Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.04.04.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Újra Austrotherm Akadémia

Bemutatjuk - 2007-02-22 12:53:09


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az elmúlt év eredményére alapozva ismét indul az AUSTROTHERM AKADÉMIA, az Austrotherm Kft. online továbbképzése. Az első félév az új épületenergetikai rendelettel, a homlokzati falak páratechnikájával, a lapostetők lejtésképzésével, a lépéshang-szigeteléssel és tűzvédelmi kérdésekkel foglalkozott.

A most elinduló második szemeszter első előadása a Solanova projektről szól. A projekt célja az volt, hogy egy panelépület komplex energiatudatos felújítását passzívház technikákkal oldják meg. Ennek eredményeképpen az épület fűtési energiafelhasználásának több mint 80%-os csökkenését, a téli és nyári komfort javulását, a lakások értékének emelkedése várták. A projekt legfontosabb célkitűzése az volt, hogy tudományos előkészítettségével, műszaki megalapozottságával példával szolgáljon és adatokat szolgáltasson az ország több mint 800 000 iparosított technológiával létesített épületének felújításához.

A nemzetközi konzorcium tagjai: a Kasseli Egyetem (Universität GhK Kassel), a BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke, az Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék, a Dunaújvárosi Víz-Csatorna- és Hőszolgáltató Kft., Internorm Fenster AG (Ausztria), Passivhaus Institut (Németország), Fiorentini Hungary Kft., Energiaközpont Kht., Innovatec (Németország) valamint Dunaújváros önkormányzatának Sziget Alapítványa.

Kivitelezés

Az épület minden lehűlő felületét szigetelni kellett és az ablakokat hőszigetelő üvegezésű ablakokra kellett cserélni. A panelos épületek szendvicsszerkezetéből adódó következmény a hőhidas szerkezeti csomópontok magas vesztesége: a homlokzati panelok hőveszteségének nagyobb része a hőszigeteletlen panelszélek sávjára és a panelcsatlakozások vonalára esik és csak kisebb része a magszigetelt mezőkre. Ez azt is jelenti, hogy a külső oldali hőszigetelés nagyobb hatást gyakorol a csomóponti veszteségekre, mint a rétegrendi U-értékre. Mivel az eredeti falpanelok a széleiken hőszigeteletlenek, a veszteségért főleg a hőhidak és az átkötő vasalatok okolhatók, elegendő 16 cm hőszigetelést alkalmazni, ami vékonyabb, mint ami az alacsony energiafelhasználású épületeknél általában szükséges.

A lapostető felújításánál a tervezés fő szempontjai volt, hogy a felújított szerkezet hőátbocsátási tényezője ne haladja meg az alacsony energiafelhasználású épületek tetőire jellemző U = 0,15 W/m2K értéket.
Ennek megfelelően alakultak ki a rétegrendek és a minden tetőfelületen azonos hőátbocsátási tényezőjű (U = 0,13 W/m2K) tetőszerkezet, valamint a hasznosított tető elrendezése. Az átlagosan 26 cm vastagságú hőszigetelő réteggel kivitelezett hasznosított lapostető alighanem ritkaságszámba megy a hazai építésben és jó példa arra, hogy a hőszigetelő réteg vastagságának növelése csupán töredéke (ez esetben mintegy 8%-a) a tetőfelújítás összköltségének.
A lényeg azonban az, hogy a legfelső épületszinten, ahol a lakásokat határoló külső szerkezetek (mint lehűlő felületek) nagysága jelentős (az épületvégeken kialakított lakások esetében 0,87 m2/fűtött légm3), ezzel a tetőszigeteléssel minden bizonnyal sikerül a korábban a lakók által leginkább kifogásolt, néha alig elviselhetően rossz nyári hőkomfort jelentős mértékű javulása, nem is beszélve a fűtési energiaigény csökkenéséről.


A projektről részletesebben a www.austrothermakademia.hu oldalon olvashat.

További információ:
Austrotherm Hőszigetelőanyag Gyártó Kft.
9028 Győr, Fehérvári u. 75.
Tel.: 06-96/411-208, 06-96/412-208
Fax: 96/ 412-086
E-mail: austrotherm@austrotherm.hu


Kapcsolódó linkek:

Austrotherm Hőszigetelőanyag Gyártó Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest