Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Lapostetők hőszigetelése a BIZTONSÁG oldaláról nézve

Gyártói hírek - 2012-08-14 16:11:48


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Nézzük meg az itt bemutatandó könnyűszerkezetes (trapézlemezes) tetőszerkezettel rendelkező csarnoképület (élelmiszer áruház) kapcsán milyen szempontok befolyásolhatják épületünk BIZTONSÁGát. A tetőnk rétegrendje belülről-kifelé: acél trapézlemez, PE párazáró fólia, 2 x14cm vastag PIR keményhab tábla, PVC csapadékvíz szigetelés.

Legelsőként a BIZTONSÁG szó kapcsán a tűz elleni védelem jut eszünkbe. A tűzzel szembeni viselkedés oldaláról vizsgálva az alufólia kasírozású poliuretán (PIR) lapok az MSZ EN 13501 szerint az építési termékek osztályba sorolása alapján D s1 d0 kategóriába tartoznak (s1/d0 – a legkedvezőbb füstképződési illetve égve csepegési kategória). Az expandált (EPS) és az extrudált (XPS) polisztirol termékek E osztályba tartoznak. Az oltás biztonságát nagymértékben befolyásolják a látási viszonyok, azaz a füst mértéke, továbbá fontos, hogy a hőszigetelő-anyag ne csepegve égjen, ellenkező esetben az lecseppenő égő részek további égési gócpontokat hozhatnak létre. A hőszigetelő-anyagok osztályba sorolásánál többet mond például az itt bemutatott teljes szerkezettel megvalósított REI 15 perces tűzállósági teljesítmény jellemző (ÉMI vizsgálata alapján)

14cm vastag PIR táblákkal 2 rétegben kialakított, éleket átfedő hőhídmentesen tető hőszigetelés

Épületeink energiafelhasználása nagymértékben kihat országunk, Európa és a világ energiaBIZTONSÁGára, környezetünk védelmére, fenntarthatóságára. Jelen épületünk tetőszerkezetébe beépített 28cm PIR hőszigetelésével a teljes szerkezet hőátbocsátási tényezője U=0,085W/m2K érték, mely minimális energiafelhasználást tesz lehetővé. A jobb érzékelhetőség kedvéért kőzetgyapotból minimum 45cm vastagságra lenne szükség, ezen szint teljesítéséhez. Összehasonlításként a nemzetközi követelmények és az ehhez szükséges hőszigetelő-anyag vastagságok a következő táblázatban láthatók:


1 – szálas- vagy EPS hőszigetelés
2 – PIR keményhab táblák kétoldali alufólia vagy üvegfátyol kasírozással
3 – szakmai szervezetek ajánlása hazánkban és az EU-ban
4 – passzívház kívánatos érték U≤0,12 W/m2K

A poliuretán lapok nagy táblaméretben, gyorsan, egyszerűen és könnyen fektethetőek

Épületkárok elleni BIZTONSÁG

A PIR táblák magas szilárdsága könnyebb, gyorsabb táblafektetést eredményez, a lapok mind a beépítés, mind az anyagmozgatás során nem deformálódnak, nem vetemednek, nem nyomódnak össze, így nem kell számítanunk a deformációknál kialakuló pangó vizekre, melyek a szerkezet károsodásához, tönkremeneteléhez vezetnek.

PIR táblákkal sík, deformációmentes felület hozható létre

A poliuretán táblák testsűrűsége kb. 30 Kg/m3, mely harmada a kőzetgyapot termékeknek. A jobb hőszigetelő képesség és az alacsonyabb testsűrűség könnyebb szerkezetet eredményez. A bemutatott épületnél 2750m2 tetőfelületen 28cm vastag PIR tábla esetén 23,1tonna tömeggel számolhatunk. Ezzel hőtechnikailag azonos hőszigetelő hatást nyújtó 45cm vastag 100 Kg/m3 testsűrűségű ásványgyapot a teljes felületen 123,8 tonna terhet jelent, ami több mint 5-szor nagyobb az előzőnél. Csarnokunknál 100,7 tonna többlet teher nehezedik a tartószerkezetre kőzetgyapot esetében. A jelentős többletsúly statikai és BIZTONSÁGi szempontból is hátrányos, hiszen tűz esetén a fém trapézlemezek szilárdsága a magas hőmérséklet miatt töredékére csökken. Ha erre a lényegesen nagyobb teher „rásegít”, hamarabb hajolnak be és szakadnak le a lemezek. Szintén a BIZTONSÁG oldaláról vizsgálva ez a markáns súlykülönbség: 100,7 tonna, 18,3cm vastag friss hó tömegével megegyező. Azonos tartószerkezeti kialakítás mellett PIR táblák használata esetén a szerkezet a statikai számításban figyelembe vett hóterhen felül további 18,3cm friss hó súlyát viseli el.

Látható, hogy trapézlemezes lapostetők esetében az alkalmazott építőanyagok tűzvédelmi osztályba sorolásán túl számos műszaki, hőtechnikai, jellemző játszik szerepet épületeink BIZTOSÁGOS kialakításában.

Szatmári Zoltán
alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó
Bachl Hőszigetelőanyag-gyártó Kft.Kapcsolódó linkek:

Bachl Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest