Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.05.26.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Szilikon bázisú festékek szerepe a műemlékvédelemben

Gyártói hírek - 2005-06-03 14:09:26


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Egy műemlékvédelemben alkalmazott bevonatnak sok szempontból kell helyt állnia. Azon kívül, hogy meg kell óvnia a ház szerkezeti anyagait a csapadékkal, a környezet kémiai - fizikai behatásaival szemben, hosszú távon meg kell őriznie esztétikus küllemét is. Mivel a károsító anyagok jelentős része víz közvetítésével fejti ki hatását, fontos, hogy a bevonat megfelelő páraáteresztő képessége mellett, víztaszító, vízlepergető tulajdonsággal is rendelkezzen.

Amikor 1963-ban először mutattak be szilikon emulzió felhasználásával készült festéket, az addig ismert legmodernebb kültéri bevonatrendszerek alapanyaga kerülhetett a festékfejlesztők kezébe. Az azóta eltelt 41 év alatt rengeteg minden változott. Új alapanyagok, adalékok jelentek meg, rengeteg új formula készült, de a szilikon-gyanta megmaradt az ellenállóképes, kiváló páraáteresztő és vízlepergető prémium minőségű festékek alapanyaga.

Hogyan képes mindezen követelményeknek egyszerre megfelelni?

A szilikon gyanta emulzió gyakorlatilag hagyományos diszperziós kötőanyagnak fogható fel, amelyben az alap gyantát részben szilikonnal helyettesítik. Kémiailag tekintve szilán és sziloxán elemekből felépített nagy molekulasúlyú polisziloxán. Az így felépülő gyantát alapvetően két tulajdonsága teszi egyedivé. A dimetil-sziloxán egységeknek rendkívül csekély a rotációs energiája, és a sziloxán kötések rendkívül magas kötési energiája. Ez azt jelenti, hogy folyékony állapotban az erős kötésekkel rendelkező monomer ''gerinc'' könnyen elfordulhat kötései mentén. Orientációs képessége révén szervetlen (poláros) alkotóval (pl. TiO2) érintkezve a gyanta Si-O része fordul az ásványi felület irányába, az organofil csoportok pedig a kevésbé poláros szerves gyantához kötődnek.

A szilikonnak eszerint kettős funkcionalitása van. Szerkezete révén kötődhet mind szervetlen, mind pedig szerves felületekhez, és mint ilyen gyakran használatos adhéziót elősegítő hídként különböző típusú alkotók között. Festék rendszerekben a szilikon-gyanta erős összeköttetést létesít a gyanta komponens és az ásványi töltőanyagok között, de javítja a bevonat ásványi alapra tapadását is. Másfelől a jó nedvesítő képesség lehetővé teszi extra nagy töltöttségű, magasan a kritikus feletti pigment térfogat koncentrációjú (KPTK) rendszer létrehozását, amely porazitásánál fogva legalább annyira páraáteresztő, mint az az ásványi alap, amit védeni hivatott.

A szilikon gyanták másik egyedi tulajdonsága a polimer láncot felépítő sziloxán (Si-O) kötések rendkívül magas kötési energiája. Míg egy C-C kötés felszakításához 339 J energia szükséges mólonként addig egy Si-O kötés felbomlásához 444 J/mol, ami majdnem 25%-al erősebb kémiai összetartó erőt jelent. A szilikon gyanta, kombinálva hagyományos kötőanyaggal rendkívül tartós struktúrát ad a kész festékfilmnek. Erős hídként köti össze a szerves polimer részeket a pigmentekkel, így a hagyományos szerves kötőanyag kombinálása szilikon gyantával a film megerősítésén kívül az UV-állóságát is fokozza.
A szilikonok alapvetően hidrofób tulajdonságú anyagok. Festékben alkalmazva vízlepergetővé teszik a felületet, a legördülő vízcseppek magukkal sodorják a megtapadt szennyeződéseket. Ez a tulajdonság a viaszos szirmú virágokhoz hasonlóan bizonyos mértékű öntisztuló képességet kölcsönöz a megfelelő mennyiségű szilikon gyanta tartalmú bevonatoknak.
A műemlékek jó állapotának hosszútávú megőrzése az utókor számára nehéz és felelősségteljes feladat. Ennek megvalósítása a szigorodó környezetvédelmi előírások és egyre növekvő ipari szennyezettség mellett egyre korszerűbb alapanyagok felhasználását teszi szükségessé. Szilikon bázisú UNISZIL és MODASZIL termékcsaládjával a TRILAK Kft. a legmodernebb technológiát állította csatasorba a műemlékeket pusztító elemekkel szemben.


Simor László, okl. vegyészmérnök, TRILAK Kft.

Bővebb információ:
TRILAK Kft.
Tel.: 06-1/286-0434


Kapcsolódó linkek:

TRILAK Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest