Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2019.08.25.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
''Év Háza'': 21 pályázat érkezett

Tippek, ötletek - 2008-08-11 12:07:39


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


• Zsűrizés az Építészet Világnapja eseményei között
• A döntősök a Visegrádi Négyek vándorkiállítás idei magyar képviselői lesznek


Lezárult a hosszú szünet után ismét meghirdetett „Év Háza”, családi házak és kis társasházak építészei számára meghirdetett pályázat. A beérkezett 21 pályamű előzsűrizésére augusztus 25-én 14.00-kor a MÉSZ Székházban kerül sor, míg az un. „rövid listára”, azaz a végső döntőbe került, az elképzelések szerint kb. 10 épületet 27-én és 28-án élőben is megtekinti a zsűri.
E házak illetve tervezőik abból a szempontból már nyertesnek tekinthetik magukat, hogy automatikusan a Magyar Építőművészek Szövetsége által kezelt Visegrádi Négyek vándorkiállítás idei magyar képviselőivé válnak.
A végső zsűrizésre az idei, október 6-án, az Építészet Világnapja alkalmából szervezett események között, a Művészetek Palotájában megrendezésre kerülő „Év Háza” kiállításon kerül sor.

A pályázatról
A Magyar Építőművészek Szövetségének, és más szakmai szervezetek támogatásával magánszemélyek kezdeményezésére ismét életre keltett „Év Háza” díj azzal a szándékkal indult útjára idén, hogy magyar építészeti díjak között ismét a neves elismerések közé tartozhasson. A szigorú szakmai szempontú értékelést a zsűri neves tagjai garantálják, ahol más szakemberek mellett idén a 2007. év Ybl-díjas építészei is helyet kaptak.

A fődíj mellett 4 különdíj találhat gazdára
Az építészek 2005. augusztus 1-je és 2008. július 31. között jogerős használatbavételi engedélyt kapott, Magyarországon megvalósult maximum 4 lakásos lakóépülettel, lakóépület bővítéssel, felújítással vagy nyaralóépület terveivel – egyidejűleg pályázónként eggyel – pályázhattak.

A fődíj összege 500.000 Ft, ebből egy kerül kiosztásra. Emellett a Kuratórium az általa legjobbnak ítélt házak tervezőinek további összesen 1.000.000 Ft értékben különdíjakat adhat.

A pályázat célkitűzéseivel összhangban a Kuratórium kiosztja a főtámogató, a Wienerberger Téglaipari zRt. által életre hívott családi ház kategória díját. A különdíjat kaphat a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. és a Rehau Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által támogatott, az adott épület esetén megvalósuló „Környezettudatos építészeti gondolkodás”, a Saint-Gobain Webern Terranova Kft. és a Tondach Magyarország által támogatott „Korszerű épületrehabilitációt” jelképező épület építésze, valamint a FirstFund Közép-Európai Befektetési Alapkezelő Zrt. által támogatott „Fenntartható ingatlanhasznosítási magatartás” is.

További információ www.evhaza.hu.

Ybl-díjasok értékelik a pályázatokat
„Mind a kiírás megalkotása, mind pedig a Kuratórium tagjainak felkérése során a legfontosabb szempont az volt, hogy a díjazott valóban úgy érezhesse, hogy egy jelentős szakmai elismerésben van része” – mondta el az egyik kiíró, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Kálmán Ernő, aki maga is aktívan részt vett az előkészítő munkában.

A Kuratórium összetétele valóban figyelemre méltó: a Kossuth-díjas Cságoly Ferenc DLA, a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszékének vezetője vállalta az Elnöki funkciót. Társelnökök Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Szoják Balázs, az „Év Háza” díj alapítója és Tóth Balázs, a főtámogató szakmai képviselője.

A Kiíró szándéka szerint minden évben a Kuratórium tagjai közé hívja a díj átadását megelőző évben Ybl-díjjal kitüntetett építészeket. Idén mind az öt, 2007. évi Ybl-díjas elfogadta a felkérést, így a Kuratórium tagjai Basa Péter, Getto Tamás, Horváth Zoltán, Tima Zoltán és Zsigmond László is.

A díj nem jogi, inkább szakmai értelemben vett folytonosságát jelezve a Kuratórium felkérte Körtvélyesi Istvánnét, az „Év Háza” díj korábbi kurátorát és főszervezőjét a zsűriben való közreműködésre.
Végül, de nem utolsó sorban a kiírók azzal a céllal hívták a BMG Építőmérnöki Kar Magasépítési Tanszékének tanszékvezető-helyettesét, Tóth Elek DLA-T a zsűri tagjai közé, hogy biztosítsa az épületek lakhatósági minőségi szempontú szakmai felügyeletét. „Egy épületnek nem elegendő építészeti szempontból jónak lennie. Egy családi ház, kis társasház funkcionális tér, akkor jó igazán, ha megrendelő, a benne lakó is annak tartja: kényelmesnek, használhatónak – olyannak, amely minőségi lakókörnyezetet biztosít” – mondta el Tóth Balázs, a főtámogató Termékfejlesztési vezetője, amely elv nézetei szerint egybecseng a Wienerberger filozófiájával is.

Fontos dátumok az „Év Háza” díjjal kapcsolatosan
A pályázati anyagok beadási, illetve postára adási határideje: 2008. július 31. 15.00 –
Magyar Építőművészek Szövetségének Titkársága (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.).
A pályázat benyújtható személyesen vagy postai úton.
Ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztó ünnepség: 2008. október 22.,
Magyar Építőművészek Szövetségének Székháza

Az „Év Háza” díj története
A díjat 1983-ban hozta létre az akkori Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium, azzal a céllal, hogy az építészeti szempontból értékes lakóházak elismerésével hozzájáruljon a lakóépület-tervezés színvonalának növeléséhez, a szakma nívójának emeléséhez. A pályázat lebonyolításában kezdetben mint támogató, később, mint főszervező vett részt az építőipari szaklapként ismert Családi Ház. Az évről-évre megrendezett pályázat új fórumot teremtett a kilencvenes években szétforgácsolódott építész szakma számára, hozzájárulva az építészeti minőség következetes érvényesítéséhez. A díjat utoljára 2000-ben írták ki.

Kiírás és a pályázáshoz szükséges dokumentumok letölthetőek a www.evhaza.hu weboldalon


A rovat további cikkei

Kérdezzen akár több tucat épületgépész szakértőtől!
Ne legyen szauna a házból!
Egy kis épületfizika: Belsőleg
Tél, hideg, szigetelés...
Kreatív rekonstrukciók - Szakmai kirándulások Budapestre és Bécsbe
Creaton Bakony Futófesztivál az ÉMSZ Nívódíjas zirci Bagolyvár Fogadó környékén
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2019. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest