Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.01.28.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
TŰZBIZTOS VÉDELEM

Gyártói hírek - 2017-05-11 08:04:17


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság különleges gyakorló konténerben szimulálja a zárt téri tűzeseteket, és az egyik legveszélyesebb jelenséget, az úgynevezett flashover-t. A ROCKWOOL Hungary Kft. már a konténer 2011-es megépítésekor, és az idei felújításnál is adományként biztosította a szükséges különleges hőszigetelő anyagot. Az azonban a szakértőket is meglepte, hogy a konténer kőzetgyapot szigetelése mi mindent bírt ki az elmúlt öt év alatt...

Egy repülőgépen történő tűzesetnél, vagy repülőtéren kialakult vészhelyzetben nincs idő mérlegelni. Egy repülőgép tüzénél csak rövid percek állnak rendelkezésre a megfelelő döntésre és cselekvésre, viszont a nem megfelelő beavatkozás esetén az áldozatok száma jelentős lenne. A repülőtéri tűzoltóság kollégái (szerencsére) napi szinten nem vesznek részt légikatasztrófák oltási feladataiban, de pontosan ezért még nagyobb szükség van a valós körülmények közötti gyakorlatozásra.

2011-ben a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, számos külföldi szimulációs vizsgálat áttanulmányozása után, egy teljes mértékben saját tervezésű, a zárttéri tűzesetek szimulálására alkalmas konténert tervezett és alkotott meg, ahol is a legveszélyesebb tűzeseteket is ellenőrizhető módon képesek előidézni.

A 2011 februárjában készült konténerhez a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság olyan hőszigetelést szeretett volna találni, ami a gyakorlatozások során, hosszútávon is megfelelő védelmet nyújt a fém konténernek. A ROCKWOOL Hungary Kft. akkor az alufólia kasírozású Conlit Steel Protect Board lemezét ajánlotta erre a célra, ami egyébként is acél és vasbeton szerkezetek tűzállósági teljesítményének a növelésére szolgál, mint tűzvédelmi szigetelés. A szükséges 70-80 m2-nyi szigetelőanyagot adományként adta a cég.

A projekt szinte feledésbe merült, amikor az idei évben a tűzoltók ismét felvették a kapcsolatot a ROCKWOOL szakembereivel annak okán, hogy időszerűvé vált a szigetelés cseréje. A tapasztalatok gyors kiértékelése meglepő eredményt hozott. A konténer 2011 óta több, mint 100 gyakorlat során, alkalmanként kettő-négy flashover-t vészelt át. Ez azt jelenti, hogy a 2011-ben adományozott CONLIT szigetelés megközelítőleg háromszáz flashover során védte meg a konténert az elmúlt hat évbenmiközben a termékkel szembeni „elvárás” az, hogy egyetlen tűzeset során legyen képes megvédeni az adott szerkezetet!


A gyakorlókonténert két húszlábas konténer alkotja. Az egyik végében egy magasított pódiumon helyezkedik el a tűzfészek, itt a legnagyobb a hőterhelés, ezért ezen a területen kell védeni az acélszerkezetet szigeteléssel, hogy ne deformálódjon el a tűz hatására. A tűz fészke egy kétszáz literes fém olajoshordó és három raklap, amelyben megfelelő mennyiségű fa, papír és rongy táplálja a minél hevesebb tüzet és minél nagyobb füstöt. A cél az égés során felszabaduló gázokban, gőzökben lévő tűzveszélyes részecskék belobbanása 680 C° feletti hőmérséklet-tartománynál, azaz a flashover előidézése. A pódium alatt szabályozható légbevezető nyílásokat alakítottak ki, hogy a tűz intenzitása szabályozható legyen az égéshez biztosított oxigénnel.


A flashover – teljes lángba borulás, tűz-átcsapás – jelensége az egyik legveszélyesebb a zárttéri tűzesetek során. Az égésben résztvevő gyúlékony anyagokból, elszigetelt környezetben, a tűz és hőhatás következtében az égésük, hőbomlásuk révén tűzveszélyes anyagok képződnek, amelyek a hőmérséklet emelkedésével megközelítőleg 680 C° környékén képesek belobbanni, hirtelen, nagy erővel teljesen lángba borítva a helyiséget.
Érdemes kiemelni, hogy az épületekben felhasznált anyagok és a hétköznapi használati tárgyaink összetevőinek változása miatt az elmúlt ötven évben egy átlagos szobában a flashover kialakulásának várható időtartama tizenöt percről három percre csökkent.


A tűzoltók a gyakorlat alatt végig bent vannak a konténerben, látják a tűz fejlődését és megtapasztalják a flashover bekövetkezését is. Ezt a szituációt kell megfelelően kezelniük, a tüzet szórt sugárral (nem kötött sugárral) visszahűteniük.

A konténer felújításához szükséges hőszigetelő anyagot – 80 m2 CONLIT Steel Protect Board ALU szigetelést mintegy félmillió forint értékben – ismét adományként adta a ROCKWOOL. Az új konténer szigetelésének felújítása alkalmából szervezett sajtónyilvános gyakorlaton esett át a tűzkeresztségen (ezúttal szó szerint).
A speciális konténerben egyébként nemcsak a repülőtéri tűzoltóság tagjainak és a helyi készenléti szolgálatnak van lehetősége gyakorlatozni, hanem az OKF Dél-pesti kirendeltségen szolgálatot teljesítőknek, önkéntes tűzoltóknak és a szabadnapos tűzoltóknak is.

A reptér területén az utasok elől elzárt részen tartott bemutatón a konténer megtekintése és az oltási folyamat nyomon követése mellett több speciális, csak a repülőtéren létező tűzoltó eszközt is láthattak az érdeklődők és meghívottak gyakorlat közben.


Kapcsolódó linkek:

ROCKWOOL Hungary Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest