Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Hogyan varázsolja újjá lakását szép és tartós burkolatokkal?

Gyártói hírek - 2005-08-09 15:22:44


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Lakásfelújítók és burkoló szakemberek számára mindig fontos, hogy az emeletes házakban végzett burkolatfelújítási munkákhoz szükséges anyagokat helyesen válasszák meg. A választásnál sok szempotot kell figyelembe venni a döntés előtt, hiszen az újraburkolandó aljzatok és a burkolatanyagok sokfélesége nem könnyíti meg a dolgukat. A helyes anyagmegválasztás mellett fontos a kivitelezés hatékonyságának biztosítása is.

A lakásfelújítók természetes igénye - ha már egyszer elszánták magukat a burkolatok cseréjére, ill. új burkolatok létesítésére -, hogy a kész burkolatok esztétikusak, hosszútávon tartósak legyenek, lehetőség szerint gyorsan és kevés felfordulással készüljenek el, valamint csak a szükséges, ám nem felesleges költségekkel járjon.
A felújítás rendszerint vagy abból a felismerésből támad, hogy a meglévő padló- és falburkolatok megkoptak, elhasználódtak, idejétmúltak, ezért a tulajdonos új burkolóanyagok után néz, vagy egy tetszetős burkolat megpillantását követően elhatározza, hogy hasonlóra cseréli az otthonit. A felújításra továbbkészülve általában a kivitelezéshez szükséges szakember, a felhasználandó segéd- és ragasztóanyagok, valamint a kivitelezési technika keresése csak az új burkolat megvásárlása után történik.

A lakástulajdonosok az így kiválasztott burkolatok jó minőségű, gyors, pontos és tetszetős elkészítését kívánják, ami csak akkor garantált, ha a munkákhoz megfelelő minőségű ragasztó-, fugázó- és kiegészítő anyagokat használnak.
Az évek óta jól működő MAPEI Akadémián a szakemberek és a kereskedők részére szervezett oktatások, gyakorlati bemutatók is elősegítik, hogy a felhasználók a www.mapei.hu–n is megismerhető termékek széles választékából az adott feladathoz és az egyedi igényekhez is pontosan megfelelő anyagokat a megfelelő technikával párosítsák.

Ezáltal az egyébként sokoldalúan, akár többféle burkolathoz és különféle alapfelületeken könnyen alkalmazható anyagok pl. alapozók, felületkiegyenlítő és simítóanyagok, ragasztók, fugázók, stb. és a burkoláshoz szükséges egyéb kiegészítő elemek (szegő-, záró- és burkolatváltó profilok) - helyesen, és pontosan a célnak megfelelően építhetők be.


Egy példa: Ha az előszobákban és a konyhákban gyakran előforduló kiszolgált PVC padlók egyébként szilárdan tapadnak az aljzathoz, felbontásuk helyett felhasználhatók a mázaskerámia burkolatok aljzataként úgy, hogy a kerámialapokat egy zsírtalanító felmosást követően Keraquick + Latex Plus gyorskötésű flexibilis ragasztórendszerrel közvetlenül azokra fektetjük. Ezzel a gyors megoldással az elkészült burkolaton már 1-2 óra múlva járni lehet, és a ''bennmaradó'' PVC padlóval még az alattunk lakót is megóvtuk a kopogó hangoktól.

(Ha a meglévő PVC felület kiegyenlítése is szükséges, - pl. az egyes helyiségek eltérő padlószintjeit egy síkba kell hozni - azt a Planipatch + Latex Plus anyagokkal tehetjük meg. A felületkiegyenlítés akár 10 mm vastag is lehet. Ha azonban az eltávolított régi burkolat helyén kell az alapfelületet síkba- vagy szintbehozni, akkor Primer G vagy Mapeprim SP alapozást követően a kiegyenlítés Planolit 315, Novoplan 21, Ultraplan vagy Ultraplan Eco önterülő aljzatkiegyenlítőkkel történhet attól függően, hogy milyen vastag és milyen kötésidejű kiegyenlítés szükséges. Az új burkolatok a kiegyenlített felületekre kerülnek.

Akkor is létezik az alsó szomszédot is kímélő gyorsmegoldás, ha az elhasználódott PVC padlót fel kell bontanunk: Ilyenkor a megfelelően előkészített aljzatra először a Mapefonic rendszer akár 17,6 dB lépészaj-csökkenést eredményező, mindössze 9,5 mm vastag, közvetlenül burkolható hangszigetelő lapjait fektetjük le, majd ezekre ragasztjuk az új kerámiaburkolatot. (A Mapefonic rendszerre akár különböző vastagságú természetes kőlapok is fektethetők a Keraflex Maxi cementkötésű ragasztóval, amellyel még 15 mm-es vastagságkülönbségek is kiegyenlíthetők úgy, hogy a járófelület egysíkban lesz.) A kész felület már másnap használatba is vehető.

A Mapei anyagokkal az is megoldható, hogy a fürdőszobai új csempék a régire kerüljenek. Ekkor nincs bontás, nincs sitt, törmelék, kosz, stb., és rendszerint kiegyenlítésre sincs szükség. Elegendő, ha letisztított régi csempékre felviszünk egy réteg Mapeprim SP kötőhidat, amire Keraflex flexibilis ragasztóval egyszerűen fel lehet ragasztani az új csempéket. Ha viszont a régi burkolatot el kell bontanunk, akkor az alapfelületet le kell alapozni Primer G-vel, majd szükség esetén síkba hozhatjuk a már említett Planipatch–csal, és csak azután burkolunk.

A felújítás során a fürdőszoba és más nedves helyiségek utólagos víz elleni szigetelése is megoldható, amivel hosszú távra igen sok későbbi kellemetlenségtől és utólagos kiadástól kímélhetjük meg magunkat és a lakásbiztosításunkat egy beázás vagy egy elszabadult mosógép által kiváltott ''Mini - cunami'' esetén. A Mapegum WPS, ill. Mapelastic - ez utóbbi kültérben is alkalmazható - kenhető vízszigetelő anyagok az előírt 1 illetve 2 mm vastagságban felhordva minden felületen jól tapadnak, legyen az akár meglévő burkolat, akár új alapfelület. Ezekre a rugalmas szigetelőanyagokra a lapmérettől és a burkolóanyag típusától függően az Adesilex P9, a Keraquick vagy a Keraflex flexibilis ragasztókkal közvetlenül lehet burkolni. Zuhanyfülkébe, fürdőszobába gyönyörű üvegmozaik burkolat készíthető a kent szigetelésre a fehér Kerabond + Isolastic ragasztóhabarccsal. Fontos, hogy kent szigetelésre készített burkolatok fugázáshoz minden esetben szintén flexibilis anyagot kell használni. Ilyen a 2 - 20 mm széles fugázásokhoz ajánlott Ultracolor Plus gyorskötésű fugázóhabarcs.

Ha annyira belejöttünk a felújításba, hogy még az újraburkolásra megérett erkélyünket is rendbe akarjuk tenni és ezt fagyálló és csúszásmentes burkolattal, például gres járólapokkal képzeljük el, akkor a burkolat alá célszerű beépíteni a mindössze 2 mm vastag Mapelastic + Mapeband kenhető víz elleni szigetelőrendszert. A szigetelőréteg készülhet akár a megfelelően leejtett, stabil régi burkolat tiszta felületére, majd közvetlenül erre fektethetjük üregmentesen a greslapokat az Adesilex P4 folyékonyágyas, az Adesilex P9 vagy a Keraflex flexibilis ragasztókkal (vagy Keraflex Maxi-val a kifejezetten nagyméretű vagy cementkötésű gránitőrlemény lapok esetén). Ha az erkélyre is természetes kő kerül, akkor a Granirapid a legjobb választás.
Amennyiben a régi burkolat már nem használható fel aljzatként, és/vagy az erkély lejtése nem megfelelő, akkor a kültéri simítóanyagként is használható Adesilex P4 flexibilis ragasztóból készíthető el a megfelelően lejtett fogadófelület, és közvetlenül erre kerül az előbb említett kenhető Mapelastic szigetelés, majd erre a burkolat.
A fugázás ez esetben is a flexibilis, gyorskötésű, penészedésgátló és vízlepergető Ultracolor Plus-szal vagy a normál kötésidejű Keracolor fugázóval történhet. Az így készített burkolatok tartósak és sokáig szépek maradnak. A 26 gyönyörű színben létező Ultracolor Plus gyorskötésű fugázóhabarccsal készített fugák ellenállnak a penészedésnek és vízlepergetők, a szennyeződések nem tapadnak meg a felületén, ezért könnyen tisztíthatók még a fürdőszobában is. A fokozott hőmozgásnak kitett élek, sarkok, ill. a mozgási hézagok rugalmas lezárására pedig a fugáéval azonos színekben létező Mapesil AC szilikon alapú rugalmas tömítőanyag ajánlott.


Bővebb információ:

Mapei Kft.
2040 Budaörs Sport u. 2.
Tel: 06-23/501-670


Kapcsolódó linkek:

Mapei Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest