Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
A jövő az égetett agyag tetőcserepeké

Gyártói hírek - 2004-06-08 17:02:17


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az élet minden területén hódít a természetesség, a természetes anyagok használata. Nemcsak öltözködésünkben, étkezésünknél figyelünk egyre jobban oda erre, de az építészet terén sincs ez másképp. Hiszen fontos szempont, hogy milyen környezetben élünk, milyen anyagokkal vesszük körbe magunkat. Lakókörnyezetünkkel szemben mára alapvetö elvárássá vált, hogy ne legyen sugárzó, mérgező. Éppen ezért a kereskedők is egyre gyakrabban találkoznak azzal a vásárlói igénnyel, hogy természetes anyagokat keresnek.

Az etruszkok használtak először égetett kerámiából készült tetőcserepet, kb. i.e. 800 évvel. Azóta a legelterjedtebb tetőfedő anyag lett, nem véletlenül. A tetőfedő piacon ma is hódít a természetbarát, tiszta anyagokból (föld, víz, levegő, tűz) a legmodernebb környezetbarát gyártási technológiával készülő kerámiacserép.

Széles színválaszték

Ezek az tetőfedőanyagok nincsenek mesterséges adalékokkal, műfestékekkel színezve, a téglavörös szín a természetes égetés során alakul ki, természetesen az agyag összetételétől függően. A mediterrán országokban előszeretttel alkalmazzák a foltos hatású cserepeket, míg hazánkban inkább az az elvárás, hogy a tető színe minél homogénebb legyen. A színválaszték mégis gazdag, a színvilágnak csak a képzelet szab határt, hiszen ezek a kerámiacserepek a natúron kívül megrendelhetőek több színben, mert mázakkal, engóbbal ma már modern technológia felhasználásával nagy választék előallítása lehetséges.

Az égetett kerámiacserép több olyan lényeges tulajdonsággal bír, melyeket más tetőfedőanyagoknál nem lehet egyszerre megtalálni. Mivel a kerámiacserép természetes anyagból tradicionális technikával készül, így nincs szükség speciális felületkezelésre annak érdekében, hogy a maximális időtállóság, és a környezeti hatásokkal szembeni ellenállóság biztosítva legyen. A kerámiacserép színe napsugárzás hatására sem fakul ki. Az UV sugárzásnak ugyanúgy ellenáll, mint a savas esőnek, vagy a lúgos madárpiszoknak. A színtartósság tekintetében elég a kínai agyaghadseregre, vagy a régészeti feltárások során előkerült többezer éves kerámia amfórákra gondolni, melyek eredeti színüket máig megőrizték.

A kerámia tetőcserepek külső hatások majd mindegyike ellen megfelelő védelmet nyújt: csapadék, szél, hó, napsugárzás, fagy, mechanikai és vegyi igénybevételek. A csapadék ellen vízzáró tulajdonsága révén megfelelő védelmet nyújt a kerámia cserép, mivel az agyag szerkezete pórusos, így az éjszaka felvett párát nappal kiadja, pozitívan befolyásolva a tetőtérben uralkodó klímát (mérsékeli a hőmérséklet és páratartalom ingadozását). Ezután már azonban maximum annyi nedvességet enged át, ami párologtatással könnyedén eltávozik. A szél ellen a cserép kialakításánál lehet védekezni: könnyű formázhatósága révén úgy alakíthatóak az egyes típusok, hogy nemcsak a mellettük fekvőkhöz kapcsolódnak, hanem az alattuk és felettük elhelyezkedőkhöz is. Ezért, ha a rögzítésre vonatkozó szabályokat betartja az építő, biztos védelmet nyújt. A külső hatások közé sorolandó még a hőhatás, az éves hőingadozás mértékét tekintve ennek figyelembe vételére bizony szükség van. A nyári melegben a cseréptető akár 80 C° is lehet, míg télen Magyarországon - 30 C°-ot mérve a hőmérsékletingadozás már 110 C°. Mindez azonban meg sem kottyanhat a kerámiacserépnek, hiszen 950-1050 C°-on égetik készre. Pontosan ez adja azt a tulajdonságát is, hogy nem éghető, ezért megfelel a magas tűzállósági fokozatú épületekhez is. Az égetett kerámiának nemcsak károsanyag kibocsátása nincs, de melegség és komfortosság érzetét kelti. Hosszú élettartama bizonyítottan 80-100 év. Nemcsak új házak fedésére, de felújításoknál, állagmegőrzésnél is kitűnően alkalmas.

Tetőfelújítás

A hatvanas években épült házak tetői felett bizony többnyire már eljárt az idő. A tulajdonosoknak ideje elgondolkodniuk, mire cserélik le az idejétmúlt tetőfedőanyagot. A kerámiacserép erre a célra nemcsak azért kitűnően alkalmas, mert természethű, de azért is, mert változó léctávolságnál is alkalmazható, vagyis a régi tetőfedőanyag leszedése után nem szükséges átlécezni a tetőt, hanem azonnal felrakható a cserép. A hazai műemlék épületek, a világörökségi védelem alatt álló házak szinte mindegyike kerámiacseréppel fedett. Utólagos felületfestésre, bevonásra nincs szükség, különböző eljárásokkal még a felületük is öregbíthető, antikolható. Az antikolt hatás ellenére ekkor is új tetőt kapunk.

Amennyiben a kerámia tetőcserepekkel kapcsoltban kérdései vannak, hívja a 06-40/27-37-37-es kék számot vagy látogasson el a www.tondach.hu honlapra.

Magyarázat:

Engób: Az engób egy agyagásványt tartalmazó festék. Az engóbot az égetés elôtt speciális szórógéppel viszik fel a kiszárított cserépre. Az égetésnél az engób bevonatot képez, amely az égetett agyagtermékkel kémiailag egyesül. Az engób felülete matt, vagy enyhén fényes. Az engób elősegíti a cserép öntisztulását.

Máz: A máz egy üvegszerű anyag, amelyet a szárított cserépre, vagy a kész, kiégetett csrépre visznek leöntéssel, merítéssel vagy porlasztással. Az égetésnél a máz egy olvadékbevonatot képez, amely az égetett agyagtermékkel kémiailag egyesül.


Kapcsolódó linkek:

www.tondach.hu
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest