Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.04.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Könnyed Kerti Kalándárium Kéthetente 13-14. hét

Tippek, ötletek - 2005-03-30 15:52:03


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Ne féljünk az oltástól!

''Megjött ápril’ eleje
énekszó s oltás köszöntse...''


Mindenkinek jól ismert a kissé aktualizált retro dal. Időszerű, hisz ez idő tájt kell gyümölcsfáinkat és szőlőnket beoltani. Lomha az idei tavasz, így még nem késtünk el róla. A szövetek már kellő nedvességgel rendelkeznek, hogy a beavatkozás után összeforrjanak.
Az oltást a monokultúrás termesztésnél, illetve kisebb gyümölcsösökben érdemes bevállalni, ahol szeretnénk a gyümölcspalettát szélesíteni. Ha más fajtákkal oltjuk be a fiatal fákat, akkor az eredeti mellett az oltást tartalmazó fajta is teremni fog. Ez leggyakrabban az alma, az őszi, a szilva, valamint a körte és a szőlő esetében terjedt el. A növényvédelemnél is oda kell figyelni, hiszen így különböző érésidejű termények vannak összepárosítva fákon. A jó helykihasználás és a nem mindennapi látvány (pl. piros és sárga alma egy fán) azonban nagyon csábító lehet.

Fű, a gyepről majd elfelejtkeztem!

A kertünk zöldje is nagyon várja már a tápanyagokat. Először gyomtalanítással megszabadítjuk a korán ébredő, de még könnyen kikapható vendégnövényektől kerti zöldünket, majd egy emlékeztető vágással jöhet az optikai tuning. A lenyírt pázsit tetszetősnek és sokkal sűrűbbnek hat. (rómaiul: VI)Főleg az összetett, nitrogén, kálium, foszfor-tartalmú gyeptrágyát kedveli, bár az utóbbi időben megjelent lemosó lombtrágyák közül is lehet néhányat alkalmaznunk. Erről érdemes kifaggatnunk a szakboltok eladóit.


/metezés: azaz a permetezés

Az egészséges növény jobban ellenáll a különféle betegségeknek, kártevőknek. A kerti növényeinket éppen ezért nem csak direkt módon kell védenünk, hanem a permetezés során az immunerősítő tápanyagbevitellel is. Ezeket mikro- és mezoelemek bevitelével érhetjük el, melyek az ún. közvetítő anyagokkal szállítódnak be a levelekbe. A növényvédő - és táplálószerek egy része már természetes anyagokból, azaz növényi eredetű kivonatokból áll, így nem okozhat sem a növénynek, sem az embernek, sem az állatnak mérgezési tüneteket. E természetes szerekkel kezelt növények vitamin- és nyomelem-tartalma lényegesen magasabb lehet, mint a szintetikus anyagokat tartalmazóké. Miért fontos továbbá az erős és ellenálló növény? Azért, mert ezek jobban ellenállnak a fagynak, valamint a szárazságnak is. Ez nem mellékes szempont például hétvégi kiskerteknél, ahol a gazda minden gondossága ellenére sem tud naponta, kétnaponta locsolni.

Ültess egy fát!

A halasztást pótold tavasszal, tartja a 3 napja kitalált ősi mondás. A tavasszal ültetett fák is biztonságosan megerednek. Ugyanúgy kell mondani nekik, mint reggel az iskolába küldött lurkónak: Eredj!
Az ültetést rügyfakadás előtt kell elvégezni azért, hogy a faiskolai tanulók idejében gyökeret verjenek. A földnek morzsalékosnak kell lennie. Fontos és később megtérülő lesz, ha melegágyi földet vagy komposztot keverünk a kiásott földbe. Az alfa-omega most is, mint az őszi ültetésnél a hézagmentesítés. A gyökereket teljesen fedje el a beöntözött föld. Tehát fel az iszapolásra! Bő méteres földvályút kerekítsünk a törzs köré, melybe szárazfüvest vagy kaszálékot borítsunk. Ez megvédi a kiszáradástól a fácskát és idővel hasznosulva a tápanyag szépen bebomlik a talajba ezzel is táplálva a növénykét.

Egy igekötős dísznövény: a leander

Szép, illatos, kecses, dekoratív, hidegtűrő. Lehetne ez akár egy beparfümözött hegyi kecske is, de mi most a leanderre gondolunk. Arra a növényre, amely a leggyakrabban dézsákban kap helyet és mostanában húzzuk elő lépcsőházak, pincelejárók garázsok mélyéről, hogy kibimbózva még bokrosabban, illatfelhőbe burkoltan kertünk dísze legyen.
A középkor óta éke a magyar udvaroknak, először főúri és egyházi kerteknek.
A szép és sűrű leander titka a bátor metszés. A vágások helyén újabb elágazások keletkeznek és még bokrosabbá válnak. A hosszú téli szundítás alatt sokszor lesznek tetvesek, melyektől a szabadba kerüléskor kell rovarölőszerekkel megszabadítanunk őket.
Napsütéses, meleg helyre kell állítanunk, ahol igényli a rendszeres és bőséges öntözést. A kihelyezést követően érdemes földjét betrágyázni is.
Kell, mint sziklakert a háznak
- tartja egy másik, a korábbinál 2 nappal ősibb mondás.

Gazdagítja a kert látványát sokszínű és eltérő virágidejű növényeivel mindig üde színfoltja környezetünknek.
A sziklakert csak akkor lehet igazán olcsó, ha ajándékba kapjuk. Állandó törődést, gyomlálást, talajegyengetést, öntözést igényel. A kert központi, sok napfényt kapó részén alakítsuk ki, de ideális hely lehet például régi, elfedésre kívánt emésztők felett is, hiszen nem nagy gyökérzetű lakói lesznek.
Az alapját és szerkezetét meghatározó természetes kövek minél nagyobbak legyenek, hiszen így tudunk szinteket és változatos, szép terepviszonyokat kialakítani. Érdemes vázlatos terv alapján dolgoznunk. Fontos praktikus tanács, hogy a köveket be kell süllyesztenünk a földbe, hogy a locsolás ne mossa ki őket, valamint hogy esetlegesen tudjunk rajtuk közlekedni. Mivel itt kevés a föld, annak jó minőségű, tápanyagban gazdag talajnak kell lennie. Szárazságtűrő, változó méretű növényeket ültessünk, kisebb de azonos, monokultúrás telepeket kialakítva. Széles sziklanövény választék van manapság, de azért ''illik'' lennie: kövirózsának, kakukkfűnek és varjúhájnak is. Utóbbi időben a törpefenyők is egyre népszerűbbek.

Porkoláb Gábor


A rovat további cikkei

Kérdezzen akár több tucat épületgépész szakértőtől!
Ne legyen szauna a házból!
Egy kis épületfizika: Belsőleg
Tél, hideg, szigetelés...
Kreatív rekonstrukciók - Szakmai kirándulások Budapestre és Bécsbe
Creaton Bakony Futófesztivál az ÉMSZ Nívódíjas zirci Bagolyvár Fogadó környékén
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest