Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2017.11.24.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók



  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ





Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum




Waldorf-iskola, Óbuda

Bemutatjuk - 2004-04-06 17:43:49


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A helyszín - mondjuk úgy - nem túlzottan inspiratív.
A külső Bécsi út, a temetőn túl, szemben az elhagyott szovjet laktanya, mögötte a vasút.
Itt található az Óbudai Waldorf Iskola, melynek 12+1 évfolyamán 353 diák tanul.


A területet, rajta a több ütemben épült intézményt 1992-ben kapta meg az iskolát működtető alapítvány. A helyzet egyértelmű volt: az iskola működtetéséhez bővítésre van szükség: hiányoztak az oktatás alapvető helyiségei (euritmia-, műhelytermek, tantermek), nem volt aula, sem előadóterem a közösségformálásban, oktatásban fontos színielőadásokhoz. Közel tíz év telt el, míg megerősödve, gyarapodva az elgondolások megvalósulhattak. A tervezésre Csernyus Lőrinc építészt kérték fel, aki több szálon is kötődik Waldorfhoz: elsősorban mindhárom gyermeke itt tanul, és organikus építészeti felfogása rokon az intézmény pedagógiai elveit megfogalmazó Rudolf Steiner gondolataival.
Az első Waldorf-iskolát a Waldorf Astoria dohánygyár alapította a munkások gyermekei számára a századelőn, ennek pedagógiai programját alakította ki az antropozófiai mozgalmat inspiráló Steiner. (Sajátos egybeesés: az 1934-ben épült iskolát a közeli téglagyárban dolgozók gyermekeinek építették.)
A tervezés a kezdetektől fogva a legtágabb körben folytatott egyeztetések, tervismertetések között folyt, gondosan előkészített demonstrációs anyaggal.
Ezek az események nem pusztán illő vagy kötelező gesztusok voltak, hanem indítói egy olyan közös alkotás létrehozásának, melyben különböző szinteken mindenkinek megvan a maga helye és lehetősége. A J. Beuys által gyakorolt közösségalkotó művészet a Waldorf-iskolákban létező gyakorlat: a tantermek festését, dekorálását a szülők, tanárok együtt csinálják, az épületbelső ebben a tekintetben lehetőséget kínáló, inspiráló nyersanyag.
A terv nagyszabású, megépülés után 4500 négyzetméteres épületben aula, étterem, műhelytermek, tantermek helyezkednek el, az északi szárnyban pedig színházteremmé alakítható tornaterem kap helyet. Az ütemezett megvalósítás a lehetőségekre szabva készült, a 2003-ban felépült épületrész csak az első felvonás, ahol az építész megadta az alkotás egészére jellemző alaphangot. A hengeres, kupolás fedésű épületrész alagsorában a műhelytermek és raktárak kaptak helyet. A földszinten az étkező, a tetőtérben az euritmiaterem található. A centrális jellegű, de helyiségekre osztott épületrész igazából a tetőtéri szinten tárja fel látványos tulajdonságait, itt érthető meg az a csavar, amelyet az építész a szerkesztésbe tett.

Csernyus tudniillik a régi épület derékszögű tengelye mentén félbevágja a hengeres szárnyat, mely két részre osztja a kupolát, így felső bevilágítást is biztosít a tetőtéri teremnek. A szerkesztés indulópontja az orsóteres lépcső, mely látványosan köti össze a szinteket. A külsőben erősödik fel a programalkotó megjelenés: az épület több építészeti réteget jelentő homlokzatot kap. A vasbeton antropomorf - egyben növényi jellegű - pillérek a homlokzati sík előtt szabadon állnak, ezzel bizonyos légiességet kölcsönöznek az épületnek. A vállakról induló íves támrendszer sajátos lenyomatként tartja a tetőt, melynek hatását este a jól elhelyezett világítótestek fényében lehet igazán érzékelni: mintha őrzők állnának körbe egy belső fényt. A külső réteg mögött jelenik meg a tektonikus képzésű kő-fa-üveg homlokzat, mely jó arányú párját (hátterét) biztosítja a pilléres rétegnek.
Az első felvonás lement, a függöny leereszkedett, a közönség elégedett. Megvan az alaphang, most már nem kell magyarázni, milyen lesz az aula, elég hangulatos lesz-e a tornaterem színháznak.
Végül egy személyes megjegyzés. A tervezés a szemem előtt folyt, konkrétan a szomszéd asztalnál. A számítógéppel megrajzolt lapokat megnézve nem értettem az épület szerkesztését, formavilágát öntörvényűnek ítéltem. A legnehezebb dolog az építész számára, hogy a megszülető gondolatot reális, lelkes tárgyként szemlélje - igaz, ez elsősorban mint tervezőre, de mint kritikusra nézve is. Meg kell vallanom, nem láttam a homlokzat többrétegű jelentését, s nem számoltam az építés dramaturgiáját meghatározó gesztussal. Nagy örömömre szolgál - úgy is, mint waldorfos szülőnek -, hogy tévedtem...

Turi Attila


A tetőidomot két negyedgömbbel lehet legjobban leírni, amelyek egy középfőfalra támaszkodnak. A vörösréz lemezfedés dinnyehéjszerűen feszül a deszkázatra.
Az állókorcok nem párhuzamosak, hanem kónuszosan rövidülnek. A rövidülés miatt - hogy a korcok ne fogyjanak el - három darab hosszanti toldást iktattunk be. Ily módon a korcok rajza játékosabbá válik, amellett, hogy a technológia is ezt igényli. A vörösréz lemezfedés anyaga 0,6 mm vastagságú, félkemény, 670 mm-es szalag. Az előkorcolás műhelyben készült, szalagból. A tetőszerkezet átszellőztetése az íves szarufák közötti 5 cm-es légrésben játszódik le. A deszkázat 0,5-1,5 cm-es hézaggal lett rakva, hogy a rézlemez belső felülete szellőzhessen. A tetőszerkezet beszellőzése az esőcsatorna mögött rejtve lett kialakítva, rovarhálóval lezárva. Az ív fölső része majdnem vízszintes, ezért a kiszellőzés a főfalon a szarufák között kéményszerűen van kialakítva. A fal tetején a két vízorros falfedés nagyobb szoknyát kapott, és e mögött van a kiszellőzés megoldva. Az esőcsatorna 1,80 m-re van a homlokzati faltól, ezért a Navra Kft. Egyedi hattyúnyakakat készített a régi kézműves technológia felelevenítésével.

Csernyus Lőrinc

Építész: Csernyus Lőrinc
(Triskell Kft.)

Beruházó: Óbudai Waldorf Alapítvány

Generálkivitelező: Festép Kft.

Rézmunkák kivitelezője: Navra Kft.

Forrás: Magyar Rézpiaci Központ

Bővebb információ: www.copperconcept.org


Kapcsolódó linkek:

www.copperconcept.org
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletek



Hirdetés










archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2017. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest