Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.04.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Negyven éves a Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai Kara

Bemutatjuk - 2005-09-13 14:46:15


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai Kara idén ünnepli alapításának negyvenedik évfordulóját. Az esemény tiszteletére 2005. szeptember 6-án és 7-én ünnepi megemlékezéseket rendeztek, melyen a főiskola jelenlegi és volt oktatói, dolgozói illetve egykori diákjai vettek részt.

A megjelenteket Dr. Nagy Géza, megbízott főigazgató köszöntötte.
Az ünnepi emlékülés az intézmény alapítójának, valamint a jelenlegi és volt vezetők visszaemlékezéseivel kezdődött, majd a volt hallgatók számoltak be szakmai életpályájukról.
Az 1965-ben létrehozott Felsőfokú Építőgépészeti Technikumban először építőgépész szakon folyt a képzés, majd 1966-tól indították el az építész szakot.

Az Elnöki Tanács 1972-es törvényerejű rendeletével a debreceni Felsőfokú Építőgépészeti Technikumot és a budapesti Felsőfokú Építőipari Technikumot egy közös műszaki főiskolává minősítette, így jött létre az Ybl Miklós Műszaki Főiskola.
A főiskola 1992. novemberétől az Ybl Miklós Műszaki Főiskola Debreceni Területi Egységeként a Debreceni Universitashoz csatlakozott, majd 1995-től a Kossuth Lajos Tudományegyetem Műszaki Főiskolai Karaként működött. 2000. január 1-től a Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai Karaként folytatja tevékenységét.
A sokáig kétszakos képzés mára már nyolc mérnökszakká (építészmérnöki, építőmérnöki, gépészmérnöki, műszaki informatikus, környezetmérnöki, településmérnöki, vegyészmérnöki, villamosmérnöki) illetve mérnöktanár és műszaki menedzser szakká bővült. A hallgatói létszám is jelentősen megnőtt, kezdetben 400-500 hallgató tanult a főiskolán, mára a számuk meghaladja a 2.500 főt. A kar élenjár a szakmérnökök képzésében, különösen népszerű az építésztervezői szakirányú továbbképzés.

A hallgatói létszámnövekedés mellett az elmúlt évben sajnos drasztikusan csökkent a főállású oktatók (78 fő) száma, ami komoly gondot jelent az oktatás optimális megszervezésében. Ezt a problémát óraadó kollégák alkalmazásával próbálják áthidalni.
A Karon OKJ-s tanfolyami képzések is folynak, melyeket elsősorban a régiós igényekhez igazodva indítanak.(Építési műszaki ellenőri, regisztrált gázszerelők továbbképzése stb.)
A főiskola tanműhelyei mellett korszerű oktató-és kutatólaboratóriumokkal rendelkezik, amelyek közül a legújabbat, a Festo Kft. által adományozott Mechatronikai Laboratóriumot éppen a negyvenedik évfordulós ünnepségen avatták fel és mutatták be az érdeklődők számára.


Kapcsolódó linkek:

Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai Kara
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest