Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Könnyed Kerti Kalendárium Kéthetente 49 - 50. hét

Tippek, ötletek - 2004-12-01 16:34:49


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Decemberi veregetés

December van. Hideg. Ennek ellenére kertünk nekivetkezett. Jól tudja ezt a természet?
E dekadens életkép azonban nem jelenti azt, hogy a növények életfunkciói megálltak volna. Á, dehogy: csak lelassul az élettevékenység! A fák és bokrok oxigént vesznek fel, és széndioxidot adnak le a környezetüknek. Lélegeznek. Legintenzívebb a rügyrészek légcseréje. Őket kell védeni legjobban az olykor előforduló ólmos eső jégbevonatától. Ez alatt ugyanis a rügyek nem jutnak oxigénhez, megfulladnak és tavasszal nem hajtanak ki. Ezért fáinkon jégbevonat alakulna ki, akkor óvatos veregetéssel el kell távolítani. A mesterséges lélegeztetés itt nem ajánlott nemcsak hatékonysága miatt, hanem mert egy nyelvével a gyümölcsfához fagyott amatőrkertész nem egy fényes látvány...


Csomagolás: utazás nélkül

A mi, honos fáinknak és cserjéinknek csak a tartósan -20 fok alatti hőmérséklet okozhat meleg helyzetet. Ilyenkor a szakember két kezét tenyérnél összeilleszti és csendesen drukkol.
A tőlünk délre őshonos, de már itt is polgárjogot nyert növény (itt most gránátalmát, rozmaringot és fügét mutatnék) fokozott téli védelmet igényel. Levágott vesszőkből (pl. nádból) sátoralapot készítünk és azok közét lehullott levelekkel, pl. az el nem égetett és így erre a célra félrerakott diólevéllel, vagy mulccsal feltöltjük. Ez egyben időtöltésnek is kellemes.
A fagyérzékeny, cserepes növényeink már rég téli szálláshelyükön pihegnek. Ha földjük kiszáradt, akkor elbírnak egy kis öntözést és egy gyors szellőztetést.

A szobanövények is „lelassulnak” a hosszú, éjszakák miatt. Kevesebb mennyiség és kevesebb alkalom kell, hogy jellemezze a vízmennyiséget, mellyel öntözzük őket. Az elszáradt leveleket és az elnyílt virágokat idejében leszedhetjük, de február végéig ne legyen átültetés, se tápoldatozás, se metszés. Mostanság csak a hideg lehet metsző.

Fű, szerek: egy erős, fekete valuta

A feketebors a növény éretlen kiszárított termése. A fehérbors az érett termés, melyről külső héját leszedik. Már a görögök is ismerték. Sokáig valutának számított a kelet-nyugat közötti kereskedelemben. Tropikus klímára van szüksége magas páratartalommal és árnyékkal. A jó vízáteresztő humuszos talajt kedveli. 15-20 évig is terem.

A feketebors kiváló orvosság, de csak ha bevesszük. Érdemes reggelente néhány szem megőrölt és mézben elkevert feketeborsot elfogyasztani. Vizelethajtó, élénkítő, emésztést elősegítő és felfúvódás elleni gyógyszer. Vigyázat, érzékeny gyomrúak, gyomor- és nyombélfekélyre hajlamos egyéneknek nem ajánlott. Sok diétában tiltott szernek minősül, és ilyenkor a borsikafű lép a képbe.

Egy szép kiejtési bökkenő: a flórárium

Dunsztos üveg, üveggömb, akvárium, célirányosan gyártott üvegbúra, 4-5-6-szögletű ólomberakásos üvegházikó. A felsorolt üvegáruk mindannyian szobánk kis élő ékszerdobozának, a flóráriumnak lehetnek otthonai.
Száraz lakásokban, panelekben, irodákban egyre elterjedtebb látványelem ez a nehezen kimondható szobakerti forma. Titka egyszerű: az üveggel határolt és fedett növények környezetében a páratartalom magasan marad, így kedvezőbb életfeltételeket biztosít növénytársainknak.
Alulra tőzeget, vagy szobanövényeknek ajánlott virágföldet alkalmazzunk, melyet érdemes mohával takarni.
Kicsinyített üvegházunkat természetesen nem hermetikusan kell zárnunk. Szellőztetési lehetőséget, nyílásokat kell alkalmaznunk. Olyan szabályozható csúcstechnikát, amivel a nyílás-keresztmetszet szabályozható. Ilyen pl. a félretolható üvegfedél.
Ha a növények jól érzik magukat, akkor következik csak a baj. Viszonylag rövid idő alatt képesek kinőni üvegotthonukat, s így akár a rendezésben segítségül hívott növényápolási szakcsipeszünkkel, akár anélkül, de közbe kell avatkoznunk. Itt a kivágás, a ritkítás és az újratelepítés lehet megfontolandó alternatíva. Az is előfordulhat, hogy a kisásó és az olló gyakoribb vendég lesz a kezünkben, mint a locsoló. Ez utóbbival csínján kell bánnunk: egy rendezett körülmények között nevelt flóráriumlakó kevés vizet igényel. Ugyanez a helyzet a direkt napfénnyel is.
A kereskedőknél kapható páraigényes növények közül elsősorban a broméliát javasoljuk.

Porkoláb Gábor


A rovat további cikkei

Kérdezzen akár több tucat épületgépész szakértőtől!
Ne legyen szauna a házból!
Egy kis épületfizika: Belsőleg
Tél, hideg, szigetelés...
Kreatív rekonstrukciók - Szakmai kirándulások Budapestre és Bécsbe
Creaton Bakony Futófesztivál az ÉMSZ Nívódíjas zirci Bagolyvár Fogadó környékén
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest