Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Könnyed Kerti Kalendárium Kéthetente 3-4. hét

Tippek, ötletek - 2005-01-18 10:32:05


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Egy kedves kobakos: a sütőtök

Először is elnézést kérnék a címbéli tegezésért. Górcső alá vett növényünk a Cucurbitaceae családba tartozik. Keresztnevét nem ismerjük. A közönséges vagy úri tök (Sir (!) Cucurbita) minden valószínűség szerint Amerikából származik, bár csak tenyésztett alakjaikat ismerjük.
Ez idő tájt, január közepén az egyik legkedveltebb, könnyen hozzáférhető finomság. Piacok népszerű és igen kedvelt résztvevője. Előnye, hogy olcsó és könnyű elkészíteni, bár ma már nem népeledel, mint például háborúk idején volt. Szegények gazdag étkeként ismerték, hiszen sok cukrot, vitamint, fehérjét és rostot tartalmaz.
Rokoni szálak fűzik sok más népszerű (házi)kertlakóhoz, úgymint az uborkához, a dinnyéhez, de az egyre felkapottabb patisszonhoz és cukkinihez is.
Nagy előnye továbbá, hogy szaknyelven szólva multifunkcionális: főzeléknek való, állati eledelként (takarmánytök), étkezési alapanyag gyanánt (olajtök), de díszítőelemként (lopótök) is fel lehet használni.

Ha most, az aktuális tervezési fázisban termesztése mellett döntünk, akkor a következőkre érdemes odafigyelni: kifejezetten melegigényes növény, tehát ne a ház árnyékában jelöljük ki ültetési helyét. Talajára nem igazán kényes: jöhet neki szik is, homok is, bár a savanyú talajhoz ugyanilyen képet vág.
Sok tápanyagra van szüksége, így ideális hely lehet neki a komposztdomb és környéke.
Víz- és területigénye elég nagy. A két dolog összefügg, mivel terjedelmes gyökerei miatt kell a szélesség neki, de így jelentős vízmennyiséghez tud jutni.

Eltarthatósága miatt egészen tavasz elejéig el lehet tárolni vízmentes és nem különösebben hideg helyeken. De hát a mondás is úgy tartja: el van, mint a befőttök.


Csírapróba egy-két-há:

Az eredményes kerti munka alfája-omegája (magyarul ája-zséje) a jó vetőmag. A magban rejlő genetikai kód, amely a növény tulajdonságait meghatározza, csak akkor érvényesül, ha maga a mag egészséges és nem túl öreg. Érdemes csírapróbát tenni: nedves papírzsebkendőbe helyezzük magjainkat, majd melegen tartjuk, pl. radiátor közelében. (Padlófűtés esetén le vele! A működés alá vont kandalló nem túl praktikus.)
Néhány nap elteltével a magok kicsíráznak. Ez komoly! A látvány alapján meg tudjuk ítélni, hogy vetéskor a legoptimálisabb esetben mire számíthatunk. Ha nem vagyunk megelégedve a kicsírázott mennyiséggel, akkor magállományunk frissítése érdekében keressük fel mezőgazdasági szakboltunkat, vagy gyógyszerészünket, akarom írni: kertészeti árudánkat.

A másik megoldás, hogy egy kicsit többet vetünk, de én inkább ezt elvetném, mivel a jó magon nem érdemes spórolni. A szakboltok ellenálló, fiatal és csíraképes magokat tartanak.

Egy kis kémia

A gyakorlati teendők még váratnak magukra. Most van itt az ideje azonban, hogy a növényvédelmi alapteendőket megtegyük. Nézzük hát mire is lesz biztosan szükségünk:

- permetezőszerekre, melynek szavatosságára érdemes odafigyelni,
- gombaölőszerekre (pl. peronoszpóra jelegű támadások ellenében),
- rovarölő szerre,
- talajfertőtlenítőre,
- műtrágyára (nitrogéntartalmúra),
- lombtrágyára, melyek szárazság idején jelentenek tápanyagforrást a levélen keresztül növényeinknek. A piaci viszonyok ide is betörtek. Éppen ezért a tervezett növénylista ismeretében a szakemberek véleményét kérjük ki a típusokkal kapcsolatosan.

A családi virágfelelősnek, így januárban is akad tennivalója. A fűtés miatt az átlagosnál melegebb és szárazabb lehet a szobalevegő, aminek következtében a szobanövények levelei porosodnak. Heti egyszeri levélzuhanyozás jól esik nekik. Ezzel egy kalap alatt a locsolási tevékenységet is elláttuk. Amennyiben a cserépnagyság és az izomerő fordítottan aránylik egymáshoz, úgy nedves levéltörölgetés ajánlott.


Közelednek a névnapok

E tartalmilag csöppet minimalizált mondatot kicsit gazdagítva: január második felére esik többek közt a Piroskák, a Sárák, a Vandák, a Karolák, az Adélok és a Zelmák köszöntése. Leggyakoribb köszöntési forma a ''szia'' mellett a vágott virág. Tovább megőrizhető eredeti pompájában ezek szépsége, ha csipetnyi sót, cukrot keverünk a vízbe. A kétnaponkénti vízcsere és szárvágás* megéri azt a hangulatot, amelyet cserébe kapunk.

*: 20 cm –nél kisebb darabokban gondolkodjunk.
Porkoláb Gábor


A rovat további cikkei

Kérdezzen akár több tucat épületgépész szakértőtől!
Ne legyen szauna a házból!
Egy kis épületfizika: Belsőleg
Tél, hideg, szigetelés...
Kreatív rekonstrukciók - Szakmai kirándulások Budapestre és Bécsbe
Creaton Bakony Futófesztivál az ÉMSZ Nívódíjas zirci Bagolyvár Fogadó környékén
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest