Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.29.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Irodai munkahelyek fényszabályozása lamellás árnyékolókkal

Gyártói hírek - 2011-10-06 17:06:51


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az irodai munkahelyek gyakori jellemzője a nagy üvegfelület, amely nyári forróságban fűtőtestként sugározza a hőt a bent tartózkodókra. A fény és a meleg távoltartására gyakran redőnyt, a legkevésbé hatékony módszert választják, a sokkal hatékonyabb lamellás árnyékolók helyett.

A Magyarországon még mindig legelterjedtebb árnyékoló, a redőny elzárja az ablak előtti levegő cirkulációjának útját, ezért miután felmelegszik mögötte a levegő, az már a nyílászárót fogja fűteni. A lamellás árnyékolók mögött légáramlás alakul ki, ezért nagy üvegfelületek hővédelmére jobban megfelelnek. Munkahelyek esetében a teljes besötétítés igénye ritkán merül fel, sokkal fontosabb a finoman szabályozható fénymennyiség. Ezen követelményt is a zslalúziák tudják teljes mértékben kielégíteni. Mérethatárok szempontjából szintén a lamellás árnyékolók jelentik gyakran az egyetlen megoldást irodaházak függönyfalának árnyékolására; ezek a szerkezetek akár 20 négyzetméter felület napvédelmét is egyetlen darabból tudják megoldani. Esztétikai szempontból pedig szintén a Hella által is kínált zsalúziák a munkahelyek építészetéhez legjobban illeszkedő árnyékolók.
A lamellás árnyékolók egyik legnagyobb előnye kiváló fényszabályozó képességük. Ezt a képességet tehetjük még kifinomultabbá a lamellák dőlésszögének egyedi beállítási lehetőségeivel: a „Lamella-billentéssel”, a „Napfényfunkcióval” és a „Nappalifény-funkcióval”. Mindezek különösen fontosak irodai munkahelyek tervezésekor.

A munkahelyi fényszabályozó rendszerek alkalmazása esetén a szerkezet magassága rugalmasan megosztható, ez azt jelenti, hogy az árnyékoló megosztása az adott helyiség fényigényeihez speciálisan alkalmazkodik, például: számítógépes munkahely, projektoros vetítés.

Tükröződésmentes munkahely
A zsalúzia alsó oldala zárt és kiszűri a napsugarakat, a felső oldala nyitott és a szoba mennyezetére és belsejébe vezeti a nappali fényt, így biztosítja a tükröződésmentes munkahelyet, a mesterséges világítás indokolatlan nappali használatának kiküszöbölése mellett.

Fényterelés szemináriumok és konferenciák fényigényéhez
A zsalúzia felső oldala zárt, így lehetővé teszi a fóliák, diák stb. vetítését. Az alsó oldala nyitott marad pl. a jegyzeteléshez.

Lamellabillentés (2-pozíciós)A „Lamella-billentés” funkció használatával egyedileg állíthatjuk be a lamellák felhúzás illetve leengedés közben felvett dőlésszögét.

Napfényfunkció (3-pozíciós)


A „Napfényfunkció” lehetővé teszi, hogy a lamellázat meghatározott felső hányada más szögállásokat vegyen fel, mint az alsó rész. Teljesíti a tükröződésmentes munkahely követelményét.

Nappali fény funkció (4-pozíciós)A „Nappalifény-funkcióval” az alsó rész dőlésszöge is külön megváltoztatható. Teljesíti a tükröződésmentes munkahely követelményét, továbbá biztosítja a szemináriumok és konferenciák projektoros vetítései közben szükséges fényterelő funkciót.

Nézzünk egy konkrét példát a napfényfunkció alkalmazására
A képeken látható Hella Raffstore „Napfényfunkció”-val került kialakításra. A teljesen zárt, legnagyobb sötétítést adó állapottól indulunk. A következő pozícióban a lamellázat tervező által meghatározott alsó hányada továbbra is zárt marad, a felső rész pedig félig kinyílik. Ez erős nyári direkt beeső napfény esetén lehetővé teszi, hogy a mennyezet megvilágításának megtartásával, ezáltal természetes szórt fény biztosításával is le lehessen árnyékolni az irodai munkahelyek monitor-szintjét, segítve ezzel a képernyő előtti munkavégzést. A harmadik pozícióban az alsó mező félig, a felső pedig teljesen kinyílik. Ez kevésbé erős napfény esetén biztosítja az ideális irodai fényviszonyokat.


A különböző állású árnyékolók képeit egymás mellé téve látható, hogy a „Napfényfunkció” elsődleges hasznos célja mellett a homlokzati textúrát már önmagában is változatossá teszi. Érdemes tehát a Hella árnyékolóit építészeti eszközként is figyelembe venni.
www.hellainfo.hu


Kapcsolódó linkek:

Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest