Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.14.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Átadták az idei Ybl Miklós díjakat

Bemutatjuk - 2006-03-17 15:58:09


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


2006. március 17.-én a Parlament delegációs termében ünnepélyes keretek között átadták Magyarország legmagasabb építészeti elismerését: az Ybl Miklós díjat. A több mint fél évszázadra visszatekintő kitüntetést idén Déry Attila, Földes László, Kiss Gyula, Pelényi Margit és Vikár András vehették át.

Az 1953-óta minden évben átadott elismerés díjazottai olyan építészek, akik a hazai környezet építése, alakítása és megőrzése érdekében kimagasló elméleti illetve gyakorlati alkotó tevékenységet fejtenek ki.

2006-ban a díjat - amit életútja során csupán két alkalommal kaphat meg egy építész - az Ybl Miklós-Díj Előkészítő Bizottság javaslata, majd az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnökének előterjesztése alapján dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárcanélküli miniszter adományozta.


A döntések indoklása szerint Déry Attila széleskörű építészet-történeti és elméleti munkássága hézagpótló, publicisztikai tevékenysége független és elmélyült történelmi, valamint szellemtörténeti műveltségen alapul.


Földes László sikeresen alkalmazza a világ, illetve Európa építészeti eredményeit a sajátos magyarországi viszonyokra, illetve képes a funkció, a szerkezet és a forma egységét épületeiben az adott környezetbe illő módon megvalósítani. Az építész - aki a magyar találmányként világszerte elismert fényáteresztő betont elsőként építtette be lakóházba - legutóbb a budapesti Toldy Gimnázium tornatermi épületével aratott figyelemreméltó sikert.


Kiss Gyula tervezői munkásságára a töretlen kísérletező kedv és a minőség iránti erős elkötelezettség jellemző, és elismerés illeti a szakembert azért is, hogy az aktív alkotás mellett hivatásként folytatja az építészeti oktatási tevékenységet.


Pelényi Margit a dél-dunántúl egyik mértékadó építésze, munkáiban az elhivatott építészeti tevékenység minden esetben szociális érzékenységgel párosul, épületei karakteresek, korszerűek, értékállóak és finoman illeszkednek környezetükbe.


Vikár András munkássága nagyban hozzájárult a főváros mai arculatának alakulásához, a szakember egy ellentmondásos beruházási időszakban is képes volt új beépítési modelleket, struktúrákat kidolgozni, és azokat sikeresen alkalmazni.


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest