Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2019.02.23.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
A hosszú élet titka: árnyékolók és redőnyök karbantartása 6 pontban

Gyártói hírek - 2011-06-29 11:32:33


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Minőségi árnyékolástechnikai berendezéseink, vásznas árnyékolóink, napellenzőink vagy redőnyeink is körültekintő és rendszeres karbantartást, ápolást igényelnek a hosszú élettartam megőrzése érdekében.

Minőségi, megbízható terméket csupán olyan gyártótól vásárolhatunk, aki az eladás mellett fokozott figyelmet fordít a szaktanácsadásra, a termék szakszerű beszerelésére, a garanciális javításokra s az eszközök megóvását elősegítő karbantartási és tisztítási útmutatásra. A Hella ÁNR Árnyékolástechnikai Kft. minden szempontból kielégíti a fenti kritériumokat, hiszen a vásárlás előtt és után is teljes körű tanácsadással szolgál.

1. pont: Minden esetben szakember végezze a termék beszerelését!
A nem megfelelő beszerelés rongálhatja a szerkezeteket, s a keletkezett sérülések már a használat kezdetén hibákat okozhatnak, ezért sok kellemetlenségtől és nem utolsó sorban költségtől kímélhetjük meg magunkat, ha körültekintően végeztetjük a beszerelést, amelynek eredményeképpen a jótállás sem veszik el.

2. pont: Árnyékolástechnikai eszközök akadálymentesítése!
Az árnyékolók használata előtt minden esetben győződjön meg róla, hogy árnyékolástechnikai eszköze mozgatását semmilyen külső tényező nem akadályozza. Kültéri árnyékolók, napellenzők esetében minden kinyitáskor és becsukáskor ellenőrizze, hogy nincs-e, a működtetést gátló tárgy a szerkezet útjában. Ily módon könnyen elkerülhető a szerkezet károsodása, a vászon kiszakadása.

3. pont: Körültekintő működtetés!
Attól függően, hogy milyen hajtásmódú eszközzel állunk szemben – gurtnis, kurblis vagy elektromos – különböző részletekre kell figyelni a működtetés során.
A gurtnival mozgatható eszközök, általában redőnyök esetében a leengedés és felhúzás során az egyenletes mozgatásra kell törekedni annak érdekében, hogy a hirtelen leesés vagy felrántás ne károsítsa a szerkezetet.
A kurblis hajtású szerkezetek, mint a napellenzők az egyenletes, mindig megfelelő irányú mozgatást igénylik, mindenfajta feszítés vagy erőltetés nélkül. A kar nehézkes forgatása és a napellenző akadozó mozgása esetén szakember tudja orvosolni a problémát.
A távvezérelt, elektromos hajtású árnyékolók mozgatása a legegyszerűbb. A vezérlés akadozásának, nem megfelelő működésének oka általában a többszöri egymás után történő használat során felmelegedő hővédő kapcsoló lehet, melynek következtében a szerkezet átmenetileg leállhat. A probléma orvoslásához pár perces pihentetés elegendő, hogy a szerkezet újra működésbe lépjen. Azon ritka esetek egyikében, amikor villámcsapás éri a szerkezetet, a berendezés áramtalanítása után a biztosíték ellenőrzését követően, amennyiben azt nem érte károsodás, az eszköz újra működésbe helyezhető.

4. pont: Figyeljük az időjárás változását!
A redőnyök, raffstore-ok előnye, hogy védik az ablakokat az időjárás viszontagságaitól, ezért esőben vagy heves viharban tanácsos leengedni azokat. Ezzel ellentétben a kültéri napellenzők esetében, ahol nagy felületű vásznak szolgálják az árnyékolást, közeledő vihar vagy erősödő szél esetén azok behúzása megvédi a szerkezetet és a vásznat egyaránt. Abban az esetben, ha a vászon mégis elázott, s úgy csuktuk be, az első adandó alkalommal szükséges annak kiszárítása.
Egyes meglepő esetekben a vászonra nagy mennyiségű hó rakódhat, melynek eltávolítása után a felület száradását követően a szokott módon a vásznat be kell, tekerni. Külső lamellás árnyékolóknál extrém téli időjárás következtében összefagyhatnak a lamellák, illetve odafagyhatnak a vezetősínhez. Ilyenkor a szerkezet óvatos mozgatása hatására a jég összetöredezik, ezért a szerkezet könnyen működtethető. A lamellás árnyékolók ellensége a nagy erősségű szél (60-70km/h), amely kárt okozhat a berendezésben, ezért ilyen esetekben a redőny felhúzása vagy a lamellák vízszintesbe állítása megvédi árnyékolónkat attól, hogy a szél belekapjon és megrongálja.

5. pont: Tisztítás és ápolás egyszerűen!
Árnyékolástechnikai eszközeink a rendeltetésszerű használat során nem károsodhatnak, az idő múlásával azonban koszolódhatnak. A redőnyökre rakódott szennyeződéseket puha ronggyal és langyos vízzel könnyen és gyorsan el lehet távolítani, míg az oldószer vagy alkohol tartalmú tisztítószerek, súrolószerek koptatják a lamellákat, így azokon könnyebben megkötnek a szennyeződések.
Vásznas árnyékolók esetében, a porosodás mértékétől függően, évente egyszer leszerelés után langyos, szappanos vízbe kell áztatni, majd centrifugálás nélkül visszaakasztani.

6. pont: További tippek!
Ne hagyjuk huzamosabb ideig leengedett redőny mellett bukó állásban az ablakot, mert párásodás léphet fel a redőny és az ablak felületén. Erre különösen az őszi idő beálltakor érdemes odafigyelni. Fagypont alatti külső hőmérséklet esetén pedig akár jégképződés is előfordulhat.
Biztonság szempontjából fontos megjegyezni, hogy az árnyékoló nem gátolja az ablakból történő kiesést, ezért a nyitott ablak előtt leengedett árnyékolóhoz ne engedjük közel a kis gyermekeket.
A rozsdásodás elkerülése végett bizonyos időközönként ellenőrizzük, hogy nem csapódott-e le víz a felületeken. Ha párásodás lépett fel, akkor egy puha törlőkendővel itassuk fel a vizet és töröljük szárazra a felületet. Soha ne locsoljuk huzamosabb ideig, nagy mennyiségű vízzel árnyékolástechnikai eszközeinket.

További információ a termékekkel és a szolgáltatásokkal kapcsolatban a www.hella.info oldalon olvasható, vagy info@hella.info e-mail címen kérhető.


Kapcsolódó linkek:

Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2019. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest