Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.03.29.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
A hideg időjárás hatása a burkolási munkákra

Gyártói hírek - 2004-11-09 15:46:02


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Hosszú évek óta tapasztalhatjuk, hogy késő ősszel az első fagyok beállta előtt és a téli időszakban rendre megszaporodnak az olyan jellegű panaszok, mint: ''mindent úgy csináltam, ahogy szoktam, mégis felcsattant az aljzatkiegyenlítő, vagy: eddig jó volt a ragasztó, most meg feljött a PVC'', stb.

A hideg hatása

A termékek műszaki ismertetőiben közölt adatok általában az ideálishoz közeli alkalmazási feltételek mellett igazak, tehát az ott közölt különféle technológiai idők (száradási-, nyitott-, bedolgozási-, fazékidő) rendszerint normál klimatikus viszonyok, azaz 23 C és 50 % relatív páratartalom esetén érvényesek. Hidegben azonban a kémiai folyamatok lelassulnak, így a technológiai idők - legfőképp a száradási idők - jelentősen meghosszabbodnak. Ha ezt figyelmen kívül hagyva pl. aljzatkiegyenlítésnél az önterülő aljzatkiegyenlítő habarcs a még nem kellően száraz aljzatra vagy a még nedves diszperziós alapozóra kerül, egészen biztosan kisebb lesz a tapadóerő, mint az anyagban a száradáskor elkerülhetetlenül keletkező zsugorodási feszültségek, ennek pedig a réteg felválása lesz az eredménye. Ugyanígy, ha hideg időben egy PVC burkolatot a nyáron megszokott száradási idő szerint fektetünk, egészen biztos, hogy az aljzat magasabb maradék nedvességtartalma miatt számíthatunk a burkolat felválására. Értelemszerűen az oldószeres ragasztók párolgási ideje is meghosszabbodik, megnő az oldószer bezárásának, ill. diszperziós ragasztóknál a ''szappanosodás'' veszélye, ami a burkolat felhólyagosodásával jár.

Mire ügyeljünk tehát?

Az alapszabály szerint a megfelelő eredmény érdekében arra kell törekednünk, hogy az aljzat, a segédanyag (aljzatkiegyenlítő habarcs, csempe/padlóragasztó, stb.) és a burkolóanyag hőmérséklete közel azonos legyen. Jóllehet ez az ideális állapot hideg időben ritkán érhetők el - az optimális bedolgozási hőmérsékletek jellemzően 15 és 25 C között vannak, - de legalább a gyártók által a termékcímkén vagy a termékismertetőben megadott minimális bedolgozási hőmérsékleteket feltétlenül be kell betartani.
A ragasztókat tároljuk fűtött helyen (a hidegre különösen érzékeny diszperziós ragasztókat, mint pl. az. ADESILEX P22, ADESILEX P 25, ULTRAMASIC III és valamennyi az ULTRABOND ECO sorozatba tartozó terméket a fagytól szállítás közben is óvni kell), a munkavégzés előtt gondoskodni kell a megfelelő temperálásukról, szükség esetén néhány órás melegvizes fürdővel kell a felhasználásra alkalmas állapotot biztosítani. Ugyanez vonatkozik az oldószeres kontakt- (pl. ADESILEX VZ) és a PU bázisú (pl. KERALASTIC) ragasztókra is, melyek a fagyra ugyan kevésbé érzékenyek, azonban a viszkozitásuk a hidegben szintén nagyon megnő. Ragasztás előtt a diszperziós és az oldószeres ragasztókat az egyenletes szárazanyagtartalom eloszlás érdekében alaposan fel kell keverni (az egykomponensű PU ragasztóknál, mint pl. az ULTRABOND P 990 1K), amelyek a nedvesség/pára hatására kötni kezdenek ezt kifejezetten kerülni kell). A ragasztófilm száradását figyelemmel kisérve (áttetszővé válás, ill. ujjpróba) fokozottan ügyeljünk arra, hogy a burkolóanyag a kellő időpontban, azaz a száradási idő után, de a nyitott időn belül kerüljön ragasztófilmre. Ehhez sokszor szükségünk lehet a hetedik érzékünkre is. Ha tehetjük, a poralakú, cementbázisú ragasztóhabarcsok közül a téli időszakban válasszuk a gyorskötésű típusokat (pl. KERAQUICK, ADESILEX P4 vagy GRANIRAPID), amelyek hidegben lényegesen lassabbak, ilyenkor sokkal ''kényelmesebben'' lehet velük dolgozni.
A rugalmas burkolóanyagok hidegben merevebbé válnak, a természetes burkolóanyagok, mint a parafa, a linóleum és a parketták pedig nagyon érzékenyek a környezeti hatásokra (hőmérséklet, páratartalom), ezért ezeket burkolás előtt a gyártó előírásainak megfelelően a csomagolásból/kötegből kibontva, a burkolandó helyiségben megfelelően elhelyezve akár több napig is aklimatizálni kell. A fektetésükhöz lehetőleg gyors kezdeti kötésű, alacsony víztartalmú diszperziós vagy vízmentes poliuretán ragasztót használjunk. A csempék, burkolólapok hőmérséklete sem lehet + 5 C-nál alacsonyabb.
Gondoskodnunk kell a munkahely megfelelő téliesítéséről, fűtéséről is. Nem elég, ha csak a helyiség levegője meleg, a javasolt bedolgozási hőmérsékleteket az aljzatokon kell elérni. Esztrich készítésnél, aljzatkiegyenlítésnél az utókezelés ill. az első kötés ideje alatt a felület gyors kipárolgását meg kell akadályozni, ezért a meleg levegő-befúvást körültekintően kell alkalmazni. Azt is el kell kerülni, hogy a felületet ez idő alatt huzat, esetleg nagyobb párahatás érje.

Amint látjuk, némi többletfigyelemmel és kiegészítő intézkedésekkel elkerülhetők a bevezetőben említett és az azokhoz hasonló problémák. Bár az anyagok néha sok mindent ''eltűrnek'', erre soha ne hagyatkozzunk, mert az eredmény bizonytalan, és a valószínű hibákért drágán meg kell fizetnünk. Ha tisztában vagyunk az időjárás, az anyagjellemzők és a technológia összefüggéseivel, gondoskodunk a megfelelő alkalmazási körülményekről, és betartjuk a ''játékszabályokat'', akkor biztonságosan, továbbra is jó minőségben végezhetjük a munkánkat.

Bővebb információ:
Mapei Kft.
2040 Budaörs, Sport utca 2.
Tel.: 06-23/501-667; 06-23/501-670
e-mail: mapei@mapei.hu


Kapcsolódó linkek:

www.mapei.hu
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest