Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Tűzveszély a garázsból

Bemutatjuk - 2008-05-23 12:44:53


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Sokan nem is gondolnak rá, hogy családi házuk lakóterére éppen a garázs felől leselkedik komoly veszély. A betörések jelentős részénél éppen a gépkocsitároló felől jutnak be a házba, s nem elhanyagolható a garázsban keletkező tűzesetek okozta veszély sem. Ezért nagyon fontos, hogy különleges figyelmet szenteljünk a ház eme két részét összekötő és egyben elválasztó ajtónak – ajánlja Európa vezető kaputechnikai cége, a Hörmann.

„Az építési szabályok előírják, de a józan ész is azt diktálja, hogy a garázs felől fokozottan védjük a lakórészt. A két rész közé beépítendő tűzgátló ajtóknak 30 percig bírniuk kell 800 fokos hőmérsékletet – ennyi idő alatt biztonságba helyezhetjük a lakókat és kihívhatjuk a tűzoltókat” – hangsúlyozza Szujó László, a Hörmann Hungária ügyvezető igazgatója.

A Hörmann által forgalmazott, ide szánt ajtók rendelkeznek az ehhez szükséges engedélyekkel. A lakótér és a garázs közé helyezhető nyílászárók nemcsak a tűz ellen nyújtanak védelmet, hanem jól csillapítják a motorzajt és a kellemetlen kipufogógázt sem engedik a lakótérbe.

A tűzgátlás elsődleges fontosságú, ezért az ilyen típusú ajtókon utólag, a beépítés során semmit sem szabad módosítani. Felmerülhet például, hogy biztonsági szempontok miatt pótlólagos hevederzárat szereljünk fel az ajtóra – ez azonban csökkentheti a tűzgátló képességet. Amennyiben valaki meg szeretné nehezíteni garázs felől történő bejutást a lakásba, akkor a multifunkciós ajtókat is tud ajánlani a cég. Ilyen például a Hörmann H3-D jelű ajtaja, amely „alapfelszereltségét” tekintve tűzgátló és hőszigetelt, de kiegészíthető hanggátló, füstgátló és a betörés ellen védelmet nyújtó eszközökkel.

A tolvajok dolgát jelentős mértékben megkönnyíti, ha a garázsból minden különösebb erőfeszítés nélkül juthatnak be a házba. Elég felfeszíteni a védelem nélküli garázsbejáratot, s a betörő máris „nyugodtan” dolgozhat, hiszen az ismételten, immár belülről becsukott garázsban senki sem észleli „tevékenységét”. S ha csak egy könnyen nyitható beltéri ajtó állja útját, máris csomagolhatja az értéktárgyakat a nappaliban. Sajnos nem egyszer előfordult, hogy az emeleti hálószobában békésen szendergő család színes tévéje, hifi-berendezése és laptopja a belső garázsajtón keresztül a gépkocsi csomagtartójába vándorolt, s az áldozatoktól saját autójukkal – amelyet a nappaliban hagyott kulccsal vittek el – szállították el értékeiket.

Mindez nem vagy csak jóval nehezebben valósítható meg, ha hangsúlyt helyezünk a garázsbejáratok feltörés elleni védelmére, és a garázs és lakótér közötti átjárót lezáró tűzgátló ajtót betörésvédelmi eszközökkel is megerősítjük, vélik a Hörmann szakemberei.


További információ
A magyarországi tevékenységről:
Szujó László
ügyvezető igazgató
Tel.: +36 24 525 100
Fax: +36 24 525 110
Mail: info@hormann.hu
Internet: www.hormann.hu


Kapcsolódó linkek:

Hörmann Hungária Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest