Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.09.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Szilárdsága ellenére a tető is lehet flexibilis, alakítsuk hát igényeink szerint

Gyártói hírek - 2015-04-20 14:50:57


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A tetőfelújítások és építkezések kétharmada tavasszal és ősszel történik. Nézzük meg, mely fő szempontokat érdemes megfontolni, hogyan érdemes nekikezdeni egy tetőfelújításnak, -építésnek? Kóbor Csaba a Bramac Kft. alkalmazástechnikai vezetője válaszol.

Először is gondoljuk át, mit szeretnénk, melyek azok a tényezők és tulajdonságok, amelyeket mindenképpen elvárunk az új tetőnktől. Az olyan – mindenki által elvárt általános – szempontok mellett, mint az időtállósság és biztonság, rangsoroljuk magunkban, mennyire fontos számunkra ezen kívül az energiatakarékosság, vagy az esztétikum. Érdemes figyelembe venni az építési környezetet is – belváros, műemléki, vidéki stb. – és azt, hogy a választott tetőcserép mennyire illeszkedik a miliőhöz, amelyben élünk.

Bár az elsődleges szempont a vásárlók 79%-a számára az ár, az „olcsó” és a kicsit drágább termékek gyakran csak látszólag takarnak egyenértékű megoldásokat. Sokszor a legolcsóbb tetőfedőanyag valójában a vevő minimális elvárásait sem teljesíti – nem kellően biztonságos vagy időtálló, esetleg sokkal kevésbé energiatakarékos. Így már rövidtávon is drágább megoldásnak bizonyulhat az eleinte olcsónak tűnőhöz képest, hiszen a tető vagy hamar újabb felújításra szorul, vagy sokkal költségesebben üzemeltethető. Időrendiségben tehát az ár átgondolása csak a második ajánlott lépés, mégpedig azért, mert az elvárásaink meghatározzák, hogy milyen ár-érték arányban gondolkozunk, illetve, hogy mennyi időn belül szeretnénk, hogy megtérüljön a befektetésünk.

Válasszuk ki az igényeinknek legmegfelelőbb fedőanyag típust. Ez lehet beton- vagy kerámia cserép, zsindely- vagy palatető, illetve fémlemez.
A beton- és a kerámia tetőcserép a két legelterjedtebb fedőanyag felújítók és építkezők körében egyaránt. A betoncserép vízzárósága és színtartóssága kiváló, rendkívül jól ellenáll a szélsőséges környezeti hatásoknak, és kiváló zajcsillapító. Fontos megemlíteni, hogy az Építésügyi Minőségellenőrző Intézet vizsgálatai alapján a betoncserepek vízfelvétele 2-4% között van, az égetett agyag tetőcserepeké ezzel szemben 5-15% közötti. Formaállandóságának köszönhetően az elemek jobban illeszkednek egymáshoz. A betoncserép felületek mechanikai igénybevehetősége nagyon magas, így a nagy tömegű hó vagy jég sem okoz törést. A betoncserepek átlagosan 50%-kal nagyobb szilárdságot mutatnak fel az égetett anyag tetőcserepekkel szemben, derül ki a tetőcserepekre vonatkozó szabványok követelményeiből. A kerámiacserép azok számára különösen kedvelt fedési forma, akiknél az elsődleges szempont az esztétikum, mert egyedi formákban és színekben elérhető és tetszőleges fedésmódban tehető le. A palatető a közhiedelemmel ellentétben legalább annyiba kerül, mint egy kerámia cserép, de nem rendelkezik annyi előnyös tulajdonsággal. A fémlemezből készült fedések újabb reneszánszukat élik a modern stílusú építkezésben. Ez a típus kiváló esztétikai élményt nyújt, viszont költségesebb, eső esetén kopogó hangot ad, illetve az olyan szélsőséges időjárás, mint egy jégeső horpadásokat okozhat a felületén.

Egy-egy fedőanyag típus kapcsán különböző árfekvésű és igényeket kiszolgáló terméket választhatunk aszerint, hogy mely tulajdonságok, szempontok a legfontosabbak a számunkra. Az energiatakarékosság, ha arányaiban még nem is vezeti a prioritási listát, de egyre fontosabb szempont. Kiváló megoldás lehet egy forradalmi fejlesztés, a hővisszaverő tetőcserép (Tectura Thermo Protector), ez ugyanis visszaveri a Nap azon sugarait, amelyektől felmelegedne a tető. Az új, infravörös sugárzást reflektáló felülettel rendelkező sík, oldalt hornyolt beton tetőcserép egy korábbi hadiipari fejlesztés betoncserép-gyártástechnológiába való átültetésének köszönhetően jött létre. A hővisszaverő tulajdonsággal rendelkező tetőcserép hátoldalán mért hőmérséklet a korábban használt fedőanyagokhoz képest 20°C-kal alacsonyabb, a tetőtér hőszigetelésének így jelentősen kisebb hőteherrel kell megbirkóznia. A magyar piacon és világviszonylatban is egyedülálló termék megnyerte a Construma Díjat és április 15-19. között debütált a Construma szakvásáron.

Ne feledkezzünk el a tetőrendszerek használatának fontosságáról sem. A minimálisan ajánlott tetőrendszerek használata ugyan többletköltséget jelent, de egyes kialakítások csakis a megfelelő tartozékok beépítésével lehetségesek, illetve tartósabbá és biztonságosabbá tehetik a tetőnket. A tetőrendszereknek nagyobb a jelentősége abban az esetben, amikor a tetőtér lakótér, de használatuk nem csak ebben az esetben ajánlott. A viharállóságot, biztonságot (pl.: hófogás) biztosító rendszerelemek használata minimumként ajánlott abban az esetben is, ha a tetőterünk nem lakótér, optimális esetben érdemes ezen felül energiatermelő berendezéseket (napelemeket, napkollektorokat) is használni. Amennyiben beépített tetőtérrel rendelkezünk, az előbbiekben felsoroltakon kívül szükséges a megfelelő hőszigetelést, valamint fokozott vízzáróságot biztosító rendszerelemek használata is.

Az épületek energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik. Minél jobb hőszigetelésű anyagot használunk, annál több energiát tudunk megtakarítani, ezért érdemes jól megfontolni, milyet választunk. A poliuretán például kétszer olyan jó hőszigetelő anyag, mint a kőzetgyapot, vagy az üveggyapot. Modern hőszigetelő anyagok beépítésével a hőveszteség és fűtésköltség akár 80%-kal is csökkenhet a felújítás előtti állapothoz képest.

Kérjük ki szakember, illetve olyan barátok, ismerősök véleményét, akik az elmúlt pár évben végeztek tetőfelújítást, illetve építkeztek. A jó szakember kiválasztása legalább annyira fontos, mint a jó fedőanyag, hiszen a tető időtállóságát jelentős mértékben befolyásolja, mennyire szakszerűen lett fedve, illetve a legtöbb esetben a gyártók garanciája is csak megfelelő kivitelezés esetben érvényes. Egy szakszerűen felrakott tetőcserép típustól függően legalább 30 évig, de akár több mint 100 évig is kiválóan funkcionál.

Tájékozódjunk a garanciaérvényesség feltételeiről és az ingyenes pluszszolgáltatásokról. Győződjünk meg róla, hogy a választott gyártó által vállalt garancia pontosan mit foglal magában. Fontos, hogy ne csak az időtartamot nézzük, amennyi időre a garancia vonatkozik, hanem azt is, hogy a garancia érvényességnek milyen egyéb kitételei vannak. Garancia ugyanis bizonyos esetekben nem csak a tetőcserépre, de a teljes tetőre is járhat. Ezen kívül több gyártó ingyenes, akár helyszíni tanácsadást nyújt a felújítók, építkezők, illetve szakemberek számára, amely nem jár vásárlási kötelezettséggel.

Végül, de nem utolsósorban igazán spórolni jó anyagok, jó kivitelező kiválasztásával lehet, hiszen csak ekkor lesz kifogástalan tetőnk egy életre. A jó hosszú távon olcsóbb.


A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest