Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Medence készítése Murexin termékekkel

Gyártói hírek - 2004-07-28 15:16:17


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Amikor medencék építésével kapcsolatban keresnek fel minket, már az első alkalommal rengeteg információt kérünk el az építtetőktől, kivitelezőktől. Mekkora medence épül? Családi házhoz, sportuszodához, élményfürdőhöz? Milyen oldott ásványi anyagok lesznek a vízben? Milyen méretű, anyagú burkolatokat építenek be? Állandó vagy időszakos üzemeltetésű lesz-e? Beltérben, fedett helyen vagy kültérben épül-e fel?
Miért fontos ennyi adat arra, hogy megvalósítható legyen egy medence? Erre keresünk választ akkor, amikor sorba vesszük azokat az anyagokat, amelyeket medencék készítése során felhasznál-hatunk.


1. Fogadószerkezet

Amikor a fogadószerkezet készítéséről beszélünk, rögtön felmerül számos olyan követelmény, amire megoldást kell találni a piacon fellelhető anyagok felhasználásával. A teljesség igénye nélkül most csak a vasbeton teherhordó szerkezetű megoldásokról kívánunk szót ejteni.
A medence méretei, valamint a kül- ill. beltéri használhatóság már eleve meghatározza az esetleges dilatációk számát, szükségességüket. Számolnunk kell a statikai okokból származó, valamint a hőingadozásokra visszavezethető mozgásokkal, de a medence feltöltése és leengedése is megterhelést jelent mind a fogadószerkezet mind a rákerülő rétegrend számára, nem is beszélve a most divatos élményfürdők hullámaiból adódó dinamikus terhelésről. A talaj felöl érkező nedvesség mennyisége alapján, dönthetjük el, hogy e terhelés elleni milyen módón védekezünk.
Az utóbbi időben egyre többet használják az ipari felhasználásban már régebben elterjedt különleges technológiákat, melyekkel a beton tulajdonságai javíthatók, bedolgozhatósága jobb, csomópontképzése egyszerűbb lesz. A Murexin folyósító, képlékenyítő adalékszerekkel úgy javítható a beton minősége (Víz/Cement tényező), hogy a bedolgozhatóság változatlan marad. A Murexin betontömítő adalékokkal a beton vízzáróvá tehető 25 cm vastagság felett. A technológiai fázisokból adódó munkahézagok stabil zárására különleges Murexin duzzadó fugaszalagok, rögzítésére pedig speciális ragasztó alkalmazható. A vízzáró vasbeton felületek repedésmentességének eléréséhez elengedhetetlen a betonok utókezelése. Murexin kipárolgásgátlók alkalmazásával megakadályozható az, hogy a szabadon maradó betonfelületekből a maradéknedvesség, a kritikusnak számító kötési idő és a kezdeti szilárdulás alatt ne távozzon el.
Ezen technológiák alkalmazásával nélkülözhető a szigeteléstartó, védő fal építése, ill. a fogadószerkezet külön szigetelése a talaj felöli oldalon.
Minden további technológiai folyamat akkor folytatódhat, ha a vasbeton szerkezet CM mérővel mért maradéknedvessége 3,5% alatt van, valamint a nyomószilárdság 25 N/mm2 feletti.

2. Alapozás

Az alapozók használatát az esetek többségében az alapfelület porozitása miatt ajánljuk, megakadályozva vele azt, hogy a szigetelő, ragasztó anyagokból a kötéshez szükséges nedvességet az aljzat kapillárisan ne szívja el. Vízzáró betonoknál ettől nem kell tartani, itt inkább olyan alapozókat használunk, melyek filmszerű bevonatot képeznek, kiváló tapadófelületet adva a rákerülő anyagoknak.
Két esetet különböztetünk meg alapozással kapcsolatban. Ha a rákerülő anyag diszperziós bázisú szigetelés, akkor a diszperziótartalmú LF mélyalapozót használjuk. Ha a víz oldott ásványi anyagokban gazdag termálvíz, és vegyszerálló poliuretán szigetelést használunk, akkor az alapozáshoz a szintén vegyszerálló EP 70 BM epoxigyanta használata ajánlott, 0,3-0,9 mm méretű tüziszárított kvarchomok hintéssel, a rá kerülő anyag jobb tapadása érdekében.

3. Szigetelés

Az alapozásnál már részben megismerhettük a felhasználható szigetelőanyagokat. Ha a vízben nem található különleges ásványi anyag nagy mennyiségben és a víztisztító szerek nem jelentenek túlzott kémiai agresszivitást, akkor a diszperzió bázisú kétkomponensű Murexin Vastagfólia a kívánatos szigetelőanyag. Repedésáthidaló képességének erősítése üvegszövethálóval történik, melyet a 2 mm-ben felhúzott anyag vastagságának közepébe kell elhelyezni.
Mivel hazánk termálforrásokban gazdag, és az erre települő uszodák, fürdők száma nő, egyre gyakoribb azon igény, amely a vizekben található oldott ásványi anyagok elleni vízszigetelésre keres hathatós megoldást. Az ilyen esetek eldöntésében mindig a kenhető szigetelés anyag gyártójához kell fordulni, annak eldöntésében, hogy szükség van-e a magasabb vegyszerállósági értékkel rendelkező kétkomponensű poliuretán bázisú Murexin PU univerzális szigetelésre.
Bármelyik lehetőséget választjuk, a hajlatok, élek, dilatációk szigetelésének megoldására Murexin hajlaterősítő szalagot használunk, míg a csőáttörések pontos zárásához Murexin Gully-szigetelés a megoldás.

4. Ragasztás

Ha medence burkolását végezzük egyetlen dolog biztos, flexibilis, magas diszperzió tartalmú csemperagasztót választunk, amely el fogja viselni az összes fogadószerkezetből, burkolatot érő mozgásokból eredő terheléseket, valamint alkalmas arra, hogy megtapadjon a kent szigetelésen.
További indok a magas diszperzió tartalmú ragasztó anyagok használatára az a tény, hogy medencék burkolására csak fagyállónak minősített, nem nedvszívó anyagokat használunk. Ezek a burkolólapokat csak ezek a nagy mennyiségű speciális műgyanta adalékokkal készített csemperagasztók tudják rögzíteni, míg azokban a ragasztókban, melyekben a kötésekért elsődlegesen a cement felelős, el fog válni a felülettől.
A flex minőségű csemperagasztók közül a burkolóanyag fogja eldönteni azt, hogy melyik ragasztót választjuk. A Murexin Flex vékonyágyas csemperagasztó szinte minden medenceburkolat ragasztására alkalmas. A Murexin Gyors-Flex fehér csemperagasztót kifejezetten olyan esetekre használjuk, amikor a munka végzésénél fontos az hogy gyorsan fugázhatóvá váljon a burkolat. További előnye ennek a ragasztó típusnak az, hogy középágyas, valamint remekül használható világos színű, áttetsző burkolatoknál, ahol a szürke színű ragasztók átlátszódnának a burkolólapon, ill. üvegmozaikoknál.
Akad olyan speciális eset, amikor a vegyszeres terhelés olyan magas a termálvíz minősége miatt, hogy a ragasztót ill. a fugázót sem a zsákos poralakú cement-diszperziós termékek közül választjuk, hanem az epoxi bázisú anyagok közül, javasoljuk a Murexin Epoxi csemperagasztót és a Murexin Epoxi fugázót.

5. Fugázás

Legegyszerűbb eset az üvegmozaikoknál van, amikor a ragasztás után a mozaikok kis vastagsága miatt, szinte lehetetlen az összes fuga alapos kitisztítása. Ilyenkor a Murexin Gyors-Flex fehér csemperagasztó anyagával végezzük el a fugázást a hordozópapír eltávolítása után.
A normál méretű lapoknál tökéletes megoldás a kétkomponensű Murexin Extrém fugázó, mely kifejezetten fürdőkhöz, uszodákhoz fejlesztettek ki. Azokon a helyeken, élek, sarkok, dilatációk, ahová a szigetelés során hajlaterősítő szalagot alkalmaztunk, fugázás során elaszto-plasztikus, Murexin Aqua szilikon fugázót használunk. Ez az anyag alga,- nem erősen agresszív termálvíz-, és tengervízálló.

A Murexin tartós megoldást biztosít a fürdők, medencék, vizes helyiségek kiváló minőségben történő vízszigetelésére, burkolására.

További információk:
Murexin Kft.
1103 Budapest, Noszlopy u. 2.
Tel: 1/262-6000 Fax: 1/261-6336
E-mail: murexin@murexin.hu


Kapcsolódó linkek:

www.murexin.hu
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest