Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Könnyed Kerti Kalendárium Kéthetente 9-10. hét

Tippek, ötletek - 2005-03-01 15:00:51


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az ''ázott föld'' nevű gabona

Egy régi-új gabonanövény került ismét a biokertészek célkeresztjébe. Ez a majdnem elfelejtett, jaj, hogy is hívják, ja megvan: a tönköly, vagy hosszan mondva: tönkölybúza.
Származását tekintve a búzafélék családjába tartozik. Magas szárú, szorosan záródó toklászú, törékeny gabonanövény. Kissé hasonlít a durumbúzához, de nem nagyon. Maga a tönköly elnevezés eredetileg azt jelentette. Mivel kalásza zárt és tömött, innen a névadás.

Mezopotámiából ered, s a koraközépkor óta (ez évszázadokra és nem napszakra érvényes) Európában is megtalálható. Amikor az akkori termesztett búzák zöme a szélsőséges időjárás és a kórokozók miatt kipusztult, jött és mentett a tönköly. Nálunk Zsigmond király uralkodása alatt terjedt el, úgy mint a tönköly a magyar királyságban. Sok tekintetben jóval értékesebb a közönséges búzánál: sokkal több benne a fehérje és a sikér. Aminósav-összetétele nagyon kedvező. Vitamin- és ásványi-anyagtartalma úgyszintén magas.
Zárt toklásza miatt nem jutnak bele sem a levegő szennyeződései, sem a radioaktív anyagok, így teljes kiőrlés esetén sem terheljük ezekkel a szervezetünket. Igénytelen, a gyomot nem kell mellőle irtani. Jól bokrosodik.
Hegyvidéken és homoktalajon is termeszthető.
Hátránya, hogy sikértartalma bár magasabb a búzáénál rosszabb minőségű, nyúlós és gyenge.
Sajnos lisztérzékenyek nem fogyaszthatják, illetve fogyaszthatják de árt nekik.

A kultúra egyik ága, a hidrokultúra

A lényege, hogy a hagyományos föld helyett életterüket az agyag-granulátum jelenti. Az így nevelt növényeket hosszabb idő elteltével sem kell átültetni, tápanyagellátásuk mégis megoldott.
A földbeültetéseknél a termőtalaj idővel leromlik, töpörödik (töp-töp), sótartalma megnövekszik, tápanyag tartalma csökken. A nyugdíjas korú szobanövények halálozási okai közt első helyen a gyökérfulladás áll, ami a nagymértékű kényszerű vízivászat következménye. A hidrokultúrás növényegyedeknél e rizikófaktor a nulla felé sztendál. Itt ugyanis a növény egy álcázott belső cserépben van, amelyet mázas kerámia vagy kaspó fed.
Az agyag-granulátum masszívan tartja a növény gyökerét. A betétben van a vízmérce, ahol egy úszó jelzi az aktuális és leolvasható vízszintet. A granulátum olyan lassan és egyenletesen lebomló műtrágyát tartalmaz, ami akár fél éven át biztosítja az optimális tápanyag-utánpótlást.
Már hallom Kedves Olvasóim kérdését is. Igen meg lehet próbálni az átültetést, de nem minden szobanövény esetében. Olyan növényekkel érdemes próbálkozni, amelyek levágott részei jól gyökeresednek vízben. Ilyen a fikusz, a sárkányfa, vagy dracéna, a szobaborostyán, a szobafutóka vagy a nyíllevél.
A föld-granulátum cserénél figyelni kell, hogy a gyökérzet ne sérüljön. Ez az eljárás a növény számára nehéz mivel a gyökérzet finom szerkezetének egy része így is megsemmisül, és annak újra kell képződnie. Szerencsésebb eset, ha a vízben már meggyökereztetett részeket ültetünk be, hiszen ezek már működőképes gyökérzettel rendelkeznek. Az egyetlen rendszeresen elvégzendő feladat az öntözés, amit 1-2 hetente kell elvégezni, amikor a vízmérce mutatója a minimum felé süllyed.

Egy büdös kis liliomféle

Avagy németül snidling. A kínai eredet (Snid Ling) gyakorlatilag elvethető. Hogy miért mégis metélőhagyma a neve? Mert a talaj alatt számos apró hagymája van s ezek szerkezetük alapján - nagyon hasonlóak az egyébként rokon vöröshagymához.
A metélőhagyma praktikus: kevés helyet foglal és nemcsak a veteményesbe, hanem a kert látványosabb részeire is ültethető, hiszen tavasztól őszig szép, üde zöld, sőt késő tavasszal sokáig megmaradó virágaival pompázik. Kártevők nem szeretik és nem különösebben beteges növény. Levelei sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
Árnyéktűrő, így gyümölcsfák mellé is tehetjük. A jól felásott fölbe történő vetés után (március második felében) alapos öntözést igényel néhány hétig ez idő tájt érdemes műtrágyázni is. Rendszeres fogyasztás esetén minimum 3 méteres vetősorban érdemes gondolkoznunk. Egy kertészeti szezon alatt akár kétszer is teremhet. Ilyenkor a tövénél érdemes vágnunk. Télire ablakközbe érdemes átültetni. Nyersen, apróra vágva fogyasztandó.

Lemosó/metezést avagy kiírva: lemosó permetezés

A hófoltos március-kezdet még alkalmat ad egy jó kis télvégi lemosó permetezésre. Nincs is ennél jobb, talán csak egy-két dolog. Ez az év egyik legfontosabb kezelése, amely megalapozza az egész évi növényvédelmet. Ha a tél hideg, mint ahogy nálunk most az volt, önmagában is elegendő lehet az egész szezonra. A munka előtt metsszük meg növényeinket, kezeljük le a nagyobb vágássebeket sebkezelővel. (itt nem ragtapaszra, hanem speciális fadoktorra, vagy balzsamra gondolok). A fára száradt halott terméseket, maradványokat, hernyófészkeket is távolítsuk el a permetezés előtt. A folyadék kiválasztásakor kérjük ki szakember véleményét. Kiskertekben általános szereket alkalmazzunk, de nagyobb gyümölcsösökben fajonként választott dukál. Bár e permetezés a szakmában vitatott - akárcsak a többi - szakszerűen és mértékben végezve hatásos.

ÁllatKert

Kertjeink gyakori vendége a földigiliszta. Különösen kora nyáron késő tavasszal vannak nagy számban. Együttes hosszuk ilyenkor meghaladja kertünk hosszát. A giliszta nem káros, hanem kifejezetten hasznos állat. Növényi részekkel táplálkozik; ezeket megemészti és vissza juttatja a talajba. Javítja a föld termékenységét, hiszen járataival keveri és morzsalékosabbá teszi a talajt.
Az utóbbi néhány évben a sün (helytelenül sündisznó, angolul: hedgehog, portugálul ouriço, finnül: siili) gyakran előfordul a kertekben. Hasznosak, mert roppant sok, földben élő kártevőt pusztítanak el. Gyakran fészkelnek a kert füves, bokros részeibe.
Ugyancsak hasznos a kertben gyakran megjelenő vakondok is. Járataiban tömegesen pusztítja a cserebogarak lárváit, a pajorokat, a különféle férgeket és a lótetűt.
A vakondtúrás azonban nem szép látvány. A fák gyökereit nem bántja, de a veteményest és a gyepet azonban rendesen feltúrja, illetve oda a földet.
Ha túlságosan elszaporodtak, akkor a túrás helyéből kiindulva ásóval megtalálhatjuk és kiemelhetjük őket és egy háborítatlan helyen (de ne aszfaltburkolásún) engedjük el.

Porkoláb Gábor


A rovat további cikkei

Kérdezzen akár több tucat épületgépész szakértőtől!
Ne legyen szauna a házból!
Egy kis épületfizika: Belsőleg
Tél, hideg, szigetelés...
Kreatív rekonstrukciók - Szakmai kirándulások Budapestre és Bécsbe
Creaton Bakony Futófesztivál az ÉMSZ Nívódíjas zirci Bagolyvár Fogadó környékén
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest