Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.21.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Engedd be a napfényt! - biológiai óránkat a természetes fény irányítja

Gyártói hírek - 2015-06-10 14:29:23


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Új épületek tervezésekor sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelni arra, hogy élettereinket közelebb hozzuk a természethez, és ahol csak lehet, természetes világítást alkalmazzunk.” A beltéri fény élettani szerepét is tanulmányozó Myriam Aries építész-kutató szavai ezek, aki a Hollandiában május 18-20 között megrendezett Egészséges Épületek (Healthy Buildings) konferencián, a VELUX Cégcsoport szervezte workshopon tartott előadást.

Egy keleti tájolású hálószoba ablakán a reggelente beáramló napsugarak magukkal hozzák az új nap kezdetének hírét – tudatják testünkkel, hogy ideje felkelni és készülődni. Egy nyugati fekvésű nappalit pedig a naplemente vöröses sugarai festenek be esténként, amire szervezetünk lassulással reagál és tudjuk, hogy hamarosan itt a lefekvés ideje.

Belső biológiai óránk a fényviszonyokhoz igazodik. Egy olyan épületben, ahol a lakók egészsége is fontos tervezési szempont, az egyes helyiségek tájolása a természetes fény napi ritmusát követi. Azoknak a helyiségeknek, amelyekben ébredünk, reggelizünk és reggelente tartózkodunk, kelet felé kell néznie, míg az esti tartózkodáshoz a nyugati fekvésű helyiségek ideálisak” – magyarázza Myriam Aries.
Myriam Aries szakértőként azt kutatja, hogy belterekben mennyi természetes fényre van szükségünk. Az Eindhoveni Műszaki Egyetem épített környezeti karának világítási tanszékén adjunktusként dolgozó Myriam átfogó ismeretekkel rendelkezik a fény élettani szerepéről, és jól ismeri a természetes és mesterséges fény sajátosságait.

Általános jó közérzetünkhöz a helyes fényegyensúly elengedhetetlen, hiszen testünk működésének ritmusa is a fényhez igazodik. Biológiai óránk sínyli meg, ha szervezetünket nem érik a világosság és sötétség természetes váltakozásából eredő ingerek. Ez ugyanis alvászavarokhoz vezethet, aminek pedig lecsökkent napközbeni energiaszint és általános érdektelenség lehet az eredménye” – fejti ki Myriam Aries.

„Cirkadián ház workshop” a VELUX Cégcsoport szervezésében
Többek között cambridge-i és oxfordi egyetemi kutatók is felszólaltak a „Cirkadián ház a bioritmusunk szolgálatában” címmel megrendezett workshopon, ahol Myriam Aries a fő előadók egyike volt. A VELUX Cégcsoport beltéri klímaszakértői által szervezett eseményre május 19-én, a 2015-ös eindhoveni Healthy Buildings konferencia keretein belül került sor.

Kutató kollégáival együtt Myriam Aries is megosztotta a résztvevőkkel elképzeléseit arról, hogy az építészeknek és mindazoknak, akik az új épületek tervezésében szerepet játszanak, milyen egészségi és közérzeti szempontokat kellene szem előtt tartaniuk.


Előadásának egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy az ablakokat úgy kell elhelyezni, hogy azok megfelelően bevilágítsák az adott helyiséget. A természetes fény nem csupán arra kell, hogy lássunk, újságot olvassunk vagy levelet írjunk – biológiai ritmusunk megőrzéséhez muszáj érzékelnünk a természetes fény ciklikus változásait is.

Életünkben a fény szerepe kettős: vizuális és nem vizuális szükségleteinket egyaránt ki kell elégíteni. Vizuális szükségleteink a látáshoz köthetők – például írni és olvasni csak fény mellett tudunk –, míg a nem vizuális szükséglet szervezetünk azon fényigényét jelenti, amely figyelmünk fenntartásához és belső cirkadián ritmusunk megőrzéséhez nélkülözhetetlen” – avat be a részletekbe Myriam Aries.

Egy egészséges épület az emberi szervezet fényszükségleteit is kielégíti
Myriam Aries meggyőződése, hogy a lakók egészségét szolgáló épületekben az egyes helyiségek az emberi szervezet vizuális és nem vizuális fényigényeit egyaránt kielégítik. Általánosságban úgy látja, hogy a fény jelentőségének kérdése szerencsére egyre több építészt foglalkoztat. Emellett azonban azzal is tisztában van, hogy sajnos túl sok akadály továbbra is fennáll.

Nemrég találkoztam egy építésszel, aki örömmel szentelt volna nagyobb figyelmet az egészséges beltéri klíma és a megfelelő fényviszonyok kialakítására. Lelkesedése azonban csak addig tartott, amíg a többi problémára megoldást nem talált, ekkorra pedig már úgy látta, hogy ez a fajta szemlélet a projekt egyéb vonzatait – úgymint energiahasználat, vagy a rendelkezésre álló források – veszélyeztetné. Hirtelen máris kevésbé volt fontos a dolog” – emlékszik vissza Myriam Aries.

Elméletét, miszerint egészségünk és jó közérzetünk megőrzése érdekében otthonainkban a természet ritmikus változásainak is jelen kellene lennie, a VELUX Cégcsoport eindhoveni workshopján megjelent munkatársai egy emberként támogatták.
Köztük volt Koen Steemers, a Cambridge-i Egyetem fenntartható formatervezés és építészet professzora is.

Az építészetnek sokkal nagyobb összhangban kellene lennie a természettel. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy otthonainkat és munkahelyeinket szinte karnyújtásnyi közelségbe hozzuk a természettel. A lakónegyedekben több zöldterületre – közparkokra és balkonnövényekre – van szükség, hogy az emberek minél több időt töltsenek a szabadban” – magyarázza Koen Steemers.

További részletek:
Myriam Aries, dr.ir. M.B.C., Technische Universiteit Eindhoven, Department of the Built Environment: http://www.tue.nl/en/university/departments/built-environment/the-department-of-the-built-environment/staff/detail/ep/e/d/ep-uid/19981890/ep-tab/4/
Koen Steemers, University of Cambridge: http://www.arct.cam.ac.uk/people/kas11@cam.ac.uk
Healthy Buildings 2015: http://healthybuildings.com/

TÉNYEK
A cirkadián ritmus a szervezet 24 órás biológiai óráját és az alvás-ébrenlét ciklusait foglalja magában.
A Cirkadián ház egy olyan lakóház, amely az emberi szervezet cirkadián ritmusát a napszakok és évszakok változásaihoz igazítva biztosítja lakóinak egészségét.
A Cirkadián ház-koncepció a lakók egészségét és közérzetét pozitív irányban befolyásoló építészet átfogó megközelítésén alapul.
Ha a 2013-ban 28 vezető tudós és beltériklíma-szakértő – köztük Myriam Aries, Koen Steemers és Fergus Nicol – által megfogalmazott tíz alapelvet betartanánk, lehetővé válna egy olyan Cirkadián ház megépítése, amely kielégíti szervezetünk különböző biológiai szükségleteit és igazodik 24 órás biológiai óránkhoz.

A cirkadián ház működési alapelveiről bővebben itt olvashat: http://thedaylightsite.com/circadian-house-principles-and-guidelines-for-healthy-homes/


A VELUX Cégcsoportról
A VELUX Cégcsoport már több mint 70 éve munkálkodik azon, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen az embereknek a világ minden táján. Természetes fényt és friss levegőt viszünk az életükbe a tetőn keresztül. Termékkínálatunk tetőtéri ablakokból és moduláris felülvilágítókból, valamint különféle díszítő és árnyékoló termékekből, redőnyökből, beépítő termékekből és intelligens otthonvezérlő megoldásokból áll Termékeinkkel egészséges és fenntartható beltéri klíma alakítható ki Munkához és tanuláshoz, valamint játékhoz és szórakozáshoz egyaránt. A világ minden táján jelen vagyunk: több mint 40 országban mintegy 10 000 alkalmazottunk vesz részt termékeink gyártásában és értékesítésében. A VELUX Cégcsoport tulajdonosa, a VKR Holding A/S egy teljes mértékben alapítványi és családi tulajdonban lévő részvénytársaság.


Kapcsolódó linkek:

VELUX Magyarország
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest