Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.12.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
A jövő technológiájával a múltért

Bemutatjuk - 2006-11-28 10:05:03


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A Baumit Sanova Felújító Rendszer WTA és UniVakolat jelentette a hosszú távú és hatékony megoldást a Zala megyei ipari műemlék, a Kerka Vízimalom felújítása során.

Mi sem természetesebb, minthogy a műemlékekkel kapcsolatban a história, a történelmi századok mestereinek munkája és a múlt jusson eszünkbe. Pedig kevés olyan fogalom van, ami jobban jellemezné a modern idők kultúráját, mint a régi korok tárgyait, épületeit, gépeit konzerválni akaró igény. A műemlék - par excellene - modern idea. ''Gyártása'' a legmodernebb technológiát igényli. Jelenünk felújított műtárgyai a jövőben a korunkat dicsérő legértékesebb műemlékek lesznek. Nem csupán a civil elszántság, a mecénások bőkezűsége tárgyiasul bennük, de szemléletesen maradandó emléket állítanak napjaink ''high tech'' építészeti módszereinek is. Mert egy épület műemléki jellegű felújítása - tehát az eredeti építők szándékának, tudásának, munkájának életre keltése és megőrzése - olyan, mint az autózásban a Forma 1: a különleges körülmények, kihívások speciális megoldásokat, anyagokat, műszereket, eljárásokat feltételeznek. Legtöbbjüket pár év múlva a napi gyakorlatban látjuk viszont.

A Szécsiszigeten szeptember 16-án múzeumként átadott, jórészt állami támogatásból és a Jövő ház pályázatból finanszírozott, 30 milliós beruházás, a Kerka partján álló Szapáry-Andrássy Vízimalom is egy ilyen csoda. Mint ahogyan a talaj rétegekben őrzi a földtörténeti korokat, a professzionálisan felújított ipartörténeti emlék is vegyíti a háromszáz évvel ezelőtti mesterek tudását a szaktanácsadásra felkért osztrák építőanyag-ipari vállalat mérnökeinek szakértelmével.

Három évvel ezelőtt a vízimalom felújításáért összefogó Kerka Vízimalom Egyesület azért fordult a Baumithoz, mert a - feltehetően - középkori, de a végleges formáját a XVIII. században elnyerő, az 1960-as évektől azonban sorsára hagyott, romos épület állagának előzetes felmérése speciális feladatok elvégzésének szükségességét jelezte.
Talán nem meglepő egy vízimalom esetében, ha az építészeknek mindenekelőtt a vizesedéstől kellett megóvniuk a tó partján álló falakat, amelyek a mindig nedves talajból a kapilláris rendszeren keresztül jelentős mennyiségű sókkal telített vizet vesznek fel és juttatnak a szerkezetbe. A falból a pára - a fizika törvényeinek megfelelően - a külső környezet felé igyekszik, de - a hagyományos anyagok alkalmazása esetén - megakad a vakolatban. Ez két okból is problémát jelent: egyrészt károsítja magát a homlokzati felületet, másrészt számolni kell a sókivirágzások megjelenésével, azaz a fal salétromosodásával. A Kerka Vízimalom falainak vízszigetelésekor tehát különleges anyagokat kellett választani. A mérnökök végül egy olyan felújító vakolatrendszer mellett döntöttek, amely a hozzáadott légpórus-képző anyagok miatt hagyja száradni a falat. A nedvesség nem csapódik le a vakolatban, szabadon elpárolog, csupán a sókat hagyja maga mögött a porózus szerkezetben. Az új eljárás alkalmazása szakít azzal a régi hagyománnyal, amely ''erős'' vakolatokkal hosszú időn át ''bent akarta tartani a vizet''. Ez a burkolatrendszer tehát csak az ásványi anyagokat köti meg, a vizet pedig hagyja elpárologni, ezáltal nagyságrendekkel megnövelve a fal és természetesen önmaga élettartamát.
Egyedi, kreatív megoldással éltek a kivitelezők a legkülső réteg, az épület jellegét, színét megadó szilikát vakolat előállítása során. Céljuk az volt, hogy hűségesen visszaadják a háromszáz éves épület homlokzatának barokkos hangulatát. A régi mesterek a falak különleges árnyalatát, illetve a felület fénytörését a Kerka-patakból kotort kis méretű kavicsok hozzáadásával érték el. A kivitelezést vezető Ekler Károly merészen eklektikus megoldást választott: a modern szilikát vakolatot elegyítette finom dunai kaviccsal, és ebből a keverékből alkotta meg a végső felületet, ami valóban a barokkra jellemző vakolat architektúrát hozott létre. Az apró kövek bedolgozása stilárisan is szellemes ötlet, amennyiben a kavicsok alakja az idézett művészettörténeti korszaknak nevet adó kagyló formáját idézi.

A kivitelezők anyagválasztását némiképp segítette, hogy ezt a környezetbarát rendszert kifejezetten az erős nedvesség illetve sótartalmú, műemléki jellegű épületfalak felújításához fejlesztették ki, és rendelkezik a szakmában közismert és mértékadó WTA minősítéssel. Németországban megalakított Épületkarbantartási és Műemlékvédelmi Tudományos Műszaki Munkacsoport azaz - a német eredetinek megfelelő betűszóval - WTA minőségellenőrzési védjegyről tudni kell, hogy megalkotását az igen szigorú műemlékvédelmi és felújítási szabályoknak való megfelelés igénye tette szükségszerűvé. Többek között a kivitelezők munkáját segíti azzal, hogy nem kell egyedi vizsgálatokat kérni a hatóságoktól, mert a WTA minősítésű anyagok biztosan megfelelnek az előírásoknak egész Európában.

A Kerka Vízimalom felújításával kapcsolatban valóban igaz, hogy egy malomban őrölt civil szervezet támogató és kivitelező olyannyira, hogy az együttmunkálkodás folytatódik. A Szécsisziget és a Kerka–menti kistérség számtalan természeti, népi építészeti és kulturális értékének vonzerejét kihasználva turistacsalogató erdei iskola építését és ökopark telepítését határozták el. A Kerka Vízimalom Egyesület, a Baumit Kft. és az Ekler Kft. összefogásával helyreállított malom különleges atmoszférája, az egyedi vakolat használatnak köszönhetően a legnagyobb melegben is hűvös helyiségek, a táj, a kert, a malomtó miliője feledhetetlen élményt nyújtanak a látogatóknak.További információ:
Baumit Kft.
2510 Dorog, Baumit út. 1.
Tel.: 06-33/512-910
Fax: 06-33/512-950
E-mail: baumit@baumit.hu


Kapcsolódó linkek:

Baumit Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest