Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.24.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
2005. legszebb homlokzatainak alkotói VI.

Bemutatjuk - 2006-07-18 15:17:19


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az ''Év homlokzata 2005'' pályázatot kiíró Baumit Kft. idén harmadik alkalommal értékelte és jutalmazta az építészeti, gazdaságossági és műszaki szempontok alapján az újonnan épült és felújított homlokzati megoldásokat. 2005-ben Shmilliár Dórát és Shmilliár Tamást a Felújítás kategóriában III. díjjal jutalmazta a zsűri.

''Már 35 éve dolgozom az építőiparban. Kipróbáltam a tervezéstől a kivitelezésig szinte valamennyi ágát. Végeztem beruházási feladatokat is.'' - kezdi bemutatkozását Shmilliár Tamás.
''Kezdetben egy tervező vállalatnál szerkesztő tervezői feladataim voltak, ahol a nagy ''öregektől'' elleshettem a különböző fortélyokat, mindazon trükköket, amelyeket a főiskolai oktatásban nem kaptunk meg. Ekkor kisebb önálló munkáim mellett részt vehettem a soproni Fedett uszoda, a GySEV vasútállomás tervezési feladataiban, majd egy váltás után az építések szervezésébe, bonyolításába léptem át. Itt tevékeny részese lehettem több jelentős épület megvalósításának, amely összetett feladatot jelentett a tervezésen kívül. Részt vettem a soproni kenyérgyár, a soproni kórház II-III ütemének építésében, a háromezer lakosú új városrész kialakításában. Mindezen tapasztalatokon keresztül érkeztem az '90-es évekhez, amikor is önálló vállalkozásba fogtam, és kezdetben kivitelezési cégként, majd építész-statikus tervezőként tevékenykedtem. Mellette közel 8 éven keresztül építési hatósági munkát is elláttam.'' - mesél szakmai múltjáról Shmilliár Tamás.
''Tervezési munkáim közül szívesen emlékszem a nagycenki egészségházra, a pápai szökőkútra, a brennbergbányai síházra valamint a közel 300 kisebb-nagyobb lakóházra, üzletre, üzemépületre, melyeket ez alatt a 35 év alatt megteremthettem. Az utóbbi években Dóra lányommal, aki okleveles építész, közösen tevékenykedem.''

A répcevisi római katolikus templom felújítása több évre szóló feladatot jelentett. A község közepén magasodó domb tetején álló épület többszöri átépítésen ment keresztül. A legutóbbi átépítés során az 1960-as évek elején az ismert építőanyag-hiány közepette a tetőzet került teljes felújításra. A tető a kornak megfelelően faragott, éretlen fenyőből készült, szerencsére megtartották a korábbi évekből származó vastag kötőgerendákat is. Ennek köszönhetően az épület nagyobb károsodás nélkül átvészelte ezt, de visszavonhatatlanul a felújítás elodázhatatlansága felé haladt az idő.
Az egyházközség megbízása alapján végezte a felújítási munkákat Shmilliár Tamás és lánya, Shmilliár Dóra. Először csak a homlokzatra, majd a tárgyalások és az ajánlati fordulók alapján végül a teljes külső felújításra kaptak megbízást. Így a tetőszerkezet teljes cseréje mellett a tetőhéjalást is le kellett cserélni.
Annak ellenére, hogy az épület a község legmagasabb pontján terül el, nagy volt a körítőfalban a felvizesedés. Ezért az épület köré szivárgó is készült. A nyertes kivitelező cég nagy hozzáértése és a szakmai kihívás megoldási kényszere vezetett el a kiváló eredményig. A templomépület visszakapta eredeti szépségét, frissességét és tiszteletteli külső megjelenését.

Nehézséget okozott, hogy a felújítás során meg kellett oldani a falak vizesedésének megállítását, fokozott kiszáradását, a tetőszerkezet oly módon történő cseréjét, hogy az épület belső gazdag freskódíszítése ne szenvedjen visszavonhatatlan kárt, illetve az épület megsüllyedéséből eredő szerkezeti károsodást. Ügyelni kellett arra is, hogy a két különböző korban (1330-as és 1800-as években) épült templom külső, a hely szellemének megfelelő magasztos hangulatát sikerüljön visszaadni. Az épületet szorosan körbeölelő kálváriának a felújítása - pénz hiányában - eredetileg nem került betervezésre, de a kivitelező végső árajánlatába végül sikerült belefoglalni. Külön kihívást jelentett, hogy a tető cseréje során kiderült: nincs koszorú (ami akkoriban nem is volt szokásos), de még falkötő vasak is csak elvétve vannak, ezért az acélszerkezetű tetőgyámolítást a helyszíni méretek felvétele alapján tudta a kivitelező legyártani és - hogy a helyszínen ne legyen hegesztés a fokozott tűzveszély miatt - mindenütt csavaros kötésre kellett áttervezni. Mindezt szakaszos visszabontással, az épület funkciójának fenntartása mellett kellett elvégezni.

''Még kivitelező vállalkozó időszakomban kedveltem meg a zárt körülmények között készült különböző zsákos anyagokat. Nagyon nem szerettem a helyszínen kevert, az adott ''gépkezelő'' általi receptek alapján készített bizonytalan végeredményt biztosító építőanyagokat.'' - vázolja Shmilliár Tamás, hogy miért választotta a Baumit termékeit.
''A változatos elvárásoknak mind inkább megfelel a Baumit alapanyagok termékválasztéka. Köztük megtaláltam az alapoktól a végső megjelenést biztosító színezésig mindent. A korábbi évben benyújtott és akkor is nyertes pályázatom hatására beadtam a répcevisi templom felújítási dokumentációját - és persze ismét a Baumit anyagait használtuk. Nagyon jó a fejlesztő csapatuk, a labor hátterük. A területi képviseleti rendszerük vállalkozásbarát, rugalmas, munkatársaik mindig segítőkészek.
Ma már ott tartunk a lányommal, hogy mindenhova a Baumit termékcsaládot ajánljuk megbízóinknak. Szerencsére rendelkezünk megfelelő referencia épülettel a nyerteseken kívül is, így nyugodt lelkiismerettel tudunk vele tervezni.''


Gratulálunk sikeres pályázatához!


Épület megnevezése: Répcevis, Római Katolikus Templom

Épület címe: 9475 Répcevis, Fő u. 85.

Kivitelezés befejezésének időpontja: 2005. augusztus 5.

Nevezési kategória: Felújítás

Pályázó: Shmilliár Dóra és Shmilliár Tamás

Építész: Shmilliár Dóra

Kivitelezõ: Bauwerk-N Kft.

Felhasznált Baumit termékek/anyagok vagy rendszerek: Baumit Sanova Felújító Rendszer


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest