Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Maximális biztonság: Ragasztás a teljes felületen

Gyártói hírek - 2005-01-12 15:19:40


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A MAPEI által ajánlott különféle burkolatragasztási megoldások között a teljes hátoldali fedettséget biztosító ragasztók ideálisan használhatók számos padlóburkolási feladathoz. Az ADESILEX P4 és a PLANOBOND az EN 12004 sz. szabvány szerint nagyteljesítményű (C2), cementkötésű ragasztók.

Mindkét termék azonos feladatokra használható: alkalmasak bármilyen, akár nagyméretű kerámia, vagy nedvességre nem érzékeny és sókivirágzásra nem hajlamos kőanyag burkolólap, toszkán terrakotta és műkő burkolólap ragasztására mind beltéri, mind kültéri padlókon. Nagyforgalmú helyiségek padlózatain is nagy biztonsággal tapadnak. A két termék csak a fazék-, a kötési-, az utánigazítási-, illetve a használatbavételi időkben különbözik egymástól.

Az ADESILEX P4 az EN 12004 szerint gyorskötésű (F); ezzel szemben a PLANOBOND ugyanezen szabvány szerint E besorolású, azaz hosszú nyitott idejű ragasztó. A ''teljes fedettséget biztosító'' meghatározás a ragasztóknak azt a tulajdonságát fejezi ki, hogy azok a lapok túlzott mértékű kocogtatása vagy utólagos mozgatása nélkül is képesek a burkolóanyag hátoldalára feltapadni. Ez a sajátosságuk megakadályozza, hogy a ragasztórétegben olyan potenciálisan káros üregek alakuljanak ki, amelyek a padlón normál használati körülmények között is gyenge pontok kialakulását idézik elő. Ha a ragasztó a burkolólap hátoldalán nem oszlik el egyenletesen, a padlón olyan koncentrált terhelésű pontok alakulhatnak ki, melyeken a burkolólapok idővel eltörhetnek. Kültéri burkolatoknál fennáll ezen-kívül az a veszély, hogy a ragasztóréteg üregeiben esetleg felhalmozódó víz fagyása miatt 0 °C körüli hőmérsékleten akkora feszültségek alakulnak ki, melyek a burkolólapot felszakítják.

A teljes hátoldali fedettséget - különösen 30x30 cm-nél nagyobb felületű burkolólapok fektetésekor - általában úgy érik el, hogy a ragasztót az aljzatra is és a lapok hátoldalára is felkenik. Ez a művelet sok időt és többletmunkát igényel, a tapadást pedig csak úgy lehet hatékonyan ellenőrizni, ha a már egyszer lerakott lapokat a burkolás közben ismét felszedik. Ugyanezt az eredményt a teljes hátoldali fedettséget nyújtó ADESILEX P4 vagy PLANOBOND ragasztóinak használatával jóval rövidebb idő alatt, nagyobb termelékenységgel, tehát alacsonyabb költséggel lehet elérni.

Az ADESILEX P4 és a PLANOBOND szürke poranyagok, melyek 20-22 % vízzel elkeverve lágy ragasztóhabarccsá alakulnak. Nagyon könnyen bedolgozhatók, felhordásukhoz nagyon kevés erőt kell kifejteni, ugyanakkor a habarcs a fogazott simító által húzott bordázatot tökéletesen megtartja. Felhordás után a burkolólapot csak egyszerűen rá kell helyezni a ragasztórétegre, mely egy finom igazító kézmozdulat hatására kisimul és kitölti a bordázatot. Ezzel biztosított, hogy a ragasztó teljes felületen feltapadjon a burkolólap hátoldalára, így a padló teljesen sík és optimális teherelosztású lesz. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a burkolólap húzó-tapadó szilárdsága a ragasztó szakítószilárdságán kívül szoros összefüggésben van a leragasztott burkolólap hátoldali fedettségével. Az 1 N/mm2-es névleges húzószilárdság azt jelenti, hogy egy 10x10 cm-es burkolólap ''felszedéséhez'' 10 kN húzóerő szükséges. Ha a ragasztó az egyenetlen eloszlás miatt csak 50%-ban fedi a burkolólap hátoldalát, ugyanennek a burkolólapnak az eltávolításához már 5 kN húzóerő is elegendő. A fentieket szem előtt tartva teljesen nyilvánvaló, hogy az ADESILEX P4 és a PLANOBOND ideális megoldást jelentenek a legkülönfélébb padlóburkolási helyzetekben. Bevásárlóközpontok, ipari padlók, iskolák, kórházak és irodák mind-mind a teljes hátoldali fedettséget biztosító ragasztók ideális felhasználási területei, mivel a felsorolt helyeken alapvető követelmény az intenzív forgalommal és a koncentrált terhelésekkel szembeni ellenállás. Ezen túlmenően az ismertetett jellemzők az ADESILEX P4 gyorsaságával párosulva azt is lehetővé teszik, hogy a nyilvános helyeken található munkaterületek padlóburkolását vagy újraburkolását csak az ott zajló szokásos tevékenység kismértékű zavarásával vagy akár teljesen anélkül végezzék, nagyban csökkentve ezzel a gazdasági veszteségeket.


Mapei Kft.


Kapcsolódó linkek:

www.mapei.hu
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest