Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Henkel: Biztonságos munkavégzés a Thomsit parketta ragasztási rendszer termékeivel

Bemutatjuk - 2007-12-07 10:28:44


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az otthon melege… Ugye milyen fontos ez a dolog az életünkben? Szeretet, meleg ölelés, meleg szavak, meleg étel. De gondoljunk elfáradt végtagjainkra is. Mi pihentethet jobban, mint a természet ajándéka, a fából készült csodálatos parketta burkolat!

Sajnos, a helyzet nem mindig ennyire idilli. Ki nem járt még nyikorgó- vagy vetemedett (megteknősödött) parketta burkolaton, amely úgy nézett ki, mint a hullámzó tenger?

Hogy ezeket a hibákat el lehessen kerülni, kiváló anyagokra és nagy-nagy odafigyelésre, szakértelemre van szükség a parkettázó mesterek részéről. A Thomsit parketta ragasztási rendszer termékei teljes biztonságot nyújtanak, az előírt technológia alkalmazása esetén.

Mivel a fa élő anyag és érzékeny a nedvességre, a legnagyobb veszély az, hogy a levegő páratartalmának ingadozásával változik a parketta nedvességtartalma és ezzel együtt a mérete is: hol zsugorodik, hol pedig dagad. A méretváltozás következtében fellépő tépő-nyíró erők rendkívüli módon igénybe veszik az aljzatot, a ragasztót és természetesen magát a parketta léceket is.

Fontos tehát, hogy a parkettázási munkák előtt ellenőrizzük az aljzat nedvességtartalmát, szilárdságát és simaságát. Az aljzat visszamaradó nedvességtartalma nem lehet magasabb, mint 2 CM% (karbidos mérőműszerrel mért érték), padlófűtés esetén 1,8 CM%. Az aljzat megfelelő szilárdsága és simasága is fontos (képes legyen ellenállni a parketta méretváltozásából eredő terhelésnek és minél nagyobb felületen tudjon érintkezni a parkettával, a ragasztón keresztül).

A cementes aljzat (beton, cementesztrich) felületén lévő puha fedőréteget cementtej) vagy lazán tapadó cementmaradványokat csiszolással kell eltávolítani. Porelszívás után az aljzatot a Thomsit R 777 diszperziós előkenővel alapozzuk le, a jobb tapadás érdekében. Az aljzatkiegyenlítő felhordását az alapozó teljes beszívódása után kell megkezdeni (kb. 1 óra).

A felületi egyenetlenségeket Thomsit önterülő aljzatkiegyenlítővel kell megszüntetni. Laminált padló alá (úsztatott fektetés) valamennyi Thomsit aljzatkiegyenlítő alkalmas (pl. DH, DA, DD stb.). Ragasztott parketta alá azonban – a korábban említett tépő-nyíró erők káros hatása miatt – már csak olyan Thomsit önterülő aljzatkiegyenlítők alkalmazását javasoljuk, amelyek tökéletesen elviselik az extra igénybevételt: Thomsit DD+, Thomsit DH Maxi és a Thomsit DX. Valamennyi Thomsit aljzatkiegyenlítő beltéri és padlófűtés esetén is alkalmazható.

A Thomsit DD+ rendkívül gyorsan szilárdul és magas szilárdsági paramétereinek köszönhetően különösen ajánlott ragasztott parketta alá – min. 2 mm vastagságban. Egy rétegben max. 5 mm vastagságban önthető ki, nedvszívó felületre. Szobahőmérséklet esetén 3 nap elteltével parkettázható, mert nyomószilárdsága már ebben a korban meghaladja a 20 N/mm2 értéket. Végszilárdsága min. 32 N/mm2.

A Thomsit DH Maxi 3 – 30 mm rétegvastagságban, egy munkamenetben teríthető. Szívó- és nem szívó aljzatra egyaránt alkalmas. Feszültségszegény, szálerősítésű, nagy nyomószilárdsága miatt (min. 32 N/mm2) különösen ajánlott ragasztott parketta alá. Nagy szintkülönbségek (2 – 3 cm) kiegyenlítésére és foltszerű javításokra is alkalmas. Parkettázható 3-5 nap elteltével.

A Thomsit DX 0,5 - 10 mm rétegvastagságban teríthető, szívó- és nem szívó aljzat kiegyenlítésére egyaránt alkalmas. Feszültségszegény, gyorskötésű, kitűnő végszilárdság jellemzi (min. 35 N/mm2). Nagy kopásállósággal és felületi simasággal rendelkezik. Rendkívül finom szemszerkezete miatt aljzat javítására is alkalmas, vékony rétegben. Parkettázható 3-5 nap elteltével.

A ragasztás előtt a kiegyenlített felületet a Thomsit R 777 előkenővel kellősíteni (pacsekolni) szükséges a ragasztás megkezdése előtt, a jobb tapadás érdekében.

A megfelelő Thomsit ragasztó kiválasztása függ a parketta típusától, méretétől és anyagától. Parkettaragasztó választékunk széles, megtalálható benne a csökkentett víztartalmú diszperziós- (P 618), az oldószeres- (P 500 és P 600) és a kétkomponensű poliuretán ragasztó (P 625) is.

Újdonság az egykomponensű Thomsit P 685 elasztikus parkettaragasztó, amely megvédi az aljzatot (aljzatkiegyenlítőt) a parketta mozgásakor fellépő tépő-nyíró erőtől, ezért valamennyi Thomsit aljzatkiegyenlítőre ragasztható vele parketta!

Parkettázáskor válassza Ön is a megbízható Thomsit parketta ragasztási rendszer termékeit!


További információ:
Henkel Magyarország Kft.
Lakossági és Szakipari Ragasztóanyagok Üzletág

1113 Budapest, Dávid Ferenc u. 6.
Tel.: 1/372-5555
Fax: 1/209-1543
E-mail: henkelhungary@hu.henkel.com


Kapcsolódó linkek:

Henkel Magyarország Kft. Lakossági és Szakipari Ragasztóanyagok Üzletág
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest