Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.30.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Árnyékolás szélsőséges időjárási körülmények között is

Gyártói hírek - 2011-06-15 16:30:19


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A Millenniumi városközpont irodaháza 7 emelet magasságban emelkedik a Duna pesti partján, ahol az épület, mások mellett jelentős széltehernek is ki van téve. A beruházói igények szerint a nyílászárók külső felületén elhelyezett árnyékolóknak 80 km/h szélterhelésig ellen kellett állnia, működnie kellett. A feladat megoldására a Hella AR92 szélstabil Raffstore bizonyult megfelelőnek.

Az ipari épületek, irodaházak és családi házak egyre elterjedtebb, a téli nyári hővédelemben szerepet játszó eleme az árnyékolástechnika. A mai kor követelményeinek megfelelő, modern árnyékoló eszközöknek a nyári hővédelem és a fényszabályozás mellett szélsőséges időjárási körülmények között is helyüket megállva kell védeniük az épületet.

1132 db Raffstore
A Milleniumi városközpont irodaházi beruházásánál a külső lamellás árnyékolók közé tartozó Hella Raffstore-ok alkalmazására esett a választás, mind az 1132 ablakra ezek kerültek.
A Raffsotork lamellái peremezettek, és lehetnek C, S vagy Z keresztmetszetűek, 63, 65, 80 vagy 92 mm szélesek. Jellemzőjük, hogy egyetlen szerkezettel hatalmas felület árnyékolható segítségükkel, akár 20 m2 is készülhet egyetlen darabból.
Az S és Z formájú Raffstore-ok speciális megvezetéssel is kialakíthatóak: a hagyományos csapos mellett lehetőség van csap nélküli, stancolt megvezetésre is, amely zárt állapotában a lamellás árnyékolóknál egyedülálló módon 95 %-os besötétítést hoz létre.
A Raffstore-ok e beruházáson használt speciális változata, a Hella AR92 szélstabil, a kialakítás több technikai megoldásának egyidejű alkalmazásával mind a cég abfaltersbach-i laboratóriumában, mind a beruházáson jól vizsgázott. E feltételek a motoros mozgatás, a peremezett S- vagy Z-lamella, a sínes és sodronyos megvezetés együttes alkalmazása és a sodronyok rugós lefeszítése.

Az árnyékolás megtérülő beruházás
Egyre gyakoribb, hogy a beruházásokon, legyen az ipari beruházás, irodaház, lakóépület, vagy családi ház - az árnyékolástechnikai berendezéseket is a megtérülő befektetések közé sorolják, és nem maradnak le az épületekről a téli nyári hővédelemben, így különösen a nyári, a légkondicionálásra költött összegek jelentős megtakarításában szerepet játszó árnyékolók.
A hőszigetelés fontosságára már nem kell a figyelmet különösebben felhívni, míg a nyári napsugárzás elleni hatékony védekezés még kevéssé elterjedt. Pedig a nyáron felhevült terek 1 C fokkal történő lehűtése háromszor több energiát igényel, mint télen 1 C fokkal történő felmelegítése. Az árnyékolás jó befektetés, hiszen csökkentheti az üzemeltetési költséget, csökkentheti a fosszilis energiahordozókra költött összegeket, így végső soron környezetbaráttá teszi az épület működését.
Ám klímaberendezés se ér sokat, ha közben tűz az ablakra a nap, ezzel hasonlóan rossz közérzetet okoz, mint télen a túlfűtött levegőjű hőszigeteletlen, hideg falakkal határolt lakás. És persze egy irodaházban a monitoron dolgozó hatékonyságra is rossz hatással lehet a betűző nap. Az árnyékolás tehát ebből a szempontból is jó befektetés, mivel nő a komfortérzet, javulnak a munkakörülmények.
Ha már a tervezés elején gondolunk a megfelelő árnyékolóra, az az építészeti koncepció szerves részeként emelheti épületünk nívóját, így egyúttal növeli az ingatlan értékét is.
Kapcsolódó linkek:

Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest