Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.14.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Könnyed Kerti Kalendárium Kéthetente 15-16. hét

Tippek, ötletek - 2005-04-18 14:38:46


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Asparagus officialis
Ha nincs esetleg kéznél a ''Kis latin kapd elő!'', úgy segítünk: a fordításban: a fenti név a spárgát jelöli.

A spárgát évezredek óta eszi az ember, ám ennek ellenére is megőrizte különlegességét. Olykor másfél méter magasra is meg tud nőni. Friss hajtásaiért termesztjük, melyeket sípoknak nevezünk. Ha ún. bakhát alatt gondozzuk, akkor a növények sípjai fehérek, a síkon termesztetteké zöld színűek. A beérett termést általában április - május körül szüretelik le.
Ezekkel a sípokkal találkozhatunk a zöldségárusok, illetve nagyáruházak pultjainál is. A síp legfinomabb része a fej. Igen ropogós és finom. Fontos tudni, ha ezt a sípot megfújják, akkor az csak hűl, de hangot nem ad ki. Diétás éteknek is kiváló (főleg ha keveset fogyasztunk belőle). Hasznos rostokban gazdag. Tartalmaz továbbá C és B vitaminokat, szénhidrátokat, aminosavakat, valamint ''g''- betűt.

A tavaszi vitaminbevitel egyik színes forrása lehet a spárga.
Fényigénye nagy. Eltérő hőmérsékleti igénye van, ahogy növekszik. A szárazságra nem érzékeny, de megköszöni a gondos öntözést, főleg a sípok növekedési stádiumában. Csak az agyagos talajjal nincs kibékülve. Általánosságban elmondható, hogy a Kárpát-medence viszonyai kedveznek a spárgatermesztésnek.
A spárganövény legjobban a humuszban gazdag és tápanyagokkal bőségesen ellátott homok, vagy homokos vályogtalajokat kedveli. A házi kertekben is érdemes egy-egy sor spárgát telepíteni, mivel termőre fordulásáig is szépen mutat. Az első sípokat a harmadik évben lehet betakarítani, addig bőséges trágyázással és gyomirtással, porhanyítással ildomos elősegíteni a fejlődését.
A magokat áprilisban vetjük, trágyával vagy komposzttal kibélelt földbe, majd amikor a magoncok a 40 cm-t elérik, nyár derekán ültetjük ki őket végleges helyükre.

A Paradicsomot finnül tomaatti-nak, magyarul Édenkertnek hívjuk

Április közepe van. Kezdődhet a paradicsom palánták kiültetése. Bár a durva beszédre nem érzékeny, de a fagyra igen. Ebből adódik, hogy csak a tavaszi fagyok után érdemes a palántákat (erkély, kiskert) kirakni. Minél hamarabb kihelyezzük, annál hamarabb érik be. Ha esetleg visszatér a fagy, akkor a föld felkupacolással, betakarással, műanyag-, vagy papírtakarással védhetőek.
Mire kell figyelni ültetéskor? (A szemüveges kisgyerekek előre kerüljenek, és a rosszak ne legyenek padtársak). A paradicsom esetében kerüljön trágya a gyökérzethez, valamint kellő mélyre ültessünk, mivel a szárukon még gyökeret eresztenek. Minél több a gyökér, annál erősebb lesz a növekedés, és annál több a termés!

Tavaszi ablakdíszek - alapok

Virágládába, ha lehet, akkor műanyagfalúba. Könnyűek, strapabíróak, az időjárással szemben is ellenállóak, nem rohadnak, vagy rozsdásodnak. Sokféle méretben kaphatóak. Egyik legfontosabb része az, ami hiányzik belőle, nevezetesen egy darabka rész az aljáról, amit lyuknak nevezünk. Ez fontos, hiszen ezen keresztül távozik el belőle a felesleges víz.
Mivel csak adott térfogatú föld fér bele, így ezt jó minőségűvel kell megtölteni. Számtalan, az adott növények igényeinek megfelelő talaj között lehet válogatni. Ezek jók, mert humusszal és tápanyagokkal dúsítottak. A beleültetendő palántákat ez idő tájt érdemes beszereznünk és kiültetnünk. A növényválasztásnál fontos szempont, hogy milyen égtájú az erkélyünk, mennyire napnak kitett, vagy árnyékolt.

Társkereső növényeknek

Kitört a tavasz. Mostanság az ültetések, kertkialakítások idején érdemes megszívelnünk a népi bölcsességek és kutatási megfigyelések néhány ötletét a növénytársításokról.

- A hagymafélék általában távol tartanak mindenféle kártevőt és gombát.
- A büdöske - erős illatával - távol tartja a kártevőket, valamint a fonalférgeket is.
- A zellert érdemes vegyíteni káposztafélék közé, mert a káposztalepke és a hernyók ellen is hatásos.
- A levendula ismert ''hangyaellenség''. Rózsák környékére kiemelten ajánlott.
- Az uborka örömmel veszi a bazsalikomot szomszédjának, mivel így biztonságban van a lisztharmattal szemben.
- A borsikafű a babok között népszerű, mert megvédi őket a levéltetvek ellen.
- A mustár és a körömvirág a fonálféreg ellen küzd hatásosan.
Vannak azonban olyan növények, amelyeket nem lehet egymás mellé ültetni, nem társíthatóak. Bár fentebb már ecseteltük a hagymafélék kártevők elleni hősies magatartását, nem szerencsés, ha babbal, burgonyával, vagy káposztával ültetjük őket össze.

Állati védelem

A vakond egy olyan állat, amely hasznos is, meg nem is. Elszaggathatja a növények gyökereit, feltúrja kertünket. Ha tudjuk, kapjuk el. Mivel védett, ezért jó messzire el kell szállítani és elengedni, hacsak nem dombosítani szeretnénk kertünket. Ha a nyakoncsípés túl bonyolult (kis járatméret, vakond-anatómiai ismerethiány, stb.) el kell riasztanunk. A megoldás: vegyünk egy üres borosüveget (nem számít, hogy fehér- vagy vörösboros volt) és ássuk le a járatába szájával felfelé úgy, hogy kb. 5-8 cm –re álljon ki a földből. Az üveg szájánál keletkező légmozgás olyan búgó hangot kelt, amitől a legbátrabb vakond is odébbáll.

Megélénkültek így tavasz közepe táján, a hangyák is: a levéltetvek irtásával lehet védekezni ellenük, mivel a hangyák - fene a gusztusukat - a levéltetvek mézes váladékára gyűlnek össze. Ha nincsenek levéltetveink, csak hangyáink, akkor porcukor és bórax egy-egy arányú keverékét szórjuk járataik mellé.Porkoláb Gábor


A rovat további cikkei

Kérdezzen akár több tucat épületgépész szakértőtől!
Ne legyen szauna a házból!
Egy kis épületfizika: Belsőleg
Tél, hideg, szigetelés...
Kreatív rekonstrukciók - Szakmai kirándulások Budapestre és Bécsbe
Creaton Bakony Futófesztivál az ÉMSZ Nívódíjas zirci Bagolyvár Fogadó környékén
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest