Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.05.26.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Az épületek hőszigetelése és a páralecsapódás közötti összefüggés

Gyártói hírek - 2016-10-19 15:18:29


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Épületeink külső homlokzati hőszigetelése kapcsán gyakran felmerül kérdésként, hogy mi lesz az épületben keletkező párával, nem kell-e félni páralecsapódástól, penészesedéstől, érdemes-e egyáltalán elvégeztetni a hőszigetelést?

Az épületeinkben jelentős pára keletkezik nap, mint nap, mely egy négytagú család esetében a 7 liter/nap mennyiséget is elérheti. Elég csak arra gondolni, hogy 1 óráig tartó folyamatos zuhanyozással 2,6 liter, kimosott ruha szárításával 50-200 gramm/óra, míg főzés és házimunka során 600-1500 gramm/óra nedvességet juttatunk a lakótérbe. Új építésű épületeknél még több nedvességgel kell számolni, mert a szerkezetekben még jelentős technológia nedvesség is maradhatott. Hogyan tudjuk elvezetni az így keletkezett nedvességet? Sokan rögtön rávágják, hogy a falon keresztül távozik a nedvesség, hiszen régi épületeknél nem volt ilyen gond. A kérdést ketté kell választani, régi épületeinknél a rosszul záródó nyílászárók (néhol 1cm-nél is szélesebb) résein szabadon tudott távozni a nedvesség, viszont, akár több, mint 20-szor cserélődött ki a lakótér levegője óránként, azaz az utcát fűtöttük. Amennyiben kicseréltük modern nyílászárókra régi ablakainkat, megszűnt a pocsékoló levegőcsere, de mi a helyzet a párával? Gondolhatnánk, hogy nincs más megoldás, mint a falon keresztüli páravándorlás. Azonban vizsgálatok igazolták, hogy a belső térben keletkezett nedvesség maximum 2-4%-a képes a falon keresztül távozni, függetlenül attól, hogy szigetelt (az alkalmazott hőszigetelő anyag típusa nagyságrendileg nem befolyásolja az átjutott pára mennyiségét) vagy nem szigetelt épületről beszélünk. A pára 96-98%-a szellőztetéssel (természetes úton vagy mesterségesen elszívással) kerül elvezetésre. A falakkal szemben követelmény, hogy ne engedjenek magukon keresztüli levegővándorlást, hiszen az egyik feladatuk, hogy az épületen belül tartsák a hőt.

Az épületből különböző módon elvezetett nedvesség mennyiségét mutató táblázat:

0 °C feltételezett külső hőmérséklet esetén egy teremből elvezetett nedvesség tartalom 245,2 g/h, ebből azonban a külső falon átjutó pára diffúziós mennyiség csak 3,2 g/h és 242 g/h légcserével távozik a nyitott ablakon át!

Páralecsapódással kapcsolatosan érdemes megjegyezni, hogy a homlokzati falak belső felületének hőmérséklete jelentősen megnő a külső oldali hőszigetelés hatására. Minél magasabb a felületünk hőmérséklete annál nagyobb mennyiségű párát képes a levegő magában megtartani, azaz elkerülhető a felületen a páralecsapódás. Hőszigetelés nélküli falak esetében 7-8°C-os különbség adódik a fal felületi hőmérséklete és a belső levegő hőmérséklete között, ami nagymértékű páralecsapódást eredményez. Megfelelő mértékű hőszigeteléssel ez a hőmérsékletkülönbség az optimálisnak tekinthető 2-3°C-os szintre mérsékelhető.

Összefoglalva tehát a hőszigetelés és páralecsapódás kapcsán elmondható, hogy a lakótérben keletkezett nedvesség döntő többségét a nyílászáróinkon keresztül történő szellőztetéssel, modern ablakokba épített résszellőzőkkel, vagy mesterségesen elszívókkal tudjuk elvezetni, sőt a külső oldali hőszigeteléssel megelőzhető a páralecsapódás, köszönhetően a belső oldali falfelület hőmérsékletének növelésével.

Homlokzati falaink gazdaságos és könnyen kivitelezhető hőszigetelő anyaga az expandált polisztirol (EPS). A hagyományos fehér polisztirol keményhabok mellett egyre népszerűbbek a szürke színű, grafitadalékos polisztirol elemek. A BACHL Kft. őszi akciójában 12 és 20 cm között mindkét változatban 2 cm-t ajándékba adunk. Részletek: www.bachl.hu/akciok


A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest