Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.08.08.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Párbeszéd a budapesti magasházakról

Bemutatjuk - 2006-11-02 14:31:04


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


2006. október 30-án a Raiffeisen Ingatlan az Építészet Hónapja fesztivál talán leglátványosabb eseményeként fénytornyot épített, hogy párbeszédet kezdjen a budapestiekkel a magasházakról. A kortárs fényművészeti installáció a leendő épületegyüttes helyén segített elképzelni az új épületet.

A budapesti magasházakról szóló diskurzus jegyében zajlott a negyedik alkalommal megrendezett Építészet Hónapja rendezvénysorozat is. A ''Jönnek a felhőkarcolók?!'' címet viselő több hétig tartó események záróakkordjaként 2006. október 31-én a szervezők konferenciát tartottak neves hazai és nemzetközi építészek részvételével, amelynek központi témáját a világ nagyvárosaiban található felhőkarcolók, illetve a magyar építészet és a jelenlegi budapesti szabályozás az 55 méternél magasabb épületekkel kapcsolatos viszonya képezte.

A konferencia előestéjén látványos esemény keretében bemutatkozott a Raiffeisen-torony, melyet a Teve utca és a Róbert Károly körút kereszteződésében található parkolóban, az építkezés leendő helyszínén Kozma Péter fényművész három fényoszloppal, illetve a környező épületek homlokzataira vetített elemekkel és egy 400 tonnás daru segítségével 110 m-re megemelt 10x8x5m-es led-háromszöggel szimbolizált. Az eseménnyel a Raiffeisen Ingatlan minél több fővárosi lakost kívánt bevonni a magasházakról szóló konstruktív párbeszédbe. A cég tervei szerint a bankszékház tetején egy kilátószint épülne. Az innen nyíló panorámát egy magasba emelt kamera segítségével tárták az érdeklődők elé, amely páratlan képeket készített a délutáni és az esti órák során a fővárosról.

Molnár Ferenc, a Raiffeisen üzletág igazgatója gondolatébresztő képzőművészeti alkotásként látja a bemutatott fénykompozíciót, amely megtestesíti a hagyományaira támaszkodó, ugyanakkor kreatív és kísérletező építészetet. „Nem az építészeti végeredményt kívántuk bemutatni, hanem benyomást szerettünk volna kelteni, hogy lássuk: melyik a helyes épület-kompozíciós arány.”

A fényművészeti alkotást - a művészeti eseményt megnyitó - Z. Halmágyi Judit építész is méltatta, aki szerint jelzés értékű, hogy az építész szakmabeliek felajánlották szakmai munkájukat a fővárosnak, amelynek következtében belátható időn belül esély nyílik az uniformizáló szabályok újraértékelésére. Z. Halmágyi a városművészet révén is dinamizálni kívánja a kreatív városfejlesztést, amely esélyt teremt a nyitottabb látásmódra, egy újabb, befogadóbb Budapest-sziluett megrajzolására.

A rendezvényen részt vett Bojár Iván András, az Építészet Hónapja fesztivál főigazgatója, aki elmondta: ''Örvendetes tény, hogy az idei rendezvénysorozaton az építész szakma, a társadalom és a média is kiemelt figyelmet szentel az építészet aktuális irányvonalainak és témáinak, így többek közt a városképet befolyásoló épületeknek is.''

Az új épületet bemutató fényművészeti eseményen jeles külföldi építészek is részt vettek, többek közt Erick van Egeraat, akinek nevéhez Budapesten az ING-bank egykori Andrássy úti székháza, a Liget Center, a Deák Palota és a Dózsa György úti újjáépített MÉMOSZ székház, illetve az ING-irodaház új tömbje is kapcsolódik. Egeraat 15 évvel ezelőtt járt először a magyar fővárosban, s elmondása szerint Budapest rendkívül pozitív fejlődésen esett át. ''Talán nem Budapest a világ legnagyobb városa, de az biztos, hogy a legdinamikusabban változó, fejlődő metropoliszok közé tartozik. Erre a fejlődésre minden városnak szüksége van, s törekedni kell arra, hogy a városlakók részesei lehessenek a változásnak.''

2000 óta a régió több városában - Bécsben, Bukarestben, Pozsonyban, Zágrábban és Varsóban - huszonöt magasház épült, amelyek közül a bécsi Twin Tower, vagy a varsói Rondo esztétikai értéke miatt egy turistalátványossággá nőtte ki magát.


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest