Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Tetőfedés műemléki környezetben

Gyártói hírek - 2012-09-14 11:11:35


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Műemlékvédelem alatt álló épületek felújítása során kérdéses, hol találni az épület jellegéhez igazodó, az újszerűséget kerülő tetőfedő anyagot. A műemlékes szakemberek véleménye is megoszlik e kérdésben, de természetes törekvésük, hogy az eredetihez közelítő anyagokat, megoldásokat válasszanak.


A műemléki tetők felújításához gyakran még a szakemberek is óvatos kézzel és a múlt iránti tisztelettel nyúlnak. Nehézkes felkutatása miatt egyre kevésbé jelenthet jó megoldást az eredeti fedési anyaggal azonos bontott cserép alkalmazása, de ami talán még ennél is nagyobb probléma, hogy a bontott cserepek ismételt felhasználása a vízzáróság tekintetében magasabb igényt támaszt az alszerkezettel szemben. Ez gyakran meg sem oldható megnyugtatóan.
Új gyártású tetőcserép mellett szóló érv a korszerű technológiával készülő termékek fagyállósága, vízzárósága, hosszú élettartama, színtartóssága, amelyeket a műemléki épületek esetén sem lehet figyelnem kívül hagyni.
Műemléki épületekre jellemző formavilág újjáélesztésre, a jellegzetes ívek, kúpok fedésére, un. Napóleon ablak elkészítésére, vagy a tipikus kolostorfedés elkészítésére szinte kizárólag hódfarkú tetőcserép használható. Nem csupán azért, mert a feladat az eredeti állapot helyreállítása, hanem mert a műemléki tetőkre jellemző formák kivitelezésére ez a típusú cserép a legalkalmasabb.

Az örök klasszikus a hódfarkú tetőcserép
A tradicionális formavilágot képviselő hódfarkú kerámia tetőcserép, hagyományos méretben (18x38 cm) félköríves vágásával a műemlék épületek kedvelt tetőfedő anyaga. A természetes vörös alapszín és a kerámiára jellemző földszínek mellett a legváltozatosabb árnyalatokban szolgálja a történelmi környezetben álló épületek tetőinek helyreállítását.
A jellegzetes karcsú, visszafogottan elegáns forma, a natúr vörös szín és a nemes engóbozás műemléki hangulatú felületet hoz létre a tetőn.
A hódfarkú Klassik , Ambiente és Kera -Biber tetőcserepek egyedülálló módon hétféle vágási formában és ötféle felülettel állnak rendelkezésre, emellett a színek zavarba ejtő kavalkádjából válogathatunk.
Természetesen a hódfarkú és hornyolt termékek között is megtalálhatóak a NUANCE, engóbozott és a csak a hódfarkú kollekciót gazdagító EXKLUZÍV NUANCE cserepek.
A NOBLESSE, a kétrétegű üvegmázas termékek tipikusan a műemlékek helyreállítása és történelmi környezetben álló épületek közkedvelt terméke.
A klasszikus hódfarkú tetőcserepek kettős- illetve lovagfedési (más néven koronafedési) módban rakhatóak, de íves tetőfelületek felújítására is egyszerűen alkalmazhatóak.


A Creaton kifejezetten műemléképületek felújítására kifejlesztett, speciális antikolt és a műemléki környezetbe illeszkedő tetőcserepei kerülik a művi látszatot, mégis minden műszaki követelménynek megfelelnek majd azok a tetők, amelyek múltunk örökségét hivatottak az időjárás viszontagságai elől megvédeni.
A 1150-1200oC között hőfokon égetett, jellegzetes enyhén tarka tónusú, tömör anyagszerkezetű Creaton Kera – Hódfarkú kerámia tetőcserép különböző, műemléki hatást keltő színváltozata – a natúrvöröstől a kékesre égetettig – egységes antik hatású fedésképet biztosít. A cserép vízfelvétele mindössze 3-6%.

A viharállóság a műemlékek esetén is fontos
Az elmúlt évek viharos időjárása sokak figyelmét ráirányította a tetők vihar elleni védelmének fontosságára. Ez a műemlékek esetén is kiemelt fontossággal bír, tekintettel arra, hogy gyakran a tető felújítása az egyetlen eszköz, amellyel múltunk egy darabjának védelméről gondoskodhatunk.
A viharálló tetők építése az erre figyelemmel lévő tervezéssel kezdődik és a gondos kivitelezéssel folytatódik. Emellett persze a hosszú távon tartós és valóban ellenálló tető megépítéséhez nyújtanak biztos műszaki megoldást a Creaton által kifejlesztett és szélcsatornában tesztelt különböző rögzítési technológiák pl. viharkapcsok.


Hornyolt tetőcserepek
A hódfarkú Klassik tetőcserépen túl a Creaton hódfarkú- és hornyolt tetőcserepeinek választékában számos, a műemlékek és történelmi környezetben álló épületek felújítására alkalmas cserép található. A Hortobágy és Róna márkanéven forgalmazott tetőcserepeket grandiózus színskála, az egyedi vágási formák és különböző felületi kialakítások jellemzik.
A hornyolt tetőcserép az egyszeres fedést lehetővé tevő hódfarkú tetőcserép továbbfejlesztett változata. Kiemelkedő előnye az egyszeres fedés biztonságát növelő oldalsó hornyolás, amelya a szélsőséges időjárás hatásaival szemben ellenállóvá teszi a tetőt.
A Hortobágy szegmens vágású cserép bordázott felülete markáns, rusztikus felületi hatást ad. A Róna cserép egyenes és szegmensvágással is elérhető, a felújítások gyakran használt cserepe.
További információ www.creaton.hu

Történelmi épületek rehabilitációja, városmegújítás címmel konferenciasorozat indul szeptember 26-án, Szombathelyen.
További helyszínek:
Budapest: október 3.
Debrecen: október 11.
Pécs: október 17.
Regisztráció: www.buildrendezvenyek.hu


Kapcsolódó linkek:

Creaton Hungary Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest