Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.12.01.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Passzívházzá alakították át az 50-es évekbeli iskolát

Gyártói hírek - 2014-11-03 14:58:05


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Egy csehországi volt bányaipari iskola átfogó felújításával a passzívház követelményeknek is megfelelő épületegyüttest hoztak létre helyi tervezők és építészek. A lakóháznak és a későbbiekben kulturális központnak is otthont adó komplexum számos elismerésben részesült, többek közt elnyerte a Brno-i Műszaki Egyetem Épület Hatékonyság Díját is.

Az 1950-es években létrehozott bányásziskolát 1997-ben zárta be a cseh Oktatási Minisztérium, amely fénykorában kiemelt szerepet kapott a Dubnany környékbeli lignitbányák bányászutánpótlás-képzésében. Az épületegyüttes ezt követően 2008-ig általános iskolaként működött, de a magas üzemeltetési költségek és a rossz állapotban lévő épületek felújításához szükséges források hiányában az utóbbi években már üresen állt.
A dél-morvaországi járási hivatal ajánlattételi felhívást hirdetett meg a volt bányaipari iskola értékesítésére, hogy elejét vegyék az épületek további amortizációjának. A legmagasabb vételárat egy helyi tervező, Zdeněk Kaňa ajánlotta, aki a kollégáival együtt elkészítette az ingatlan több szakaszra bontott, teljes körű átépítési tervét. A rekonstrukció első szakaszában egy európai szabványoknak mindenben megfelelő, korszerű lakóházat alakítottak ki.

A kivitelező cég maximálisan kihasználta a belső terek jó beosztását. Az iskolai osztály a szertárral együtt ideális, 70-90 m2-es lakásnak megfelelő, így nem volt szükség semmilyen bontással járó, radikális beavatkozásra. A megújult épületben végül 27, különböző kategóriájú és méretű lakást alakítottak ki.

Az iskolaépület adottságainak maximális kihasználása
A lakóháznak szánt iskolaépület felújítását megkönnyítette, hogy az egykori bányaipari iskola közművesítve volt, ráadásul annak terhelhetőségét jóval több személyre tervezték, mint ahányan az újonnan kialakított lakásokat lakják. Előnyt jelentett továbbá a meglévő épület viszonylag jó műszaki, statikai állapota is. Hasznosnak bizonyultak azok a homlokzati árnyékolók is, amelyeket 1989-ben az akkori átalakításokban közreműködő tervező nagyon jól megépített.

A kivitelező cég maximálisan kihasználta a belső terek jó beosztását. Az iskolai osztály a szertárral együtt ugyanis ideális, 70-90 m2-es lakásnak megfelelő méretű, így nem volt szükség semmilyen bontással járó, radikális beavatkozásra. A megújult épületben végül 27, különböző kategóriájú és méretű lakást alakítottak ki.

Az ablakok beépítése nem a szokványos módon történt. Az ablakokat először különleges fakeretbe rögzítették, amelyek lehetővé tették az ablakok optimális elhelyezését az ablaknyílásokban. A tervezők kedvező árfekvésű, a passzívházakra jellemző szabványok követelményeit is teljesítő ablakokat kerestek, és az Inoutic Eforte PVC ablakaira esett a választásuk.

A passzívház szabvány nem csak a gazdasági előnyökről szól
Zdeňek Kaňa szerint a passzívházzá történő átépítésnek nem csak gazdasági előnyei vannak. „A hagyományos épületekhez képest a passzívházaknak nagyságrendileg jobb és egészségesebb belső mikroklímájuk van, ami lényegesen nagyobb komfortérzetet biztosít a lakóknak”- mondta el a tervező.

A passzívházzá történő átalakítás többek közt a külső falak hőszigetelésében is különbözik. „Kellemes felfedezés volt, hogy a födémeket 400 mm vastagságú vasbeton héjszerkezet alkotja. Erre a vasbeton héjszerkezetre alul acél trapézlemezekre rögzített, 100 mm vastagságú kőzetgyapot hangszigetelő réteget szereltünk, ennek köszönhetően az a gipszkarton álmennyezet tartószerkezetéül szolgál. A külső falakat továbbá 200 mm vastagságú hőszigeteléssel, míg a legfelső emelet födémjét kb. 300-400 mm vastagságú hőszigeteléssel láttuk el, és háromrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárókat építettünk be”- ismertette a folyamatot Zdeňek Kaňa.
A 27 lakásos, mintegy 2400 m2 alapterületű épület hővesztesége így mindössze 38,87 kW. A meglévő vasbeton és falazott szerkezeteket a falak és a padlózatok esetében a faépítészetben alkalmazott szárazépítési technológiával egészítették ki. A 360 mm vastagságú, fából készült falakat elsősorban az épület burkolásánál alkalmazták. Az eredeti burkolatszerkezetet szendvicspanelekkel kiegészített vasbeton panelek alkotják.

Háromrétegű, hőszigetelt ablaküvegek
Az ablakok beépítése nem a szokványos módon történt. Az ablakokat először különleges fakeretbe rögzítették, amelyek lehetővé tették az ablakok optimális elhelyezését az ablaknyílásokban. A tervezők kedvező árfekvésű, a passzívházakra jellemző szabványok követelményeit teljesítő ablakokat kerestek, és az Inoutic Eforte PVC ablakaira esett a választásuk.

A profilok megmunkálása mindazonáltal megegyezik a hagyományos rendszerekével, így nincs szükség a profilkamrák kiegészítő szigetelésére vagy speciális merevítők használatára, amelyek bonyolulttá, és nem utolsó során költségessé tennék a gyártási folyamatot.

Ezeket az ablakokat kiváló hőtechnikai tulajdonságok jellemzik, és megfelelnek az alacsony energiafogyasztású, illetve a passzívházakra vonatkozó legszigorúbb követelményrendszereknek. Az Eforte ablakprofil kiváló hőátbocsátási tényezővel rendelkezik: az U(f) érték a 84 mm beépítési mélységű, szokványos acélmerevítő használatával és kiegészítő szigetelőelemek hozzáadása nélkül is csupán 0,95 W/m²K. A profilok megmunkálása mindazonáltal megegyezik a hagyományos rendszerekével, így nincs szükség a profilkamrák kiegészítő szigetelésére vagy speciális merevítők használatára, amelyek bonyolulttá, és nem utolsó sorban költségessé tennék a gyártási folyamatot.

Egészséges beltéri klíma
Az új lakások levegőcseréjét hővisszanyerő szellőztetőrendszer alkalmazásával biztosították. A lakások túlnyomó része központilag nyomásvezérelt, hővisszanyerő, a szellőztetés teljesítményének egyedi szabályozását lehetővé tevő szellőztetést használ. Maga a hővisszanyerés a központi egységben történik, amely már előmelegített, portalanított levegőt vezet be az épületbe. Az érzékelők figyelik a légtér széndioxid-tartalmát, és automatikusan szabályozzák a friss levegő bevezetését az egyes helyiségekbe. Minden felhasználónak lehetősége van azonban arra, hogy a saját igényeinek megfelelően állítsa be a teljesítményt, illetve arra, hogy egyszerűen kinyissa az ablakot. Csak négy lakás rendelkezik nem központi hővisszanyerést biztosító szellőzőrendszerrel. Ez a megoldás kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a hagyományos szellőzők üzemeltetését összehasonlítsák a központi hővisszanyerő rendszerével.
A fűtést két központi kondenzációs gázkazán biztosítja. A meglévő öntöttvas radiátorokat kb. fele arányban új lapradiátorokra cserélték. A melegvizet szintén központilag, napkollektoros rendszer segítségével és gázkazánnal történő kiegészítő ráfűtéssel állítják elő.

A passzívházzá történő átalakítás többek közt a külső falak hőszigetelésében is különbözik. „Kellemes felfedezés volt, hogy a födémeket 400 mm vastagságú vasbeton héjszerkezet alkotja. Erre a vasbeton héjszerkezetre alul acél trapézlemezekre rögzített, 100 mm vastagságú kőzetgyapot hangszigetelő réteget szereltünk, a külső falakat továbbá 200 mm vastagságú hőszigeteléssel láttuk el, és háromrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók építettünk be”- ismertette a folyamatot Zdeňek Kaňa.
A 27 lakásos, mintegy 2400 m2 alapterületű épület hővesztesége így mindössze 38,87 kW.


Szakmai elismerések sora
Az elhagyott létesítmények helyén létrehozott barnamezős beruházások mintapéldájaként, a projekt több rangos elismerésben részesült. Elnyerte a „Cseh energetikai és ökológiai projekt 2010” címet, és 2011-ben az egész épületkomplexum is megkapta ugyanezt az elismerő címet. A kivételes energetikai, szerkezeti és építészeti megoldásokkal rendelkező kortárs építési projektek nemzetközi versenyén a Brno-i Műszaki Egyetem ennek az épületnek ítélte oda az Épület Hatékonysági Díjat is.

További információ: www.inoutic.hu


A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest