Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.13.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
ARCHICAD bemutatja ''Év háza 2010'' építészeti pályázat

Tippek, ötletek - 2010-04-26 10:10:41


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


• „az igazán jó házakban az "akcentus" is jelen van” – Nagy Tamás DLA, a zsűri elnöke
• Az Építész Szervezetek Testületének (ÉSZT) legjelentősebb szervezetei egységesen álltak a pályázat mögé
• Beadási határidő: 2010. június 11.

A 2010-ben harmadik alkalommal kerül kiírásra az „Év háza” pályázat, amely nem csupán hazai elismerést, de a legjobbak számára nemzetközi bemutatkozásra is lehetőséget biztosít.
Idén az „Év háza” mozgalomhoz csatlakozott az alapító Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) mellett a Magyar Építész Kamara (MÉK) és az Építéstudományi Egyesület (ÉTE), ezzel az Építész Szervezetek Testülete (ÉSZT) legjelentősebb, építészeket tömörítő szövetségei egységesen álltak a díj mögé.
Az „Év háza 2010” pályázat kuratóriuma és a Magyar Építőművészek Szövetsége fődíja 500 000 Ft készpénz.


Az „Év háza” pályázat neves zsűrije választja ki idén harmadik alkalommal, azt a 10 magyar épületet is, amelyek Magyarországot a Magyar Építőművészek Szövetsége által kezelt, a Visegrádi Négyek családi házait bemutató nemzetközi kiállításon képviselhetik. Ez a kiállítás minden évben elsőként az Építészet Világnapján nyílik meg a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) székházában, majd ellátogat a többi visegrádi országba is.

Változatlan cél – évente változó neves zsűri
A pályázat filozófiája szerint a zsűri állandó tagjai mellé minden évben az előző évben Ybl Miklós-díjjal jutalmazott építészeket várja, így a zsűri összetétele évről-évre részben módosul.
Az idei zsűri elnöke Nagy Tamás DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszékének vezetője, társelnökök Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke, és Szoják Balázs, az „Év Háza” díj jogtulajdonosa.
A 2010. évi pályázat zsűrijébe való felkérést idén a 2009-ben Ybl Miklós-díjat kapott építészek közül Járomi Irén, Török Péter, Váncza László és Winkler Barnabás fogadta el.
A Kuratórium tagja továbbá Körtvélyesi Istvánné, az „Év háza” díj korábbi kurátora és főszervezője, Tóth Balázs, a Magyar Építőművészek Szövetségének delegált tagja, valamint végül, de nem utolsó sorban Dr. Tóth Elek, a BME Magasépítési Tanszék tanszékvezető-helyettese.
A zsűri a tavaly bevált metódus szerint előértékeli és kiválasztja az elődöntőbe kerülő műveket, majd dönt arról, hogy melyeket kívánja a végső döntés előtt a helyszínen is megtekinteni.

A Pályázat célja az elmúlt években nem változott: megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.
A 2009. évben definiált bírálati szempont, a gazdaságos szemlélet által is indokolható egyszerűség, természetesség, tisztaság továbbra is fontos szempontja az értékelésnek, ám álljanak itt az „Év háza 2010” pályázat Bíráló Bizottsága új elnökének, Nagy Tamás DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszéke vezetőjének szavai arról, hogy milyen házakat vár a pályázók közé.
“Néhány évvel ezelőtt Jan Stempel, Prágában élő építész barátom ajánlására tagja lehettem a cseh "Év háza" pályázat zsűrijének. Négy napon keresztül egy kisbuszban ülve, 7-8 cseh kollegával jártuk az országot, látogattuk végig a versenybe benevezett épületeket. Az esetek többségében steril, neomodern családi- és társasházakat láttunk. A lakások folyóiratba illő minőségben, kiváló ízléssel berendezettek, a konyhák valóságos laboratóriumok.
Noha a meglátogatott épületek többsége a hazai terméshez viszonyítva lényegesen magasabb minőséget ütött meg, a zsűrizés végéhez közeledve kis hiányérzetem támadt. Hiányzott a könnyedség, az a fajta légiesség, amit például Jirí Menzel neve fémjelez a cseh filmben. A házak svájci tökéletességéből hiányzott a helyből fakadó poétika. Borvendég Béla amolyan tájszólásként, "akcentusnak" definiálta ezt a pluszt.
Természetesen örömmel tölt el, ha egy épület átlagon felüli minőségben készül el. Önmagában ez is tett ma Magyarországon. De azt gondolom, hogy az igazán jó házakban ez az "akcentus" is jelen van.
Ezeket keressük.”

A 2010-ben az „Év háza” pályázatra bármely Magyarországon megvalósult, 2007. augusztus 1-je és 2010. május 29. között használatbavételi engedélyt kapott maximum 4 lakásos lakóépület, lakóépület bővítés, felújítás vagy nyaralóépület anyagával lehet. A használatba vételi engedély jogerőssége nem feltétel.

A kiíró idén is várja a szakmai szervezetek jelöléseit
Annak érdekében, hogy idén is minél több, a kiírásnak megfelelő, szakmailag színvonalas épület kerülhessen a zsűri asztalára, a szakmai szervezetek felhívják regionális illetve megyei szervezeteiket arra, hogy jelöljenek épületeket az „Év háza 2010” pályázatra az illetékességi területükön megépült, és a pályázat részvételi feltételeinek megfelelő épületeket. A jelölést a kiíró 2010. május 10-ig várja a pályázat e-mail címére: info@buildmarketing.hu.
A jelölés során minden olyan adat megadása szükséges, amely segítségével a jelölt épületek tervezőit a Kiíró írásban fel tudja kérni a „Év háza 2010” pályázaton való indulásra (tervező neve és elérhetősége, a jelölt épület pontos beazonosítását lehetővé tevő megnevezése, leírása).
A jelölt és indulásra felkért épületek ugyanakkor azonos feltételekkel vesznek részt a pályázaton, mint a saját szándékból indulók, ugyanolyan formai és tartalmi feltételek vonatkoznak rájuk is.

A pályázattal kapcsolatos fontos határidők
A pályázat meghirdetése: 2010. április 12. hétfő
Jelölési határidő: 2010. május 10.
A pályaművek beadás: 2010. június 11. 15:00 óra
Eredményhirdetés és díjkiosztás: 2010. október 4.

A pályázat idei főtámogatója a Graphisoft, támogatója harmadik alkalommal a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft., illetve idén új támogatóként jelent meg a XELLA Magyarország Kft.


A pályázáshoz szükséges dokumentumok és a teljes pályázati kiírás letölthető a www.evhaza.hu oldalról.

További információ kérhető a pályázattal kapcsolatosan
Build-Communication Kft.
Tel: (23) 611-028
info@buildmarketing.hu
A rovat további cikkei

Kérdezzen akár több tucat épületgépész szakértőtől!
Ne legyen szauna a házból!
Egy kis épületfizika: Belsőleg
Tél, hideg, szigetelés...
Kreatív rekonstrukciók - Szakmai kirándulások Budapestre és Bécsbe
Creaton Bakony Futófesztivál az ÉMSZ Nívódíjas zirci Bagolyvár Fogadó környékén
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest