi falazaton alapos nyomott hagyott a felszívódó nedvesség káros hatása, itt-ott táskásodások, felpúposodások a vakolat leválása jelezték, hogy bizony a nedvesség felszivárgása rombolja a meglévő vakolatszerkezetet. A megoldást jelen esetben a lábazati vakolatrész megfelelő kialakítása és a célnak megfelelő szárító vakolatrendszer jelentette a külső falazaton. A homlokzati fal belső oldalára pedig teljés egészében szárító vakolat került. A kivitelezők a szárító vakolatrendszerhez a Mapei POROMAP termékcsaládját választották.
A fali aljzatra először a POROMAP RINZAFFO alapozó került felhordásra.
A POROMAP RINZAFFO előkevert, különleges puccolan reakciójú hidraulikus kötőanyagokból, természetes homokból és különleges adalékszerekből készülő, sóálló alapvakolat kő, tégla és tufa falazatok helyreállításaihoz, hőszigetelő és szárítóvakolat felhordása előtt. Különösen ajánlott a nagy mennyiségben jelenlévő kloridok miatt megrongálódott régi tégla, kő és tufa falazatú épületek helyreállításakor első rétegként történő alkalmazásra.
A POROMAP RINZAFFO különleges összetétele megakadályozza, hogy az oldható sók, mint például a kloridok, átjussanak a makroporózus vakolatba.
Az oldható sók, higroszkópos tulajdonságuk miatt, helyi nedvesedési jelenséget okozhatnak a nem megfelelően szellőző helyiségekben.
Következő rétegként a külső lábazatra, s a homlokzati fal belső oldalára a POROMAP INTONACO elnevezésű, szürke színű, előkevert, sóálló, szárító- és hőszigetelő habarcs került felhordásra.
A POROMAP INTONACO a POROMAP RINZAFFO összetételének és műszaki tulajdonságainak megfelelő, előkevert szárítóhabarcs, mely szintén a felszivárgó nedvesség hatására károsodott kő, tégla és tufa falazatok helyreállítását szolgálja.
A harmadik vakolati réteg a POROMAP FINITURA volt.
A POROMAP FINITURA cement-mentes, világos színű, finomszemcséjű szárítóhabarcs, mely kő, tégla és tufa falazatok vakolatrendszerének legfelső simítására való. A termék világos színű, finom szemcséjű, szulfát-álló.
A külső homlokzat lábazat fölötti régi vakolatát nem távolítottak el. A táskásodások, felpúposodások, lepotyogás helyeit a POROMAP rendszerrel javították és átglettelték.
Majd a Mapei SILEXCOLOR PRIMER alapozójával készítették elő a felületet. A SILEXCOLOR PRIMER módosított, káliumszilikát bázisú, diszperziós alapozót a SILEXCOLOR termékcsalád bevonatainak felhordása előtt kell alkalmazni. A SILEXCOLOR PRIMER a nedvszívó aljzatba mélyen behatol, anélkül, hogy filmréteget képezne vagy az aljzat páraáteresztő képességét módosítaná. Az aljzat nedvszívó képességét egyenletessé teszi, és a szilikátosodási folyamatot elősegítve kitűnő tapadást biztosít a felületképző réteg számára.
A felületképző réteg pedig ez esetben a SILEXCOLOR PITTURA volt. A SILEXCOLOR PITTURA szilikát bázisú, páraáteresztő, védőfesték, mely kül-és beltéri cement és mészvakolatokra alkalmas.
A függőleges bel- és kültéri porózus felületek festésére használható olyan helyeken, ahol a romboló légköri behatásokkal (eső, fagy) szemben védelem és nagy páraáteresztő képesség szükséges. Felhordható hagyományos módon ecsettel, hengerrel vagy szórással, illetve levegő nélküli szórással. A SILEXCOLOR PITTURA a ColorMap színkeverő rendszerrel előállítható széles színválasztékban kerül forgalmazásra.

Felhasznált termékek:
A cikkben szereplő termékek az „Építéskémiai” termékvonalba tartoznak. Termékeinkről bővebb információt talál a Mapei Termékinformációs CD-Romon és a www.mapei.hu weboldalon!
Poromap Finitura: cement-mentés, finomszemcséjű szárítóhabarcs.
Poromap Intonaco: szürke színű, előkevert, sóálló szárító- és hőszigetelő habarcs
Poromap Rinzaffo: előkevert sóálló habarcs PoroMap Intonaco alá
Silexcolor Pittura: szilikát bázisú páraáteresztő védőfesték kül- és beltéri cement és mészvakolatokra
Silexcolor Primer: módosított káliumszilikát bázisú diszperziós alapozó.


Kapcsolódó linkek:

Mapei Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2019. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest