Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Könnyed Kerti Kalendárium Kéthetente 5-6. hét

Tippek, ötletek - 2005-02-02 13:00:43


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A helytelenül aranyeső

Helyesen aranyfának nevezik. Magyarul is. Aranyszínű virágok hosszú sora jellemzi, melyek kora tavasszal, az elsők között pattannak ki bimbóikból. Virágzata bőséges és hosszantartó. Nyárelőig gyönyörű, ám utána visszasüllyed a tucatbokrok zöld-szürke átlagába. Eredete kínai, de ez nincs összefüggésben a virágjának színével.

Megél félárnyékban (pl. árn, vagy yék) is, de a napos helyeken sem jön zavarba. Ha szabadon választhatna talajt, akkor a félig kötött, nem túl savanyú földet preferálná. Szaporítása egyszerű: bujtatni kell, mint hunyóban a lüke gyereket. (Ez úgy történik, hogy az anyabokor erősebb szárainak egy darabját a tőnél kiásott vályúba fektetjük, kampóval rögzítjük, és földdel betakarjuk. Fontos, hogy csak szárrész kerüljön alulra, rügyek a föld felett legyenek.) ezt csak zárójelben jegyzem meg, mivel ez őszi tevékenység.
Sövényként is használható, de szoliterként is megállja a helyét. Bár lehetne szolmizációs űrmérték is, de az előbbi összefüggésben a gyepfelületben egymagában álló növényt jelenti.
Ha túl sűrű lesz, kevesebb virágot hoz, és így ritkító metszéssel kell rajta segíteni. E műveletnek most, február elején van itt az ideje.

Téli csokorra való

Vesszői nemcsak bujtathatók, hanem hajtathatók is. Mostanság vágjuk le őket a bokrokról, ha asztalunkra egy kis optikai tuningot szeretnénk. Állítsuk a vesszőket vázába, a vázát meleg, világos szobába. Nem árt, ha előtte langyos vízben 2-3 órát áztatjuk őket. Ha például ezt szombaton csináljuk, akkor keddre-szerdára megduzzadnak a rügyek, és nem mondunk csütörtököt. Sőt! A következő szombatra már virágnyílásra számíthatunk a lakásban. Érdemes estére azonban hűsebb helyre tennünk vázástul együtt.

Mint a 21-et: kivágási útmutató

Télen van itt az ideje a kiszáradt vagy rossz helyen lévő fák és cserjék kivágásának is. Ha abból indulunk ki, hogy a lombozat mérete többé kevésbé megegyezik a gyökérzetével el tudjuk képzelni milyen ásómunka vár ránk. A nagy, terebélyes fák eltávolítását hozzáértő emberre kell bízni. Ha azonban mi magunk vagyunk azok, és vállalkozunk rá, akkor először a kisebb ágakat kell lefűrészelni. A nagyobbak esetében érdemes kötelet kötni rájuk és egy magasabban fekvő ágon átvetve tartani, míg fűrészelünk. Ez nem egyszemélyes munka. (Kivéve négykezűeknek.) Ezután ássuk körül (alul is) a fa tövét és a törzs mozgatásával próbáljuk meg kifordítani. Nem egyszerű. E gyökérkezelés olykor olyan kellemetlen, mint a fogorvosi. A főgyökereket azonban érdemes kiszedni, mert rajtuk káros penészgombák lehetnek. Ha az áldozat gyümölcsfa, akkor nem szabad a helyére ugyanolyan gyümölcsfát ültetni!

Águnk, beléd vágunk

Ha már e téli elfoglaltságba belevágtunk, a közlekedést akadályozó, vagy a házhoz, tetőzethez hozzáérő ágakat is le kell szednünk. A tőhöz minél közelebb kell vágnunk, hogy csonkok ne maradjanak. Ezek bekorhadnak és megbetegíthetik fánkat. A sebfelületeket szakboltokban kapható sebvédő anyaggal be kell vonni.
A gyümölcsfák törzsének tisztogatásához is hozzáláthatunk. A lehántott kérget el kell tüzelni, vagy ki kell dobni, mivel otthont adhatnak különféle kártevők tavasszal ébredő lárváinak.

Figyusz, fikusz!

A csüngőágú, vagy kislevelű fikusz manapság az egyik legelterjedtebb fikuszféle. Az eperfafélék családjának tagja (bár egy a mi családunknak is). ''Lombja'' laza, összetett. Jól illeszthető minden enteriőrbe. Ablakok, üvegtáblák előtt érzi magát jól, ahol sok fényt kap. Embermagasságúra is képes megnőni, ha növekedési időszakában félhavonta tápoldatozzuk. 22-25 C körüli hőmérsékleten párásabb levegőt igényel. Ha ez, alapból nem biztosított, akkor vízpermettel nedvesítsük leveleit. A kisebb temperatúrát is bírja, bizonyos (úgy 17) fokig.
A fiatal korban világoszöld színű levelek nyugdíjas korra sötétzöldek lesznek. Ha viszont a levél sárga lesz, az nem az irigység, hanem a túlöntözés jele. Átlagos vízigényű.
A huzattal és a hirtelen hőmérséklet-változással nincs kibékülve: ezekre erős levélhullással reagál. Leggyakoribb betegsége a gombafertőzés.
Alkalmas dekoratív sarkok kialakítására irodákba, előcsarnokokba, üzletekbe is.
Haszonnövény: Csökkenti a levegő triklór-etilén tartalmát, amely jelenleg az egyik legproblémásabb légszennyezőnk.
Valentin napi virágok

Cserepes vagy vágott? Ez a kérdés, válasszunk.
A cserepes nehezebb, de maradandóbb ajándék.
A vágott virágból készült csokor egyszerűbb, könnyebb üzenni vele, viszont múlandóbb. (Itt az elszáradás utáni megőrzést nem kalkuláltuk bele az időtartamba.)
A cserepes virágot csak jó ismerősnek illik adni, míg a csokrost bárkinek.

A virágos-cserepesnél (tehát ahol a fő dísz a virágzat) nehéz eltalálni, milyen stádiumban lévőt válasszunk: ha bimbó, akkor még nem teljes díszű, ha kinyílt, akkor már nem sokáig az. A virág tulajdonságairól tudakozódni kell a vásárlás helyszínén.
Ha leveles-cserepes mellett döntünk, (tehát ez a dísze) akkor nevén nevezve (mármint a növényt) adjuk át, hasznos gondozási tudnivalókkal együtt, amelyet ismét csak a bolti eladótól gyűjthetünk be.
A csokrok esetében, pl. a spárgalevél és a páfránylevél mellett egyéb apró virágok is dekoratívabbá tehetik választott növényünket.

A csomagolásról. A papír természetesebb, mint a celofán. Ha a vékony papírt választjuk, akkor kicsomagolva illik átadni a virágot.
A celofán mutatósabb. Ebből nem is kell az ajándékozáskor kibontani.
Így, télvíz idején ügyelni kell még arra, hogy dupla papírt vagy nejlont tegyünk a virágokra, mivel a virágok, a hirtelen hőmérsékletcsökkenést rosszul viselik.
Porkoláb Gábor


A rovat további cikkei

Kérdezzen akár több tucat épületgépész szakértőtől!
Ne legyen szauna a házból!
Egy kis épületfizika: Belsőleg
Tél, hideg, szigetelés...
Kreatív rekonstrukciók - Szakmai kirándulások Budapestre és Bécsbe
Creaton Bakony Futófesztivál az ÉMSZ Nívódíjas zirci Bagolyvár Fogadó környékén
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest