Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.29.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Belső oldali hőszigetelés - Mégis lehet?

Gyártói hírek - 2011-05-12 11:32:19


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A folyamatosan emelkedő energiaárak, az épületek egyre szigorodó energetikai szabályai eredményeképpen napjainkban felgyorsult a régi házak, lakások utólagos hőszigetelésének igénye. Elsősorban a régi ingatlanok tulajdonosainak szól egy új szigetelési technika, az ásványi hőszigeteléssel történő belső oldali hőszigetelés.

Akik közös tulajdonban lévő bérházban, panellakásban, műemléki vagy helyi védelem alatt álló épületben, esetleg a több százezer B-30-as téglából falazott családi házak egyikében laknak sovány vigasz, hogy az újonnan épülő lakások egyre nagyobb hányada a szigorodó követelményeknek és a folyamatosan fejlődő építőanyag-iparnak köszönhetően energetikai szempontból egyre korszerűbbek.
A folyamatosan emelkedő energiaárak, és néhány az Uniós ösztönző finanszírozási program eredményeképpen napjainkban felgyorsult a régi házak, lakások utólagos hőszigetelésének igénye. Épületeink energia és fűtés igényének csökkentése, elsősorban a meglévő vagy új falszerkezetek hőszigetelő képességének fokozásával érhető el.
A homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelése azonban nem minden esetben megoldható. Például, amikor több lakásos házban a tulajdonosok nem tudnak megegyezni a közös beruházás finanszírozásáról, régi műemléki épületeknél, ahol a homlokzat architektúrája, burkolata vagy díszítése nem takarható el szigetelő lapokkal, vagy szomszédjogi problémák miatt (tűzfalak, oldalhatáron álló épületek) kivitelezhetetlen. Ilyen esetekben csak a belső oldali hőszigetelés kerülhet szóba. Fontos szempontok azonban, a szigetelőanyagok tűzállósága, természetes alkotóelemei, stabil ellenálló kivitele és páratechnikai viselkedése.

A fenti problémákra megfelelő megoldást jelenthetnek a kálcium - szilikát alapanyagú hőszigetelő rendszerek.

A pórusbeton 1992 óta ismert a falazóelemek piacán. Hazánkban hőszigetelőanyagként 2008 szeptembere óta Ytong Multipor néven kerül forgalomba a Németországban már jó ideje rendszeresített ásványi hőszigetelő lap. Ahhoz, hogy az Ytong kiváló tulajdonságait megtartva a már ismert és bevált termékek hőátbocsátási értékéhez igazodó hőszigetelő anyagot kapjunk, tulajdonképpen a pórusok számát kellett növelni. Az eredmény, alacsony hővezetési tényezőjű (λ=0,045 W/mK), könnyű (115 kg/m3) Ytong Multipor lapok. A gazdaságos felhasználás érdekében a lapok nagyméretűek (600 x 390 mm), és különböző vastagságúak (60 - 200 mm)

Mi teszi egyedivé az ásványi hőszigetelő lapokat? Többek között az, hogy kizárólag ásványi alapanyagokból áll, homogén, nem éghető, égés során nem fejleszt mérgező gázokat, víztaszító, mégis rendkívül jó páraáteresztő.
Kapilláris szerkezetéből adódóan kiváló páraszabályzó tulajdonságú, ennek köszönhetően a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg készítése nélkül is elkészíthető. A lakóterek falszerkezeteiben „normál” hőmérsékleti és páraviszonyok mellett, nem alakul ki páralecsapódás, így elkerülhető a penészedés megjelenése. A szigetelendő falszerkezetre történő teljes felületű ragasztással elkerülhető, hogy a hőszigetelő lap és a falszerkezet között un. „bezárt légrések” alakuljanak ki, ahol a pára összegyűlhet és a hideg falfelületen lecsapódhat. A páraszabályozó szerep megtartása érdekében fontos, hogy a ragasztás és az elsődleges felületképzés a termék tulajdonságaihoz jól igazodó Ytong Multipor habarccsal, a végleges felületképzés (festés) pedig kellően páraáteresztő, ásványi alapú anyagokkal történjen.

Az Ytong Multipor lapok kiváló megoldást nyújtanak továbbá az alulról hűlő födémszerkezetek, mélygarázsok, átjárok, pinceterek hőszigetelésének kialakításra is. A pontosan kivitelezett szigetelés önmagában, külön felületképzés nélkül is stabil, esztétikus felületetű, azonban glettelt és festett kivitelben is készíthető.

A „Környezetbarát” tanúsítvánnyal rendelkező Ytong Multipor ásványi lapok egyedülálló anyagtulajdonságuknak köszönhetően széleskörű felhasználást tesznek lehetővé lakó, ipari illetve régi és új épületek különböző szerkezeteinek hőszigetelésére, mely előnyöket a 2009-ben átadott Construma díj is igazol.


Kapcsolódó linkek:

Xella Magyarország Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest