Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.04.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Burkolatcsere lépésről lépésre, a bontástól a hézagtömítésig

Gyártói hírek - 2011-01-31 16:47:55


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Amikor úgy döntünk, hogy régi, már unalmas fürdőszobánkat felújítjuk, egy viszonylag hosszú és kényelmetlen procedúrába kezdünk. De vállaljuk mindezt azért, hogy az új fürdőnk sokáig szép és problémamentes legyen, sok esetben a lakás egyetlen nyugodt része ahol a gondolatainkba merülhetünk, kipihenve a nap fáradalmait!

Hogy ez tényleg így legyen, érdemes a felújítás megkezdése előtt megtervezni, átgondolni mit mivel és hogyan készítsünk. Ehhez szeretnék most egy kis segítséget nyújtani.

Az első és legfontosabb lépés talán, hogy kiválasszuk a szakmailag felkészült, megbízható kivitelezőt. A második, hasonlóan fontos lépés a megfelelő segédanyag gyártó kiválasztása, akit bármikor elérhetünk, ha anyagválasztásban tanácstalanok vagyunk. Ez esetben helyes döntés, ha a Mapei Kft-vel vesszük fel a kapcsolatot, mert mi minden problémára találunk megoldást, telefonon, írásban vagy akár személyesen is segítséget nyújtunk, és a termékeink minden esetben megbízhatóan teljesítik a feladataikat!

Jó, hogyha előre kiválasztjuk a burkolólapokat, mert ezek anyagának és méretének ismeretében kaphatunk helyes és költséghatékony segédanyagot, pl. közepes lapméretű, nedvszívó lapokhoz KERABOND T-T, vagy gres anyagú, nem nedvszívó lapokhoz ADESILEX P9-et.

Ha megvan a kivitelezőnk, megvannak a burkoló lapok és szaniterek, kezdődhet a munka!

Első lépés a megfelelő alapfelület kialakítása. Ez is nagyon fontos és sokféle lehet. Ha cseréltük a víz és elektromos vezetékeket a falban, akkor valószínű, hogy jobb, ha lebontjuk a régi burkolatot a teljes felületen. Ilyenkor vakolással készítünk megfelelően sík és hordképes alapfelületet, ill. a járó felületen esztrich betont alkalmazunk. Ha ezekhez a feladatokhoz gyors kötésű anyagokat használunk, akkor hamarabb lehet kezdeni a burkolást úgy, hogy nem fog károsodni a felületünk az aljzatban lévő maradék nedvességtartalom miatt. Oldalfalra a NIVOPLAN habarcsot, míg járó felületre a TOPCEM PRONTO esztrichet javasoljuk. Mindkét termék könnyen bedolgozható és gyorsan terhelhető, ami nem elhanyagolható a rövid kivitelezési idő és a problémamentes burkolat kialakításához!

Ha viszont nem lettek cserélve a vezetékek, és a meglévő burkolás megfelelő tapadású az aljzathoz és megfelelően síklapú, akkor rá lehet tenni az új burkolatot. Ehhez az első és fontos lépés a meglévő felület zsírtalanítása, erős lúgos takarítása! A takarítás megszáradása után el lehet készíteni az alapozást nem nedvszívó felületre alkalmas alapozóval. Ez lehet az ECO PRIM GRIP vagy az ECO PRIM T alapozónk. Mindkét termék Eco jelzésű, tehát nem tartalmaz a környezetre káros anyagokat, ami nagyon fontos a családunk és a mi egészségünk megőrzése érdekében! Ha a vakolt felületre dolgozunk, akkor pedig nedvszívó felületre alkalmas alapozót használunk, PRIMER G-t vízzel hígítva a nedvszívó képesség függvényében.

Az alapozók kötési idejét minden esetben ki kell várni, ez időjárástól függően 4-12 óra lehet, és csak ez után folytathatjuk a munkát! Ahol nagyobb mennyiségben fog érintkezni a falfelülettel vagy a padlóval a víz, ott feltétlen kenhető szigetelést kell beépítenünk, ha nem szeretnénk, hogy a felületek és a burkolatok a víz bejutása miatt később károsodjanak. Ilyen helyek a zuhany kabin alja, oldala, a fürdőkád melletti falfelület, vagy akár a fürdőszoba teljes padlófelülete, 10 cm lábazat magasságig szigetelve. A MAPEGUM WPS kenhető szigetelést két rétegben kell felhordani a felületre ecsettel vagy hengerrel, a sarkokba hajlaterősítő MAPEBAND szalagot ragasszunk, így közvetlenül burkolható vízszigetelő réteget kapunk, ami megvédi az ázástól a fal és födémszerkezetünket.

A szigetelés kötésidejének kivárása után kezdődhet a burkolat felragasztása a burkoló lap méretétől és anyagától függő ragasztóval. Lehetőség van gyors kötésű ragasztók használatára, amikkel lerövidül a felújítás ideje. Az ADESILEX P9 EXPRESS ragasztónk már 8 óra után fugázható, de lehetőség van még gyorsabb, akár 2 óra utáni fugázhatóságra a KERQUICK-el, szemben a normál kötésidejű ragasztók 24 órás fugázhatóságával. A burkolat leragasztása utáni művelet a fugázás. Ehhez is többféle anyagból lehet választani, kezdve a 28 féle színben létező KERACOLOR FF FLEX fugától a gyorskötő ULTRACOLR PLUS–on át az epoxy bázisú KERAPOXY-ig ami akár csillogó Design változatban is kapható! Ne feledjük a negatív sarkok, anyagváltások rugalmas hézagkialakítását, amihez a MAPESIL AC ecetsav bázisú szaniterszilikon 31 féle színéből biztos találunk megfelelőt.

A vízvezeték szerelő még felrakja a csaptelepeket és a fugázó anyag kötésidejének kivárása után használatba is vehetjük az új fürdőnket! A nem végig gondolt, „Hűbele Balázs” módjára készülő felújítás sok felesleges problémájától mentjük meg magunkat, ha időben kitaláljuk, milyen burkolatot szeretnénk, és ehhez a legjobb segédanyag gyártót választjuk!


Kapcsolódó linkek:

Mapei Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest