Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.07.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Nagyobb figyelem illetné az építészetben a természetes fényt

Bemutatjuk - 2007-06-07 14:27:46


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


E véleményt fogalmazta meg az a 24 országból delegált 300 szakember, aki májusban vett részt Bilbaóban, a nemzetközi 2. VELUX Természetes Fény Szimpóziumon (VELUX Daylight Symposium). A rendezvény témája a természetes fénynek az emberek mindennapi életére, munkahelyi teljesítményére és a tanulásra kifejtett hatása volt, melyhez kapcsolódóan több szakértő ismertette a legfrissebb kutatási eredményeit.

„Eljött az ideje, hogy a világ bármely részén dolgozó építészek, mérnökök és belsőépítészek minden esetben figyelembe vegyék a fénynek az emberi szervezetre gyakorolt hatásait, és ekképp formálják az épített környezetet. A tervezési gyakorlat mellett szükségszerű lenne jogszabályokkal és szabványokkal is előírni a természetes fénnyel megvilágított környezet kialakítását. Így a jól benapozott épület ne kivétel, hanem általános jelenség legyen – mondta előadásában a széleskörű nemzetközi gyakorlattal rendelkező, független világítástechnikai tanácsadó James R. Benya (USA).

Lisa Heschong (USA) energiakutató és épülettervező az Egyesült Államokban végzett tanulmányokat. Szoros összefüggést állapított meg a természetes fény mennyisége, valamint a kitekintés lehetősége és aközött, hogyan alakulnak a tanulmányi eredmények az iskolákban, hogyan változik a munkahelyi szellemi teljesítmény és a kereskedelmi egységekben az értékesítési volumen. Felszólalásában kifejtette, hogy a fény serkenti a szerotonin, a dopamin és a gamma-amino-vajsav termelődését az emberi szervezetben, amelyek az impulzuskontrollt, a motivációt, az izomkoordinációt, az önuralmat és a koncentrálóképességet befolyásolják.

A két évvel ezelőtt, Budapesten rendezett első szimpóziumon a természetes megvilágításnak mint tudományágnak és a természetes fénynek mint a gyakorlati épülettervezés létfontosságú elemének az összekapcsolása volt a kiemelt témakör. A vita Bilbaóban is folytatódott. Dr. John Mardaljevic (De Montfort Egyetem Energia és Fenntartható Fejlődés Intézet, UK) a világítási tényező kiszámításának ötven évvel ezelőtt kidolgozott módszerét kifogásolta. A számítás borult égbolt esetén érvényes bevilágítási arányokon alapul, és nem veszi figyelembe az épület tájolását, és az éghajlati sajátosságokat sem.

„A közelmúltban olyan szimulátorokat sikerült kifejleszteni, amelyek standard meteorológiai adatkészletek valós nap- és égboltviszonyait veszik figyelembe, így a világítási értékek pontosan meghatározhatók. Ezek az éghajlatalapú modellezési módszerek megmutatják az épületek valós bevilágítási potenciálját, és segítségükkel a tervértékelési folyamat valamennyi fázisában sok mérés eredménye előre jelezhető” – mondja John Mardaljevic.

A szervező VELUX ígéretet tett, hogy a részletekbe menő kutatás és elemzés előmozdítása érdekében segítséget nyújt a szükséges ismeretek és eszközök előteremtéséhez az érdekelt építészeknek, világítástechnikai szakembereknek, kutatóknak és oktatóknak. A VELUX fontos célkitűzése, hogy ráirányítsa a figyelmet a természetes fényt bátran alkalmazó modern építészetre, nem csupán a VELUX termékeken át beáramló napfény kapcsolatában, hanem általánosságban is. A Daylight Symposium és az építészhallgatók számára alapított Nemzetközi VELUX-díj a cég ez irányú kezdeményezései közül a legfontosabbak.


További információ:
VELUX Magyarország Kft.
1031 Budapest, Zsófia u. 1-3.
Tel.: (1)436-0530, Fax: (1)436-0535
E-mail: velux-h@velux.com


Kapcsolódó linkek:

VELUX Magyarország Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest