Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
20 építészhallgató nyert Nemzetközi VELUX-díjat

Bemutatjuk - 2006-10-26 09:58:26


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Október 23-án hirdették ki a bilbaoi Guggenheim Múzeumban az építészhallgatók számára alapított, 30 000 euró összdíjazású Nemzetközi VELUX-díj 2006-os pályázatának nyerteseit. A beérkezett 557 pályaműből a zsűri 20-at részesített elismerésben.

A kétévente kiírásra kerülő Nemzetközi VELUX-díj második, a ''Jövő fényforrása'' címet viselő pályázati felhívására 53 ország 225 felsőoktatási intézményéből 557 pályaművet küldtek be a hallgatók. A nemzetközi zsűri 3 helyezettet és 17 oklevélre érdemes anyagot díjazott.

''Az építészeti egyszerűség, mellyel térbeli komplexitást ért el, valamint a fény képességeibe vetett hite igazán dicséretes. Ehhez erős jellem, tehetség és következetesség kellett. Az elképzelését kitűnően prezentálta, melyről sugárzik a térérzékenység és az építészeti érettség.''
Így jellemezte a zsűri a 27 éves, dán Louise Groenlund I. helyezett munkáját, mely a ''Fotográfiai Múzeum'' címet viseli. Louise a Koppenhágai Építészeti Iskolában végzett idén januárban, a pályázatra beküldött munkája a diplomaterve volt.

''A pályázat témamegjelölése teljesen egybevág a fény és a látás jelenségének témakörében végzett kutatásaimmal. Fotográfiai múzeumot tervezni azt jelenti, hogy megteremtem a látáshoz szükséges optimális feltételeket. Szeretném, ha a látogatók nem csak magukat a fotókat látnák, hanem pontosan érzékelnék azt is, hogy mit és milyen körülmények között látnak - magyarázza Louise.

A II. díjat a 26 éves madridi Gonzalo Pardo Diaz kapta, aki már több spanyol és nemzetközi építészeti díjat is nyert. Az ''Olvasótér'' címet viselő terve egy háromdimenziós hálózatot ábrázol, amely egy erdő hangulatát idézi. Diaz egy spirális szerkezetre fűzve alakította ki azokat a térrészeket és látványi elemeket, amelyek segítenek az elmélyült olvasásban.

A III. helyezést a 25 éves, görög származású Anastasia Karandinou-nak ítélték oda, aki jelenleg Skóciában tanul, így az Egyesült Királyságot képviselte a ''Láthatatlan, könnyű hidak'' című munkájával. Anastasia kombinálta a fény tulajdonságairól szerzett elméleti tudását a Sanghajban végzett kutatásának eredményeivel.

A zsűri a három fődíjon kívül 17 oklevelet osztott ki 9 ország hallgatói között.

Magyarországról 4 felsőoktatási intézmény 19 hallgatója 9 pályaművet küldött be, de sajnos egyik sem szerepelt a díjazottak között. A 2004-es pályázaton Bujdosó Ildikó és Bujdosó Attila munkája a 8 oklevelet nyert pályamű között volt.

A pályázat zsűrijének tagjai voltak:

- Kengo Kuma japán építész, a Kengo Kuma & Associates alapítója. 2001 óta a Keio Egyetem Műszaki Tudományok Karának docense. Több könyv és monográfia szerzője a japán építészet témakörében, sok japán és nemzetközi díjat elnyert épület tervezője.
- Per Olaf Fjeld, az osloi Építészeti és Dizájn Iskola tanára. Számos építészeti témájú könyv és cikk szerzője. 2004 óta az Európai Építészeti Oktatási Szövetség (EAAE) elnökhelyettese.
- Róisín Heneghan ír építésznő, a dublini heneghan.peng iroda egyik alapítója. 2003-ban Shih-Fu Penggel megnyerte a gizai Nagy Egyiptomi Múzeumra kiírt nyílt nemzetközi tervpályázatot.
- Omar Rabie a Massachusetts-i Műszaki Tudományok Intézetében, az Építészeti Mesteriskola hallgatója. Kairóban több épület tervezésében is részt vett, illetve számos nemzetközi pályázatot zsűrizett.
- Douglas Steidl 2004 óta az Amerikai Építészek Intézetének elnöke, ahol 74000 építészt képvisel. Az 1983 óta működő Braun & Steidl amerikai építészvállalat alapítója, amely igen ismert az USA-ban.
- Massimo Buccilli, a VELUX Olaszország ügyvezető igazgatója.


Háttérinformáció a díjról

A Nemzetközi VELUX-díj minden második évben kerül kiírásra, mely szerves része a VELUX azon törekvésének, hogy szoros szakmai kapcsolatot alakítson ki az építészeti szakemberekkel.

A ''Jövő fényforrása'' témakiírás célja az volt, hogy kiemelje a természetes fény mint építőanyag szerepét, és kiterjessze a használatát az építészetben. A tágabb témamegjelölés arra ösztönzte a diákokat, hogy bátran nyúljanak a fényhez - ne csak úgy mint egy dizájn elemhez vagy külső tényezőhöz, hanem mint központi építészeti alkotórészhez.

A pályázat összdíja 30 000 euró volt, melynek keretén belül a zsűri szabadon döntött a díjak számáról és összegéről. A zsűri egyaránt értékelte a hallgatókat és a tanáraikat is.


A www.VELUX.com/A honlapon bővebb információ található a díjról, a zsűri tagjairól, valamint megtekinthetők a 2004-es nyertes pályaművekről készült anyagok is.

További információ:
VELUX Magyarország Kft.
1031 Budapest, Zsófia u. 1-3.
Tel.: (1)436-0530, Fax: (1)436-0535
E-mail: velux-h@velux.com


Kapcsolódó linkek:

VELUX Magyarország Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest