Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.07.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Az Év homlokzata 2007

Bemutatjuk - 2008-04-02 16:23:01


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Negyedik alkalommal osztották ki az Év homlokzata díjakat a Baumit Kft. jóvoltából. A díjakat egy pécsi családi ház, egy 73 lakásos budapesti társasház és a Gerlóczy Gedeon tervezte gyulai evangélikus templom nyerte. A Baumit ügyvezetői különdíját egy izgalmassá tett budapesti panelépület nyerte.

A Baumit fél évtizeddel ezelőtt egy rangos pályázatot hívott életre, hogy építészeti, gazdaságossági és műszaki szempontok alapján díjazza a legjobb és legszebb homlokzatokat. 2003-ban 67 épület dokumentációját küldték be az építészek, a kivitelezők vagy éppen a büszke tulajdonosok, a 2007-es felhívásra már közel száz pályázat érkezett be a három kiírt kategóriában: Családi ház (27 pályázat), Társasház/Lakópark (45 pályázat) és Műemlék épület/Középület (25 pályázat). A kategóriánként győztes pályaműveket 1.000.000 Ft-os pénzdíjjal jutalmazta a Baumit, a VAM Design Centerben tartott, látványos show műsorral fűszerezett díjátadó gálán.

A díjakat idén is független szakmai zsűri ítélte oda, melynek tagjai Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnöke, Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, Bojár Iván András, az Octogon főszerkesztője, Csanády Pál építész, Érczy Zsolt, a D&B Group ügyvezető igazgatója, Máté Klára, a Magyar Építéstechnika főszerkesztője, Radványi György, a Budapesti Műszaki Egyetem docense, Dr. Tóth Elek, a BME adjunktusa és Z. Halmágyi Judit építész voltak.

Családi ház kategória győztese: Családi ház, Pécs

Tervező: Karlovecz Zoltán
Kivitelező: Bacher Norbert
Az igazi Bauhaus-i ihletésű, funkcionalista elven szerkesztett lakóépület szemlélőjét első pillanatban megérinti a plasztikusan kezelt épülettömegek hófehér vakolt felülete és fény-árnyék játéka.
Feltűnőek a hatalmas, osztás nélküli üvegfelületek, melyek a letisztult szerkezeti és anyaghasználat révén a vakolt tömbökkel csaknem azonos hangsúlyú homlokzat- és tömegformáló erővel telítődnek.
A szerkezetből következő tömeg-arányok, a ritmikus térkompozíció konstruktívista alapgondolatát tovább hangsúlyozza az egyszerűségükben nemes anyagok használata: a kő, a vasbeton, az üveg és a fehér vakolt felületek méltósága és harmonikus, visszafogott színkompozíciója.
Emeli ki a pályázat erényeit Dr. Tóth Elek, egyetemi adjunktus, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem


Társasház kategória győztese: 73 lakásos társasház, Budapest VIII., (Futó utca)

Tervező: Hajnal Zsolt, Kendelényi Péter, Harangi László Barna (Hajnal Építésziroda Kft.)
Kivitelező: Hérosz Zrt.
„A történeti képletet idéző, nemesen egyszerű beépítéshez, nagyvonalúan tagolt, érzékeny arányokra épülő tömegformálás társult.
A már Futó utcai házként emlegetett épület méltán elismert építészeti érdemeihez, ezúttal az utcai homlokzattagolások és a belső udvar világának megformálásában jelentős szerepet betöltő vakolatarchitektúra dícséretét soroljuk.
Az utcai homlokzat záróelemeinek, a földszinti kőburkolat feletti erőteljes homlokzatsávok felületeinek, a belső udvar homlokzatának szín és felületképzése, a remek kontrasztoknak, finom felületjátékoknak köszönhetően érték. Példa a Józsefvárosban, Budapesten, a nagyvilágban egyaránt.” Áll Radványi György DLA, Ybl díjas építészmérnök értékelésében.
Műemlék épület/Középület kategória nyertese: Evangélikus templom, Gyula

Tervező: Ábelovszky László Kivitelező: Átrimex Kft.
Ráday Mihály véleménye a győztes pályamunkáról:
„Gyulán a Gerlóczy Gedeon tervezte evangélikus templom felújítása több szempontból is meggyőző.
A mostani felújítás során 21. századi módszerekkel meg kellett oldani a falszigetelést, s a kutatás és a szigetelés elvégzése során új homlokzati
vakolattal ünnepi eleganciába burkolni ezt a 20. századi épületegyüttest. A templom és a vele egy tömeget alkotó parókia – az eredeti burkolással megegyezően – simított vakolatot kapott, kellemes halvány színezéssel. A vízszintes tagozatok jól érvényesülnek anélkül, hogy bármely színváltozattal akarták volna azokat túlhangsúlyozni.”

Baumit Kft. ügyvezetői különdíj nyertese: Panelépület, Budapest (Gidófalvy utca)

Pályázó neve: Bölkei Sándor – Hercsel Kft.
Fővállalkozó: Sziti-End Kft
Illy Gábor, a Baumit ügyvezetője, értékelésében a Panel program általánosan jellemző minőségi színvonalából kiemelkedő, példaértékű megvalósítást emelte ki:
''Ennek ékes bizonyítéka a budapesti Gidófalvy utcai panelépület, melynek jellemzője a hibátlan példaértékű kivitelezés, ahol mind a tervezői, mind a
kivitelezői szempontok kompromisszummentesen hozzák a szemet gyönyörködtető végeredményt. Átlagos épület, magasan átlag feletti megoldással. Átgondolt, harmonikus színkiválasztás teszi izgalmassá az épületegyüttest, mely üde színfoltot képez a hagyományos lakótelepi környezetben.”
Bővebb információ:
Baumit Kft.
2510 Dorog, Baumit út. 1.
Tel.: 06-33/512-910
Fax: 06-33/512-950
E-mail: baumit@baumit.hu


Kapcsolódó linkek:

Baumit Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest