Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.29.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Trapézlemezes lapostetők az energia-megtakarítás fényében

Gyártói hírek - 2011-05-31 14:37:30


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az energia-megtakarítás lehetősége ipari épületeknél is egyre inkább elsődleges szemponttá válik. A bemutatásra kerülő budapesti áruház beruházói a tetőszerkezet tekintetében (hőátbocsátási tényező = U-érték) U<0,11 W/m2K értéket követeltek meg. Ezen értéknek kőzetgyapot hőszigetelésből minimálisan 35cm-es vastagság felelne meg, míg a köztudottan kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező poliuretánból(PIR) mindösszesen 22cm-t kellett beépíteni. Az összehasonlításhoz két „adalék”:
- a magyar rendelet teljesítéséhez szálas anyagból 15cm, míg PIR-ből 9cm szükséges (U<0,25 W/m2K)
- a Magyarországon megépült és minősített kb. 6 passzívház közül többnek a tető hőszigeteltsége a fent megcélzott értéket nem érte el.

A következő fontos szempont a tűzzel szembeni viselkedés: az alufólia kasírozású poliuretán lapok az MSZ EN 13501 szerint az építési termékek osztályba sorolása alapján D s1 d0 kategóriába tartoznak (s1/d0 – a legkedvezőbb füstképződési illetve égve csepegési kategória). Az expandált (EPS) és az extrudált (XPS) polisztirol termékek E osztályba tartoznak, míg a szálas szigetelő anyagok ennél kedvezőbb besorolással rendelkeznek (A1, A2). A hőszigetelő-anyagok osztályba sorolásánál többet mond a teljes szerkezet tűzállósági teljesítmény jellemzője, mely például REI 15-ös értékkel rendelkezik. (15 percig minimum ellenáll a szerkezet a tűznek) A szerkezet éghetőségének vizsgálata pontosabb képet ad a teljes beépített rendszer viselkedéséről. Kedvezőtlen rétegrend illetve szerkezeti kialakítás esetén még a (tűzvédelmi szempontból) legkedvezőbb anyagból, de helytelenül összeépített szerkezet tűzbiztonsági szempontjából fokozott veszéllyel is járhat. Számtalan olyan funkcióval rendelkező épülettel találkozhatunk, ahol a PIR termékek beépítésének nincs törvényes akadálya.

A poliuretán lapok a nagy táblaméret (2,5m x 1,25m) ellenére gyorsan és könnyen fektethetőek

Trapézlemezes lapostető rétegrendje: PE fólia, PIR hőszigetelés, PVC lepel csapadékvíz szigetelés

A 22 cm vastag poliuretán lapok 1 rétegben fektetve

A statikai jellemzőkre is nagy figyelmet kell fordítanunk. A poliuretán táblák testsűrűsége 30 Kg/m3, az ásványgyapoté 100 Kg/m3. A 22cm vastag PIR tábla 1 négyzetméterre eső tömege 6,6 Kg, az ezzel hőtechnikailag azonos 35cm vastag szálas szigetelésé négyzetméterenként 35 Kg (ez több mint 5-szor nagyobb terhelést jelent). Jelen esetben 2600m2 tetőfelületű csarnok esetében kb. 74 tonna többlet terhet jelent a kőzetgyapot a poliuretánhoz képest. Ez a többletsúly statikai és biztonsági szempontból is hátrányos, hiszen nagyobb terhelést elviselő (nagyobb bordamagasság, vastagabb lemezvastagság) trapézlemezre van szükség, valamint tűz esetén a fém trapézlemezek szilárdsága a magas hőmérséklet miatt töredékére csökken, vagyis hamarabb hajolnak be és szakadnak le a lemezek a nagyobb teher alatt.

A hőszigetelő-anyagok nedvességfelvételére is érdemes odafigyelni, hiszen a nedvesség megnöveli a hőszigetelés és ezzel a tartószerkezetre nehezedő többletsúlyt, valamint akár 50%-al is ronthatja az anyag hőszigetelő képességet. A poliuretánnak elhanyagolható a nedvességfelvétele (28 napos vízbemerítés után mért nedvességfelvétele mindösszesen 1,3-2,5 tf%, mely a zártcellás sejtszerkezetnek köszönhető). Különösen fontos a nedvességgel szembeni érzéketlenség őszi-téli időszakokban történő kivitelezés esetén.

A PIR táblák 1 rétegben is hőhídmentesen fektethetőek (köszönhetően a lépcsős élkialakításnak), ezáltal gyors és egyszerű beépítés érhető el.

A fokozott hőszigetelőanyag vastagság esetén rövidebb rögzítőelemek (műanyag dübelek) szükségesek, melyek a fenti anyagvastagságok tekintetében 50%-al kedvezőbb rögzítési költséget jelent.

A kevesebb (jobb hőszigetelő hatásnak köszönhetően) és könnyebb anyagmennyiség alacsonyabb logisztikai költségeket eredményezett (szállítás, raktározás, daruzás, anyagmozgatás,…).

A hőszigetelő-anyagok kiválasztása összetett, többtényezős döntés, melyet nem lehet egyetlen tulajdonság figyelembevételével meghozni, érdemes számításba venni több szempontot is.


Kapcsolódó linkek:

Bachl Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest