Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.24.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
557 elképzelés a természetes fény építészeti szerepéről

Bemutatjuk - 2006-07-17 14:44:24


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Több kontinensről összesen 557 pályamű érkezett az építészhallgatók számára meghirdetett Nemzetközi VELUX-díj 2006 (International VELUX Award 2006) kiírására. Az elismert építészekből álló zsűri a közelmúltban bírálta el a pályázatokat Madridban, és választotta ki a győzteseket.

Az előzetes februári regisztráció után, minden negyedik építészhallgató kidolgozta elképzeléseit a pályázat témaköréről a „Jövő fényforrásáról”, mely igen magas részvételi arány. A pályaműveket egy madridi ipari csarnokban állították ki, melyeket a hattagú zsűri két napon keresztül tanulmányozott. A bírálatot egyéni vélemények és csoportos megbeszélések alapján végezték, egyre szűkítve a versenyben maradottak körét, míg végül kiválasztották a győzteseket.

''Számomra döbbenetes élmény volt sok-sok, a világ különböző tájairól származó gondolatot egy terembe sűrítve látni, ahol minden pályázó másképp közelített a témához, különböző megoldásokat találva. A hallgatók mindig több ötlettel állnak elő, mint azt a tanár képzeli. Az ilyen jellegű pályázatoknak éppen a képzeletnek nyújtott szabadság a valódi értékük'' - nyilatkozta Omar Rabie zsűritag.

A díjazottak száma és a nevek október 23-án kerülnek kihirdetésre - diáktársak, tanárok és a nemzetközi sajtó képviselőinek jelenlétében - a bilbaoi Guggenheim Múzeumban. A pályázók között magyar hallgatók is vannak, de arra, hogy hányan pályáztak, és milyen eredménnyel, csak a díjátadón derül fény.
Az ünnepség egy kétnapos rendezvénysorozat része, melynek másik fő attrakciója a VELUX 5 Oceans egyéni földkerülő vitorlásversenyen rajtja a bilbaoi kikötőből.

A pályázat zsűrijének tagjai voltak (a fotón szereplő sorrendben):

- Kengo Kuma japán építész, a Kengo Kuma & Associates alapítója. 2001 óta a Keio Egyetem Műszaki Tudományok Karának docense. Több könyv és monográfia szerzője a japán építészet témakörében, sok japán és nemzetközi díjat elnyert épület tervezője.
- Per Olaf Fjeld, az osloi Építészeti és Dizájn Iskola tanára. Számos építészeti témájú könyv és cikk szerzője. 2004 óta az Európai Építészeti Oktatási Szövetség (EAAE) elnökhelyettese.
- Róisín Heneghan ír építésznő, a dublini heneghan.peng iroda egyik alapítója. 2003-ban Shih-Fu Penggel megnyerte a gizai Nagy Egyiptomi Múzeumra kiírt nyílt nemzetközi tervpályázatot.
- Omar Rabie a Massachusetts-i Műszaki Tudományok Intézetében, az Építészeti Mesteriskola hallgatója. Kairóban több épület tervezésében is részt vett, illetve számos nemzetközi pályázatot zsűrizett.
- Douglas Steidl 2004 óta az Amerikai Építészek Intézetének elnöke, ahol 74000 építészt képvisel. Az 1983 óta működő Braun & Steidl amerikai építészvállalat alapítója, amely igen ismert az USA-ban.
- Massimo Buccilli, a VELUX Olaszország ügyvezető igazgatója.


Háttérinformáció a díjról

A Nemzetközi VELUX-díj minden második évben kerül kiírásra, mely szerves része a VELUX azon törekvésének, hogy szoros szakmai kapcsolatot alakítson ki az építészeti szakemberekkel.

A ''Jövő fényforrása'' témakiírás célja az, hogy kiemelje a természetes fény mint építőanyag szerepét, és kiterjessze a használatát az építészetben. A tágabb témamegjelölés arra ösztönzi a diákokat, hogy bátran nyúljanak a fényhez - ne csak úgy mint egy dizájn elemhez vagy külső tényezőhöz, hanem mint központi építészeti alkotórészhez.

A pályázat összdíja 30 000 euró, melynek keretén belül a zsűri szabadon dönt a díjak számáról és összegéről. A zsűri egyaránt értékeli a hallgatókat és tanáraikat is.


A www.velux.com/A honlapon bővebb információ található a díjról, a zsűri tagjairól, valamint megtekinthetők a 2004-es nyertes pályaművekről készült anyagok is.


További információ:
VELUX Magyarország Kft.
1031 Budapest, Zsófia u. 1-3.
Tel.: (1)436-0530, Fax: (1)436-0535
E-mail: velux-h@velux.com


Kapcsolódó linkek:

VELUX Magyarország Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest