Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.24.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
2005 legszebb homlokzatainak alkotói IV.

Bemutatjuk - 2006-07-06 12:42:43


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az ''Év homlokzata 2005'' pályázatot kiíró Baumit Kft. idén harmadik alkalommal értékelte és jutalmazta az építészeti, gazdaságossági és műszaki szempontok alapján az újonnan épült és felújított homlokzati megoldásokat. 2005-ben a Magyar Építéstechnika különdíját felújítás kategóriában az Átrimex Kft. nyerte el.

''Építész üzemmérnök vagyok. 33 éve kezdtem, 11 évig tervezőként dolgoztam, és 22 éve vagyok kivitelező. Kezdettől érdekelt az épületfelújítás-karbantartás, ezen belül is a szigetelés, utólagos falszigetelés, falszárítás. Képzett munkatársaimmal fokozatosan ismertük meg az ehhez szükséges anyagokat és ezek helyes alkalmazását.
Így jutottunk el 10 éve az első műemlék épület felújításához, a most különdíjat nyert mezőberényi, II. kerületi (tót) evangélikus templomhoz.''
- avat be minket Ábelovszky László, amikor pályafutásáról kérdeztük.
A háromnemzetiségű Mezőberény szlovák ősei 1723-ban telepedtek meg, és jelenlegi templomukat 1792-97 között építtették Früntz Pümberger nagyváradi kőművesmesterrel. A barokk stílusú templom hossza 31,5 m, szélessége 18 m, a hajó gerincmagassága 21 m, a torony 51 m magas.
Az évek során két meghatározó károsodás érte az evangélikus templomot Mezőberényben. Egyik az ablakfülkék íves záradékain és a templomteret lefedő boltozatok hevederívein keletkezett repedések voltak. Ezeket a padlástérben épített vasbeton szerkezetekkel erősítették meg.
A másik, nagyobb feladat, a felvizesedés és kifagyás miatt károsodott falszerkezetek megmentése volt. A kb. 4 m magasan átnedvesedett 1,45 m, a pilléreknél 2,8 m vastag falak utólagos szigetelésére akkor még nem volt lehetőség, így a falszárító vakolat alkalmazása mellett döntöttek. A falvizsgálati eredmények magas só- és nedvességtartalmat mutattak, ezért a WTA szerinti felújító vakolat került a fal mindkét oldalára, helyenként 6-8 cm vastagon.

''A Baumit anyagait több másik termék kipróbálása után választottuk. Jó minősége, az adott feladatra speciálisan alkalmazható, folyamatosan fejlesztett széles választéka és felhasználóbarát tulajdonságai, a kellő szakértelemmel párosítva, garanciát jelentenek a minőségi munkára.'' - meséli Ábelovszky László.

''A feladat oly megtisztelő volt, annyi újat és megoldandót kívánt, munkatársaim is oly szeretettel és alázattal végezték munkájukat, hogy úgy ítéltem meg, a munkánk érdemes a megmérettetésre.''

A Magyar Építéstechnika értékelése szerint a kétszáz éve épült barokk, mezőberényi szlovák evangélikus templom felújítására a harmónia a jellemző. Ahhoz, hogy a templom egyszerűségében is míves homlokzata hangsúlyt kapjon, nem volt szükség különböző színek használatára. A fehér színű homlokzaton az épület minden redője hangsúlyossá vált: a finoman vakolt részek, az ablakfülkék íves falfelületei vagy a durva vakolat egyaránt hangsúlyossá tették és hagyták érvényesülni a barokk motívumokat.


Gratulálunk sikeres pályázatához!


Épület megnevezése: Evangélikus templom (Tót)

Épület címe: 5650 Mezőberény, Luther tér 2.

Kivitelezés befejezésének időpontja: 2004.

Nevezési kategória: Felújítás: műemlék épület

Pályázó: Ábelovszky László / Átrimex Kft.

Építész: Paksi Csaba

Kivitelező: Átrimex Kft.

Felhasznált Baumit termékek/anyagok vagy rendszerek: Sanova Előfröcskölő, Puffer, W, Egyrétegű Trassz, Durva, Uni Vakolat


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest