Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.04.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Magyar építész nyerte el a Holcim Awards fődíját

Bemutatjuk - 2008-10-07 12:58:04


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Szeptember 25-én Madridban osztották ki az öt földrészen párhuzamosan zajló Holcim Awards verseny európai fődíjait, melyen kiemelkedően környezetbarát és a fenntartható fejlődést szem előtt tartó megoldásokat felmutató projektek pályáztak. A Holcim Foundation for Sustainable Construction (Holcim Fenntartható Építészetért Alapítvány) idei - 2005/2006 után másodszor megszervezett - pályázatának díjátadó ünnepségén egy magyar pályamunka megalkotója vehette át az első helyért járó díjat: ezzel precedens értékű győzelmet aratott Janesch Péter építész. A „kormányzati negyed fejlesztése” néven ismert tervet 332 európai pályamunka közül ítélte legjobbnak a független építészeket felvonultató nemzetközi zsűri.

A svájci Holcim Foundation for Sustainable Construction (Holcim Fenntartható Építészetért Alapítvány) versenye a világ öt régiójában párhuzamosan zajlik, célja hogy elősegítse az építészetet, illetve az építőipart érintő technológiai, környezeti, társadalmi-gazdasági, valamint kulturális kérdésekre adható fenntartható válaszokat. E verseny aranyérmét szerezte meg idén a budapesti kormányzati negyed fejlesztési terve. A kormány tizenegy minisztériumának helyét kialakító terv a Holcim Awards Gold 2008 trófea mellett 100.000 dollárt is elnyert, mivel a független zsűri értékelése szerint a városrész megújításának terve átfogó megoldásokat mutat: a Janesch Péter építész által fémjelzett projekt energiabarát helyet biztosít a mindenkori kormányzat számára, míg ezzel párhuzamosan a városrészbe új életre lehel, hiszen parkok létesülnek és egy régi vasútállomás is megújul.

A zsűri elnöke, a lausanne-i Svájci Szövetségi Műszaki Egyetem építészet professzora, Harry Gugger véleménye szerint a projekt egyértelműen megérdemli a győzelmet, hiszen új fejlesztéseket és megújult feltételeket tesz lehetővé a már ott lakók számára egy korábban évekig figyelmen kívül hagyott területen. „A projekt meggyőzően mutatja be, hogy miként kell értelmezni a városrehabilitációt, melynek következtében - fenntartható alapon - igazi, valós fejlődés indul be lepusztult városrészekben.”

A verseny további díjazottjai között szerepel az ezüstérmes szlovén pályázat (Maribor városkép fejlesztési terve), a bronzérmes svájci terv (egy alpesi menedékház saját energia és vízszükségletének ellátását is lehetővé tevő projektje), valamint a 35 évnél fiatalabb építészek számára kiírt „Következő Generáció” díját elnyerő munkák: egy angol teaházat költői tervét benyújtó Sri-Lanka-i, egy Madrid lakónegyedeit zöld növényekkel benépesítő spanyol, valamint egy biogáz-alapú, önellátó település modelljét beutató finn pályázat. Ezek mellett kiemelkedő munkájáért elismertben részesült egy belga, egy olasz és egy szerb projekt is.

A téma és a díj iránti érdeklődést hűen tükrözi, hogy míg az első Holcim Awards díjért 3.000, idén már 90 ország majdnem 5.000 pályamű kívánta megméretni magát. A Holcim Awards kilenc független szakértőből álló európai zsűrije (Harry Gugger elnök vezetésével) arra vállalkozott, hogy a Holcim Foundation által meghatározott célok alapján kiválassza a pályamunkák közül a fenntartható építészet céljait markánsan megfogalmazó tervet. Az Alapítvány elkötelezett híve az ún. „hármas alapnak”, mely szerint a hosszú távú és fenntartható fejlődéshez elengedhetetlenül szükséges, hogy a környezettudatosság, a társadalmi felelősségvállalás, valamint a gazdasági hatékonyság kiegyensúlyozottan valósuljon meg.

A világ öt kiemelt régiójában meghirdetett Holcim Awards pályázat európai regionális döntőjét a madridi CaixaForum-ban rendezték szeptember 25-én az esti órákban, melyen 20 ország több mint 300 meghívottja vett részt a kormányzat, az üzleti élet, az építészet és annak kapcsolt területeinek képviseletében. A megjelenteket Esperanza Aguirre, Madrid Önkormányzatának elnöke, valamint Markus Akermann, a Holcim Foundation elnöke köszöntötte. Megnyitó beszédet Manuel Marín González, az Európai Bizottság tagja tartott, melyben a fenntartható fejlődés szerepét és annak európai kontextusát emelte ki

Az európai díjazottakat további négy régió követi: Észak-Amerika, Latin-Amerika, Afrika Közel-kelet, és Ázsia a következő hetekben lesz Holcim Awards díjátadó színhelye. Mindegyik régió legjobb három projektje (arany, ezüst, és bronz) automatikusan delegálja magát a Holcim Awards világversenyére, melynek eredményhirdetése 2009. májusában lesz Svájcban.

„Az építészet európai porondján megmérettek a magyar pályaművek és az egyiküknek kimagasló eredményt sikerült elérnie. A Holcim Hungária nagyra értékeli, hogy a független zsűri nemzetközi reflektorfénybe állította építészeink legjavát.” – mondta Richard Skene, a Holcim Hungária Zrt. elnök-igazgatója.
„A Holcim név nemzetközi ismertsége jóleső érzéssel tölt el minden konferencián és megbeszélésen. Most azonban, hogy magyar terv lett Holcim-díjas, kétszeresen is büszke vagyok a sikerre.” – nyilatkozta Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest