Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.05.26.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Expandált polisztirolhabok (EPS) tűzvédelmi kérdései

Gyártói hírek - 2004-11-22 13:53:09


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az Európai Unió 2002-ben új szabályozásokat vezetett be a gyári készítésű hőszigetelő anyagokra, így köztük az expandált polisztirolhabokra is. A jogharmonizáció következtében hazánkban 2003. március 1-től az építési célú EPS termékek műszaki előírásait az MSZ EN 13163 szabvány tartalmazza, míg a gyártott anyagok megfelelőségének értékelését az MSZ EN 13172 szabályozza. Új magyar szabvány (MSZ 7573, Alkalmazási előírások) gondoskodik arról, hogy az anyagszabvány szerint gyártott termékeket mely épületszerkezetekbe lehet beépíteni.

Az expandált polisztirolhabok éghetőségi és tűzveszélyességi osztályba sorolása, valamint a tűzzel szembeni viselkedésének vizsgálata a prEN 13501 szerint történik. Ezen szabványtervezet szerint az EPS habok ''E'' kategóriába tartoznak majd.

A jelenleg érvényben lévő, de átdolgozás alatt álló ''A tűzvédelem és a polgári védelem műszaki követelményeinek megállapításáról'' szóló 2/2002. (I.23.) BM rendelet az Építmények tűzvédelme fejezetben az épületszerkezeteket és az építési anyagokat ''nem éghető'', ''nehezen éghető'', ''közepesen éghető'' és ''könnyen éghető'' csoportokra osztja. Ebből a szempontból az expandált polisztirolhab a ''nehezen éghető'' kategóriába tartozik, nem csepeg, és a lánghatás megszűnte után önállóan nem ég tovább (önkioltó). Ezt a tulajdonságát az alapanyag-gyártás folyamán a polimerizált sztirolgyöngybe kerülő adalékanyagok biztosítják. (Megjegyezendő, hogy a csomagolási iparban használt ''hungarocell'' nem ilyen tulajdonságú alapanyagból készül!)

Nézzük meg épületszerkezetekre lebontva, milyen előírásokat tartalmaz a fent említett rendelet a hőszigetelés anyagára vonatkozóan.

Tetőfödémek hő- és csapadékvíz elleni szigetelése (I/3. fejezet 1.5.3.)

Ezen rész szerint a födémek feletti hőszigetelés anyagára nincs éghetőségi korlátozás, amennyiben:

- az építmény tűzállósági fokozatának megfelelő tűzállóságú, 1. Táblázat 8. sorában szereplő - emeletközi és tetőtér alatti födémekre vonatkozó -követelményeknek megfelel a födémszerkezet és a födém nem menekülési útvonal vagy biztonságos tér (ha ilyen esetben a csapadékvíz elleni vagy a hőszigetelő réteget felülről ''nem éghető'' anyagú réteggel fedik, akkor a hőszigetelés anyaga ''éghető'' is lehet!).

Az épületekbe betervezett beton, vasbeton, vagy előre gyártott gerendás-béléstestes födémek szinte minden esetben kielégítik a rájuk, mint tetőfödémre előírt követelményértéket, vagyis a felettük alkalmazott hőszigetelés mindig lehet a ''nehezen éghető'' minősítésű expandált polisztirolhab.

Könnyűszerkezetű, réteges felépítésű (szendvics) szerkezetek, mint térelhatároló szerkezetek felett III.-V. tűzállósági fokozatú építmények esetén sem a hőszigetelés, sem a vízszigetelés anyagát nem érinti éghetőségi korlátozás ( 1.5.3.3. pont).

Gyakori alkalmazástechnikai kérdés, hogy gépjárműtárolásra szolgáló pincék födémének alsó síkjára lehet-e védelem nélkül expandált polisztirolhabot rakni hőszigetelésként. Lássuk, mit mond a rendelet vonatkozó része:

Hang és hőszigetelések (I/3. fejezet 1.5.7.)

1.5.7.1. Tömegtartózkodás céljára szolgáló helyiségek kiürítési útvonalául szolgáló folyosók, lépcsőházak, az ''A'' és ''B'' tűzveszélyességi osztályba tartozó üzemi épületek hő- és hangszigetelése csak ''nem éghető'' lehet. E helyeken a ''nem éghető'' burkolat és a fal-, födémszerkezetek között alkalmazott hő- és hangszigetelés ''nehezen éghető'' is lehet.

1.5.7.2. Tömegtartózkodás célját, valamint mozgásukban korlátozott személyek elhelyezését szolgáló helyiségekben a védelem nélküli hő- és hangszigeteléseknek ''nehezen éghető''-k; nehezen éghető burkolatok alatt ''közepesen éghető''-k lehetnek, azonban hő- és hangszigetelésként ''fokozott füstfejlesztőképességű'' anyagok nem építhetők be.

1.5.7.3. Huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségben a hő- és hangszigetelések legalább ''közepesen éghető''-k legyenek, ''könnyen éghető'' szigetelés csak ''nem éghető'' burkolattal ellátva helyezhető el.

Láthatjuk tehát, hogy semmiféle előírás nem tiltja a lakóépületek pincéjében, vagy más helyiségeiben az EPS hőszigetelés beépítését.

Homlokzati hőszigetelések

A nem ''nem éghető'' anyagú, így az EPS alapú homlokzati hőszigetelő rendszereket a ma még hatályos, de szintén felülvizsgálat és átdolgozás alatt lévő vizsgálati módszer 0,75 óra tűzterjedési határértékre vizsgálja, mely értéket elérve a homlokzati rendszer II.-V. tűzállósági fokozatú épületekben szintkorlátozás nélkül alkalmazható. Szintén nincs alkalmazási korlát egyszintes, I. tűzállósági fokozatú épület esetében.

A fentiek alapján láthatjuk tehát, hogy az expandált polisztirolhab hőszigetléseket gyakorlatilag minden esetben betervezhetjük és beépíthetjük, a kivételek esetében pedig a megfelelően megválasztott tűzállósági fokozat biztosítja az alkalmazhatóságot.


Kapcsolódó linkek:

www.austrotherm.hu
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest