Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.29.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Szerelt homlokzatburkolatok - napernyő és esernyő hatás

Gyártói hírek - 2011-05-31 14:18:41


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A környező országokban már elterjedt szerelt kerámia burkolatú homlokzatok kialakítására alkalmas új Creaton termékcsalád idén tavasztól kínál alternatívát a kreatív homlokzat-kialakításokat kedvelő tervezők számára. Ugyanakkor a mozgalmas, szép felületek kialakítását lehetővé tevő anyagok épületfizikai hatásait is érdemes figyelembe venni.

A kerámia és szálcement homlokzatburkolatok az esztétikai kérdéseken túl – a beépítési útmutató betartása mellett – a falazat épületfizikai tulajdonságaira is hatással vannak, míg sajnos könnyű a szép homlokzati elemekkel, a későbbiekben komoly problémákat okozó esetleg nem kellő körültekintéssel és szakértelemmel elkészített hőszigetelést eltakarni.
A szerelt homlokzatburkolatok egyik előnye, hogy a tartófal és a burkolat közé tetszőleges vastagságú hőszigetelés építhető be, így e szerkezet alkalmazásával egyúttal elválasztható a hőszigetelés és az időjárás elleni védelem. Emellett ez a légrés az építésből és használatból adódó nedvesség távozását is segíti, sőt akár 9-11 dB-lel is javíthatja a szerkezet hangszigetelési értékeit.
Mindez azonban csak precíz és magas minőségű, az előírásokat figyelembe vevő szakmunkával lehetséges, amely azonban a későbbiekben magas minőséget kölcsönöz az épületnek is.

Néhány szép példa
Kerámia és szálcement burkolatok használatára már Budapesten és vidéken is találunk néhány szép példát. Ilyen a gyakran „új iroda központnak” is nevezett Váci úton megépült Center Point irodaépület vagy a Campona Rendezvényközpont homlokzatburkolata, az RTL Klub székház, vagy a Bem rakparton a Novotel szálló felújított épülete. Hamarosan a szombathelyiek is az ezzel a technológiával felújított Weöres Sándor Színházba járhatnak, ahol a cég új fejlesztése, a természetes kőutánzatú felülettel készített lapok mellett döntött a beruházó (ezek Tonality kerámiák).
Szálcementből készült a gödöllői Művészetek háza épülete, Nagyatádon egy iskola épülete és a VPOP Archívumának otthont adó épületbővítés Budapesten.

Épületfizikai kérdések dióhéjban
A Creaton által gyártott és forgalmazott kerámia és szálcement szerelt falburkolati lapok ellenállnak az extrém, szélsőséges hőmérsékletnek – egyes változatai akár alagutak burkolására is felhasználható - , számos kémiai és vegyi anyagnak, elő szervezeteknek (gombáknak, baktériumoknak, rovaroknak, élősködőknek) tűzállóak, vízállóak, fagyállóak és szerepet játszanak az épület hangszigetelésében, valamint az hőszigetelésben is.
Ez utóbbit az épületfizika eszközeivel és az elmúlt években érvénybe lépett szabványok és előírások fényében megvizsgálva azt tapasztalhatjuk, hogy a szerelt átszellőztetett homlokzatburkolatoknak – a szellőző légrésnek köszönhetően – szerep jut főleg a nyári hővédelemben, a szerkezeten keresztül a beltérbe jutó hőmennyiség csökkentésében. A téli hővédelem során ezzel a hatással kisebb mértékben számolhatunk, mivel az alacsony hőmérséklet miatt a külső felület nem melegszik fel, így a légrésben a levegő kevéssé mozog.
A falburkolat ettől függetlenül a téli időszakban is segít optimalizálni az épület hőháztartását, kifejti a jótékony "esernyő hatást": csökkenti, késlelteti a falszerkezet közvetlen reagálását a hőingadozásra, erős fagyra.
A légrést tehát semmi esetre sem szabad elzárni, mert azzal a pára okozta károknak nyithatunk teret, amely könnyedén károsíthatja a szép falburkolatunkat.
Az átszellőztetett szerelt burkolatok áldásos hatását leginkább az épület északi oldalán fejti majd ki, legkisebb hatása pedig a nyugati oldalon lesz.
www.creatonhomlokzat.hu


Kapcsolódó linkek:

Creaton Hungary Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest