Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.02.18.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Ausztrotherm Akadémia 4. szemeszter 3.

Bemutatjuk - 2008-03-18 14:06:13


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A hőszigetelés anyaga és rögzítése

A pincefalakon a hőszigetelés általában a talajnedvesség- vagy talajvíz elleni szigetelésre kerül, a vízzel „támadt” oldalra, ezért a hőszigetelés anyaga csak olyan lehet, ami semennyi, illetve elhanyagolható mértékű nedvességet vesz fel. Ilyen anyag az extrudált polisztirolhab (XPS), valamint a formahabosított, nagy szilárdságú expandált polisztirol hab (Austrotherm Expert). Akár hőszigetelésként, akár a vízszigetelés védőrétegeként kerül elhelyezésre, a hőszigetelő lapok rögzítését gondosan kell elvégezni. A hőszigetelő táblák általában lépcsős (falcos) kivitelűek, ezért a szoros, hőhíd-mentes illesztés nem okoz problémát. Ha a vízszigetelés anyaga bitumenes lemez, akkor a hőszigetelő lapok rögzítése hideg (oldószer mentes) bitumenes ragasztóval történik, közvetlenül a vízszigetelésre. Amennyiben a vízszigetelés anyaga lágy PVC lemez, akkor a hőszigetelő táblákat oldószermentes (pl. poliuretán) ragasztóval, a vízszigetelés és a hőszigetelés közé elhelyezett geotextíliára (polipropilén filcre) kell ragasztani (ebben az esetben a filcet is ragasztással kell rögzíteni!). Ha a pincefal többszintes,
akkor a hőszigetelő táblák elhelyezését és rögzítését több szakaszban kell végezni, lehetőleg kívülről még meg is kell támasztani és a föld visszatöltésénél nagyon gondosan kell eljárni. Sajnos előfordult már, hogy a több méter magasról, darus konténerrel lezúdított kavicsos föld elsodorta, letépte a hőszigetelést (megsértve néha a vízszigetelést is) a falról. Azok a
hőszigetelő táblák, melyek felülete speciálisan kiképzett, alkalmasak a szivárgó vagy rétegvizek elvezetésére is (Austrotherm Expert Drain), de ilyenkor célszerű a hőszigetelő táblákra egy vékony szűrő-réteget (pl. Typar műanyag fátylat) elhelyezni, hogy a föld a „drén-vájatokat” ne tömítse el.

A talajon fekvő padlók hőszigetelése általában a talajpára- vagy nedvesség elleni szigetelésre kerül, így itt már nem követelmény a csekély nedvesség-felvétel. Ezek elhelyezésénél inkább arra kell ügyelni, hogy a hőszigetelő táblák megfelelő szilárdsággal rendelkezzenek, feleljenek meg a helyiség funkciójából eredő terhelhetőségnek (pl. nem mindegy, hogy lakás vagy raktár lesz). A táblákat szoros ütközéssel kell egymáshoz illeszteni, és az aljzatbetonozás előtt technológiai szigetelést kell lefektetni annak érdekében, hogy a cementlé ne folyhasson be a táblák közé vagy alá. A
helyiségek kerülete mentén peremszigetelést (1 cm vastag és 6-10 cm széles szigetelő anyagot) kell elhelyezni. A hőszigetelésre kerülő beton legalább 5 cm legyen, de szerencsésebb, ha 6-7 cm vastagságban készülhet. Tapasztalataim szerint a tervezők nem számolnak a kivitelezésnél előforduló méret-pontatlansággal, vagy pl. a vízszigetelő rétegek vastagságával, így fordult már elő, hogy a „rajzlapon” szereplő 5 cm beton a valóságban csak 3,5 esetleg 4 cm lehetett! Ez a beton sajnos több helyen meg is repedt.

Ha padlófűtés készül, akkor javasolt a formahabosított (ún. pogácsás) elem használata, és ilyenkor célszerű legalább 7 cm betonnal takarni. Minden esetben nagyon fontos az aljzatbetonban mozgási hézagokat kialakítani, az erre vonatkozó „ökölszabályokat” a tervezők gyakran megszegik arra való hivatkozással, hogy a padlóburkolat kiosztását a dilatációs elemek elcsúfítják.

A lábazatok hőszigetelésére alkalmazott anyagoknál is alapvető szempont, hogy minden esetben csak a nedvesség felvételére nem érzékeny XPS, vagy formahabosított expandált polisztirolhab kerülhet beépítésre. Ha a lábazatra vakolatot hordanak fel, akkor javasolt az Austrotherm Expert Fix alkalmazása, melyre a lábazatvakolat könnyebben és jobban tapad. A hőszigetelést a lábazati vízszigetelésre kell ragasztani (ld. feljebb, a pincefalnál írtaknál), de javasolt ezen kívül a lábazati vízszigetelés felső éle menti mechanikai rögzítés is. Sajnos gyakori hiba, hogy a lábazati vakolat felhordása nem szakszerű módon készül, pl. nem helyeznek el hálót a hőszigetelés felületére ragasztva. Ilyen esetekben fordul elő, hogy a vakolat a hőszigetelés illesztési hézagainál megreped, majd ha a repedésekbe nedvesség jut, a vakolat le is jön (erről bővebben még a homlokzat hőszigeteléséről szóló cikkben olvashatnak).

Ha a lábazati hőszigetelés elé szerelt burkolat kerül, könnyebb helyzetben lehetünk, akkor csak arra kell ügyelni, hogy az alsó 20-30 cm-es mezőben a lábazati vízszigetelést ne szúrják át a burkolat rögzítésekor. Ennek megoldására már léteznek konzolos rögzítő elemek, csak megfelelő szemlélet kell a kivitelezőtől! A lábazat feletti szakaszon, ha szükséges, már át lehet térni az expandált polisztirolhab hőszigetelő anyagok beépítésére.

Összefoglalva a fentieket, a tervezők, kivitelezők és műszaki ellenőrök felelőssége igen nagy abban, hogy a mai követelményeknek minden tekintetben megfelelő, korszerű, energia-takarékos és szakszerűen kivitelezett épületek készüljenek, átgondolt és kivitelezhető részlet-megoldásokkal.


Csobajiné Tóth Judit


További információ:
Austrotherm Hőszigetelőanyag Gyártó Kft.
9028 Győr, Fehérvári u. 75.
Tel.: 06-96/515-114
Fax: 06-96/515-120
E-mail: austrotherm@austrotherm.hu


Kapcsolódó linkek:

Austrotherm Hőszigetelőanyag Gyártó Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest