Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.14.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Könnyed Kerti Kalendárium Kéthetente 17-18. hét

Tippek, ötletek - 2005-05-02 12:29:52


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A gyerek mit egyen, a szülő mit tegyen?

Ha kert, ha tavasz közepe, ha gyerek, akkor óvintézkedés. Olykor előfordul, hogy a palánták palántát esznek. Jobb esetben ez valamely ártatlan kerti lakó, rosszabb esetben ártalmas. A hazai kertkultúrában jócskán vannak mérgező növények. Sokszor az egész növény problémás, olykor azonban csak a szár vagy a kéreg, esetleg a termés vagy a levél.
Ezek egy része szédülést, hasmenést, súlyosabb esetben hányást, kiütést, homályos látást vagy akár eszméletvesztést is okozhat. A gondok legegyszerűbb elkerülése, ha tiltólistára, vagy ha már van, akkor lapátra tesszük e példányokat.
De melyek ezek:

Minden, vagy majd minden része a fagyalnak, a gyöngyvirágnak, a leándernek, a lilaakácnak, az ecetfának, a puszpángnak, a tiszafának, a cserszömörcének és a pünkösdirózsának. A kecskerágónak, az aranyesőnek, a vadgesztenyének a termése lehet tuti recept a rosszulléthez.

A fenti lista korántsem, (de későntsem) a teljes fauna. Vásárláskor mindig meg kell kérdeznünk az eladót, és ha lehet szemrevételezni a gyerekét.
A növények gondozása során is adódhatnak kellemetlenségek, pl. allergia. Belégzésre, de akár tapintásra is kialakulhatnak ilyen tünetek.
Nyeléses eseteknél, valamint hányinger alkalmával érdemes hánytatni a gyereket. Csak vizet szabad itatni. Nem, nem azért mert a növények szakszerű öntözését kívánjuk a bélrendszerben folytatni, hanem mert ezen kívül minden más folyadék a káros anyag felszívódását segítheti.

Rózsa te tündér!

Ha a kert kellően nagy, építsünk kerti tavat, díszmedencét. Akárcsak minden kerti növényből, vízi növényekből is széles a választék. Bár egy rendezett vízfelület mindig szépen mutat, igazi szépsége a virágzás idején teljesedik ki. (E növények nemcsak vizesek, de virágoznak is!) Érdemes odafigyelni, hogy a vízfelület csak 1/3-át foglalják el a növények, különben zsúfoltnak hat a tavunk. Amennyiben a flóra jól érzi magát, amúgyis is ritkítani kell majd őket.
A tündérrózsa, melyre a fejezetcímben szócserével próbáltam utalni, univerzális, már ami a vízszintet jelenti, hisz a fél méterestől a másfél méteres vízig jól érzi magát. A partra a nedvesebb környezetet és a kissé hűvösebb és üdébb talajt preferáló növényeket ültessünk, ú.m. mocsári gólyahír, mocsári nefelejcs, valamint a sárkánygyökér. A part szegélyétől valamivel távolabb (de még a saját birtokon belül) van a páfrányok helye. (A part alatt viszont búzát érdemes ültetni, ott, ahol a néphit szerint 3 varjú kaszál...)

Ha a vízfelületünk kicsi, akkor csak a környékére ültessünk. Ez azért is jó, mert ekkora méretnél az árapály gyakorlatilag elhanyagolható.
Ha tavunkat tisztán szeretnénk tartani ne mossuk, hanem rézszulfátot ( mono-grammja: CuSO4) szórjunk bele, úgy egy-két csipetnyit. Évente 3-4-szer érdemes kitisztítani. Az elhasznált vizet locsoláshoz érdemes felhasználni.

Égi áldás

Vegyes haszonkertjeinkben főként szárazságok idején nagy kincs az esővíz. A természetes csapadék ásványianyag-tartalma magasabb, mint a csapvízé. Érdemes tehát gyűjteni. Készülhet pl. kútgyűrűkből, amelynek az alján fenékbeton van. Ezt is érdemes azonban ellátni szigeteléssel, mert különben kutacskánkban is állóvíz helyett (el)folyóvízzel találkozhatunk. De ha nincs kút, van kiút! Fémtartályok és a gyorsan elhasználódó, ámbátor dekoratívabb fahordók helyett a kevésbé szép, de tartós műanyaghordók a legpraktikusabbak. A tisztaság megőrzése érdekében 50 literenként 3-4 dkg rézszulfátot keverjünk a vízhez. Mikor kiapad a tartály vagy évente néhányszor sima csapvízzel és kefével ''á la -natur'' ki kell tisztítani. Egy átlagos ház tetejéről egy évben akár 400 liter/ m2 ''víztermést'' is tudunk abszolválni.

Az esővizet szinte minden növény legyen az fű, fa virág szereti. Sőt néhány növényt tilos is csapvízzel locsolni, mint például: a rododendronokat, (névelővel azáleákat) a begóniát, vagy az orchideát illetve a szobanövények nagy részét.

Egy gyönyörű hangszer: az orgona


Az orgona így május elejére majd megszólal gyönyörű virágba borulásával. Ez mindegyik színű változatára érvényes. Dél-Kelet Európából származik. (na nem mindegyik, csak az őstövek) A XVI. századtól fokozatosan népszerűvé váltak nálunk is. A mi éghajlati viszonyaink alatt (nedves kontinentális) az orgona és néhány más cserje is június végére befejezi a hajtások növesztését. Ezek után már nem a növekedésé a szerep, hanem a 2006-os rügyek kialakításáé. A levél- és virágkezdemények kifejlesztése ekkor zajlik. Ha a nyár közepén félbevágunk egy orgonarügyet, abban mindezt megtapasztalhatjuk.


Kedvenc földim: az eper

A szamóca, - merthogy róla van szó - gyümölcse csak akkor élvezhető, ha az tisztán marad meg a fejlődése során. Ezért érdemes a beérés előtt egy hónappal, azaz mostanság a töveket lenyírt fűvel, esetleg komposzttal, vagy fóliával betakarni. Mielőtt a természetes, vagy mesterséges lepel lehull, a gyomokat ki kell alóla irtani.


Ez történhet leszidással, de hatékonyabb, ha fizikai erőt alkalmazva egyszerűen kiszedjük. Bár már kora tavasszal megjelentek a műanyagos dél-európai szamócák a júniusi hazai eprek általában ízletesebbek. Mostanság a nagy esők után hamar elfelejtkezünk a locsolásukról. Pedig nem szabad. (Miről is?) Hát persze az öntözésükről! Talajfelszín közeli gyökerei könnyen kiszáradhatnak. Komposzttal javíthatunk nedvességükön, valamint a tápanyagbevitelen. A locsolásnál a növekedő terméseket ne érje víz, mert így könnyebben megtámadhatja (orvul) a legveszélyesebb eper-ellenség, a szürkepenész gombája.


Porkoláb Gábor


A rovat további cikkei

Kérdezzen akár több tucat épületgépész szakértőtől!
Ne legyen szauna a házból!
Egy kis épületfizika: Belsőleg
Tél, hideg, szigetelés...
Kreatív rekonstrukciók - Szakmai kirándulások Budapestre és Bécsbe
Creaton Bakony Futófesztivál az ÉMSZ Nívódíjas zirci Bagolyvár Fogadó környékén
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest