Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.13.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Rendeljen NCS DESIGNER színkártyát a Trilak-tól!

Gyártói hírek - 2004-04-13 18:45:02


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Üdvözöljük a Színek Világában! NCS egy olyan logikus színrendszer, amely az emberi színérzékelésen alapul. Az NCS segítségével minden szín azonosítható és kódolható. A rendszert Skandináviában fejlesztették ki több mint 60 évvel ezelőtt. Azóta is sikeresen használják.

Hogyan működik az NCS?

Az NCS rendszer az emberi színlátáson alapszik. Hat alapszíne a fehér(W), a fekete(S), a sárga(Y), a piros(R), a kék(B) és a zöld(G). Az NCS kódrendszere kapcsolatot teremt az árnyalatok és az alapszínek között.

Nézzünk egy példát!

S 2030-Y90R
A 2030 a kiválasztott szín sötétségének (20 %) és a színtelítettségének (30 %) kombinációját adja meg. Ez egy színháromszög diagramban ábrázolható.
Y90R a színárnyalatot jelzi és megadja a színkör két alapszínének százalékos arányát. Jelen esetben a két alapszín: sárga (Y) (10%) és a piros (R)(90%). Ezt kördiagramon ábrázolhatjuk.

Az előbbiek alapján a sötétség, a telítettség és a színárnyalat összessége minden információt megad a színről, az S betű a kártya második, szerkesztett kiadását jelenti.

A tiszta szürke színekből hiányzik a színárnyalat, csak fekete vagy fehér tartalma határozza meg. S 0500- N fehér, ezt követi az S 1000- N, S 1500-N, S 2000-N, egészen S 9000-N-ig, amelyik fekete.

A teljes jelölési rendszer jelmagyarázata:


NCS színtér


Ebben a háromdimenziós modellben, amit NCS színtérnek nevezünk, minden lehetséges szín elhelyezhető és pontos NCS jelölési kódot kaphat.

Az NCS színteret két, alaplapjaival érintkező kúpként képzeljük el. A teret két síkidommal jellemezhetjük, az NCS színkörrel és az NCS színháromszöggel.


NCS színkörAz NCS színkör a kúp horizontális metszete, melynek kerületén a négy alapszín és azok kombinációi helyezkednek el.
Minden két alapszín között a kör kerülete 100 egyforma egységre van bontva. Ebben az esetben az Y90R az a színárnyalat, ahol a sárga 90 % pirosat tartalmaz.


NCS színháromszög
Az NCS színháromszög a színtér vertikális metszete. Alapja a szürke skála, melynek egyik végpontján a fehér (W), a másik végpontján pedig a fekete (S) szín helyezkedik el, a színháromszög csúcsán az adott, maximális telítettségű (C) színárnyalat található, jelen esetben Y90R.
Ugyanazon árnyalatú színekhez különböző feketeségi és telítettségi értékek tartozhatnak. Ezek a színháromszögben ábrázolhatók, ahol a telítettségi, illetve a fehér-fekete skála 100 részre van osztva. Példánkban a 2030 kóddal megjelölt szín 20 % feketét tartalmaz és 30 %-os a telítettsége.

Színválasztás egyszerűen


A harmónia alapelveit felhasználva az összeillő színek könnyen felismerhetők. A harmonikus színek kiválasztásakor a színek legalább egy jellemzője azonos kell legyen. Ennek megállapításához nyújt segítséget az NCS, egyedi színrendszerén keresztül.

Harmónia a színárnyalat alapján

Két szín között harmóniát az azonos színárnyalat (pl. R40B) jeleníti meg. Két egymás alatti szín különbségét a telítettségükben lévő eltérés adja meg.

S 0510-R40B

S 0530-R40B

A telítettség és a feketeség lehet különböző, de ha a színárnyalat megmarad, akkor a harmónia is megmarad, ahogy az alább látható.

S 0520-R80B

S1040-R80B

Harmónia a telítettség és a fekete tartalom alapján

Lehet harmóniát találni olyan színek között is, amelyeknek megegyező telítettségük van. Az alábbi példa is ezt mutatja.

S 0520-Y

S 0520-G30Y

Követve az előző gondolatot és nagyobb intervallumokat használva, az egész spektrum lefedhető, és a választások harmonikus színsorokat eredményeznek.

S 0520-Y

S 0520-Y50R

S 0520-R30B

S 0520-B10G

S 0520-G30Y

Nagyobb egységeket lépve a harmónia megmarad, annak ellenére, hogy a kontrasztok sokkal erősebbek.

Hogyan használjuk a színkártyát?

A színkártyában szereplő válogatott színek harmonikus és kellemes választéka több ezer féle megjelenésű festék kidolgozását teszi lehetővé a festékboltokban és áruházakban megtalálható TRILAK színkeverő berendezéseken.

A színeket árnyalatuk szerint rendeztük: az árnyalat leírása azt adja meg, hogy két alapszín milyen százalékban járul a színérzékeléshez (pl. Y90R egy sárga szín 90%-kos piros tartalommal). Ebben a gyűjteményben az NCS színkörön lévő színek közül 30 színárnyalat sorozat szerepel.

Minden árnyalat 42 szín teljes kollekciójából áll össze (külön oldalakon A-tól G-ig).

Harmonikusak egymással azok a színek, melyek
- azonos árnyalaton belül vannak (azaz azonos számú A-G lapokon lévők, például az 1A és1G lapokon levő színek), illetve
- azonos betűjelű, de különböző számú lapon az azonos pozíciójúak (például az 1A és a 2A lapokon a második helyen lévők egymásnak kiegészítő színei)

Kérjen díjmentesen tervezőirodája számára a Trilak képviselőjétől (varga.laszlo@trilak.hu ) színkártyát és próbáljon ki különböző kombinációkat a különböző színárnyalatokból, illetve a különböző telítettségű színekből és alakítson ki harmonikus színsort vagy akár színsorokat

A színkártyát - terjedelme miatt - személyesen adjuk át. Ezért kérjük, külde el e-mailban nevét, a tervezőiroda nevét, címét és elérhetőségét, hogy fel tudjuk Önnel venni a kapcsolatot!

Trilak Kft.
1238. Budapest
Grassalkovich út 4.
Tel: 06-30-385-6640A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest