Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
A Raiffeisen-torony bemutatkozik

Bemutatjuk - 2006-10-25 14:29:26


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A Raiffeisen Ingatlan fénytornyot épít, hogy párbeszédet kezdjen a budapestiekkel a magasházakról. Az Építészet Hónapja fesztivál talán leglátványosabb eseményeként kortárs fényművészeti installációval mutatkozik be a Raiffeisen-torony. A várhatóan 2009-re elkészülő épületegyüttes irodaterületének felét már bérbe adták, itt lesz a Raiffeisen Bank új székháza. A Váci út és a Róbert Károly körút sarkára álmodott felhőkarcoló tetején a kilátót a nagyközönség is látogathatja majd, de a panoráma már október 30-án este megtekinthető.

A Raiffeisen Bank az elmúlt évek dinamikus fejlődésének, piaci terjeszkedésének következtében kinőtte jelenlegi központját. A Bank az elmúlt három évben 75 új fiókot nyitott, és ez a központi funkciók iránti növekvő igényben is megmutatkozik. A hatékony működés érdekében, valamint szervezetfejlesztési szempontokat figyelembe véve a Bank vezetése úgy döntött, hogy a jelenleg négy budapesti helyszínen működő központi területeket új, közös székházba költözteti. A 2009-re várhatóan 3700 főt foglalkoztató pénzintézet központjában a tervek szerint 1500 fő dolgozik majd. Dr. Felcsuti Péter a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója elmondta: fontosnak tartják, hogy olyan épület szülessen, melyet a budapestiek szeretnek és az építész szakma is elfogad, ezért a Bank támogatja a Raiffeisen Ingatlan által kezdeményezett párbeszédet. A Raiffeisen Csoport az ingatlanpiacon is jelentős szereplő Magyarországon. A Raiffeisen Ingatlan Zrt. és a Raiffeisen Alapkezelő Zrt. együtt mintegy 180 milliárd forint értékű ingatlant menedzsel, a Raiffeisen Ingatlan Alap 25%-os piaci részesedést tudhat magáénak.

A Raiffeisen Ingatlan eddigi legnagyobb projektjét a XIII. kerületben, a Váci út és a Róbert Károly körút sarkán jelenleg üresen álló területen valósítja meg. A lakóházból, irodaházakból, kereskedelmi- és szolgáltató üzletekből, továbbá parkolóházból álló, mintegy 70.000 m² hasznos alapterületű épületegyüttes várhatóan 2009-re készül el. A két irodaépület közül az alacsonyabb több bérlő számára kínál majd helyet. A másik - az átalakulóban lévő szabályozástól függően akár 110 m magas, 30-35 emeletes - torony egyetlen bérlőé, a Raiffeisen Banké lesz. A kereskedelmi és szolgáltató üzleteket magába foglaló passzázson kívül a toronyépület tetején egy kilátó is nyitva áll majd a nagyközönség előtt. A Citadellával azonos magasságból kivételes panoráma tárul a látogatók elé, ami idegenforgalmi szempontból is érdeklődésre tarthat számot. A projekt megvalósulásával új városrészközpont jön létre, és ez húzóerőt jelenthet a környék további fejlődésére.

A tervek még formálódnak, de az építtető elérkezettnek látta az időt, hogy a nyilvánosság elé lépjen. ''Egy magas ház a város távoli pontjairól is látható, befolyásolja a városképet, ezért nemcsak a szomszédoknak illendő bemutatni az elképzeléseket'' - mondta Molnár Ferenc, a Raiffeisen Ingatlan üzletág-igazgatója. ''Mivel idén az Építészet Hónapja fesztivál a magas épületeket állítja a középpontba, kézenfekvő volt az időpont kiválasztása. Úgy döntöttünk, hogy a nemzetközi sztárépítészek részvételével zajló konferencia előestéjén látványos esemény keretében bemutatjuk a Raiffeisen-tornyot a budapestieknek. A majdani épületegyüttes helyén egy estére fénytornyot építünk, és a különleges daruval magasba emelt kamera segítségével az érdeklődők elé tárjuk, hogy mit láthatnak majd a kilátóból.''

Kozma Péter képzőművész fényművészeti installációja nemcsak azt az üzenetet hordozza, hogy a Raiffeisen elkötelezett a kortárs művészet iránt, hanem egyúttal a minőségi építészet értékteremtő képességét is hangsúlyozza. Az ingatlanfejlesztő célja az is, hogy a budapesti magas épületekről induló diskurzusba minél többen bekapcsolódjanak.

Az Építészet Hónapja fesztivál 2006-os eseménysorozatának központi témája a felhőkarcolók ügye. Egyebek mellett a témával foglalkozó filmválogatás és talkshow, valamint ''Jönnek a felhőkarcolók?!'' címmel nemzetközi építészeti konferencia is szerepel a programban. ''A magyar társadalom érezhetően lépést vált, a rendszerváltás óta eltelt másfél évtizedes menetelés ritmusa fölgyorsulóban van'' - mondta Bojár Iván András az Építészet Hónapja fesztiváligazgatója. ''Az építészet képe a társadalom képe, és ebből a szempontból is fontos és aktuális kérdés, hogy engedjük-e, és ha igen, hová engedjük építeni az eddig tiltott magasházakat.” A történelmi városrészek érintetlenül hagyásával, a külső körúton kívül, a metró vonalak mentén indokoltak lehetnek a sokemeletes épületek. Bojár szerint az építészeti, urbanisztikai szempontokon túl azt is érdemes figyelembe venni, hogy az emberek többsége ösztönösen vonzódik a felhőkarcolókhoz. Nem véletlen, hogy London legnépszerűbb új épülete az Uborka névre hallgató, futurisztikus külsejű, 41 emeletes toronyház. Magyarországon a kategóriával szemben tapasztalható szkepszis a rendszerváltás előtt épült magasházak kétes esztétikai minőségével magyarázható.

A Raiffeisen-tornyot bemutató esemény október 30-án, kedden 14 órakor kezdődik a XIII. Váci út, Róbert Károly körút és Teve utca által határolt területen, ahol jelenleg parkoló működik. Ekkor a speciális, 400 tonnás, 110 m-es horogmagasságú daru megkezdi a hatalmas LED háromszög magasba emelését. A 10x8x6m méretű, háromoldalú tartószerkezeten két sorban, összesen 32 m²-en a föld felé döntött LED csíkokat helyeztek el. A 100 m-es magasság elérése után a tartókeretre rögzített, vezérelhető kamera rögzíti a panorámát, amelyet szürkülettől egy 4x3m-es kivetítőn nézhetnek meg az érdeklődők. Sötétedéskor, 18 óra tájban felgyullad a három, egyenként 3 KW-os xenon oszlop fény, amely a majdani torony éleit jelképezi, és ezzel megkezdődik Kozma Péter képzőművész produkciója. Kozma fényszobrászati eszközökkel konstruált tornyát a környező épületek homlokzatára és a parkoló talajára vetített látomások foglalata teszi teljessé. Este 10 órakor a reflektorok kihunynak és a show véget ér.


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest