Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Könnyed Kerti Kalendárium Kéthetente 47. hét

Tippek, ötletek - 2004-11-17 09:59:37


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Egyenes beszéd a rézsűről

Bár már az éjszakai fagyok már meg-megjelennek, nappal fagy-apó még visszavonulót fúj.
Ilyetén tájt, főleg esők után, mikor a talaj fellazul, mi is lazán nekiállhatunk a tereprendezésnek. Bár nem vagyunk túl hegyes ország (bár tompa se) de sok kert található lejtős terepen.

Az enyhén lejtős területeken még vígan felszalad az elektromos kapa, a fűnyíró, lobogtatva minket a legvégén, de a 6-7%-osnál meredekebb lejtőket föltétlenül rendezni kell, még a művelés megkezdése előtt.
Az akkurátus tereprendezőknek 1,0164 -1,0781 % közötti lejtést érdemes hagyni, a nagy átlagnak úgy 1% körülit javaslunk a lefolyó csapadék miatt. Ügyeljünk az irányra is. Ne visszafelé lejtsen, hacsak nem a Lepencei teraszfürdő természetes párját szeretnénk otthon kialakítani nagy esők után.

A teraszok közötti szintkülönbséget támfalakkal vagy rézsűkkel hidaljuk át. Mindkettő a rétegvonalakkal párhuzamosan fut, bár ez utóbbit nem kell szó szerint érteni.
A támfalak anyaga lehet kő, beton, tégla, esetleg használt vasúti talpfa vagy betonalap.
Ezek nem vesznek el a térből, azt látványosan osztják. Optikai tuningként hézagaiba évelő növényeket telepítsünk.
A rézsűk, a meredek tereprészek több helyet kívánnak. Felületüket hasznosítani lehet azzal, hogy betelepítjük lombhullató vagy örökzöld talajtakaró cserjékkel, dekoratív kövekkel. Sziklakertek kialakításához a rézsű kiválóan alkalmas terület.

In memoriam Alfred Hitchcock, avagy madarak a kertben

Egyszerű, laikus madármegfigyelőként mindannyian érzékelhetjük, hogy sajnos énekesmadaraink száma megcsappant.
Egy kacskarímmel így lehetne talán összefoglalni e szomorú tényt:
''Együtt sírunk Medárddal, mert alig szól már madárdal!''
Talán az értelmetlenül sok permetezésből adódó mérgezés, - ami kihat táplálékaikra,- ritkítja soraikat. Ez egyúttal int minket arra, hogy körültekintőbbek legyünk növényvédő szereinkkel!

Ilyenkor, november közepétől etetni kell a kertben élő madarakat, mert már nem találnak rovareleséget. A cinegék az olajos magvakat (napraforgó, kender, mustár,) és a kifüggesztett faggyú- valamint szalonnadarabokat kedvelik. A fekete rigók szívesen fogadják a főtt burgonyát és sárgarépát, az almát, a körtét, amelyeket a legszívesebben a földről fogyasztanak el. Nemcsak a gödény szeret inni, de az énekesmadaraink is: télen, ha a madáritató befagyott, friss vízzel kell gondoskodnunk róluk. Az énekes madarak egy része, pl. a kékcinke (igaz hóesésben ő is fehér) nem képes fészket építeni magának. Ők szívesen elfogadják a kihelyezett fészekodúkat. Ennek azonban az átmérője ne legyen két- két és fél centinél nagyobb, csak akkor, ha verebet akarsz fogatni...

Teleltetni hú, de jó

Ha a gondos kertészkedőt a teleltetés idejéről kérdezik, ugyanazt feleli, mint lustagyerek a házi feladat elkészítéséről: megcsinálom, majd ha fagy!

Az évelő fűszernövények sok éven át barátaink lehetnek. Télen ők is takaréklángra kapcsolnak. Ez idő tájt nem szabad szedni belőlük, mert gyökereik tápanyagkészlete kimerül és tavasszal nem lesz erejük fejlődni.

A muskátlik, a leánderek, a kerti zsálya, kakukkfű, a babér és a rozmaring fagyérzékenyek. Ha -5 C körüli fagyok jönnek, be kell őket költöztetni a szabadból. Világos, hűvös fagymentes helyet, de maxi 15 C fokosat szeretnek. Földjüknek nem szabad kiszáradni. Ezt egy rozmaringok közt végzett reprezentatív közvélemény-kutatás is igazolja.

Ezekkel szemben a szurokfüvet, a lestyánt, a citromfüvet és a borsmentát, valamint a tárkonyt kemény fából faragták. (!) Gond nélkül áttelelnek a szabadba ültetve, de azért a vastag lombtakarót megköszönik. Cserepekben, ládákban azonban kiszáradhatnak, így effajta csomagolás esetében védett, fedett helyre tegyük őket. Ellentétben a muskátlival és fagyérzékeny csapatával, e visszavágott évelők csoportját - ha ládákban, vagy cserepekben laknak - sötétben érdemes tartani, de csak februárig, amikor is meleg-világos helyre költöztetjük őket. Ekkortól óvatos öntözés már kijár nekik és örömmel, erőtől duzzadva várják a kitelepítésüket.

Ha tél, akkor szüretidő

E kijelentés érvényes lehet a petrezselyemre, a metélőhagymára, a bazsalikomra és a majoránnára. E növényeket, késő ősznek idején szépen „becserepezzük” és igazi konyhanövény módjára beköltöztetjük lakásunk sütés-főzés szempontjából legfrekventáltabb helyiségébe. Csak cseréptörést ne vállaljunk!

Porkoláb Gábor


A rovat további cikkei

Kérdezzen akár több tucat épületgépész szakértőtől!
Ne legyen szauna a házból!
Egy kis épületfizika: Belsőleg
Tél, hideg, szigetelés...
Kreatív rekonstrukciók - Szakmai kirándulások Budapestre és Bécsbe
Creaton Bakony Futófesztivál az ÉMSZ Nívódíjas zirci Bagolyvár Fogadó környékén
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest